БЗ № 4-2011/485


НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Дизайн і ергономіка

МАХОВИКИ І ШТУРВАЛИ КЕРУВАННЯ

Загальні вимоги ергономіки

ДСТУ 7248:2011

Видання офіційн

е


















Київ
ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ
2011

ПЕРЕДМОВА

  1. РОЗРОБЛЕНО: Український науково-дослідний інститут дизайну та ергономіки НАУ РОЗРОБНИКИ: Л. Ремізовський; А. Рубцов; В. СвІрко, канд. психол. наук (науковий керівник)

  2. ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Де ржсп ожив стандарту України від 10 лютого 2011 р. № 51

З УВЕДЕНО ВПЕРШЕ (зі скасуванням чинності в Україні ГОСТ 21752-76)

Право власності на цей документ належить державі.

Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково
на будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу заборонено.

Стосовно врегулювання прав власності треба звертатися до Держспоживстандарту України

Держспоживстандарт України, 201

1ЗМІСТ

с.

  1. Сфера застосування 1

  2. Нормативні посилання 1

  3. Терміни та визначення понять 1

  4. Загальні положення 2

  5. Загальні вимоги ергономіки З

Додаток А 5

НіДСТУ 7248:2011

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ДИЗАЙН І ЕРГОНОМІКА
МАХОВИКИ І ШТУРВАЛИ КЕРУВАННЯ
Загальні вимоги ергономіки

ДИЗАЙН И ЭРГОНОМИКА
МАХОВИКИ И ШТУРВАЛЫ УПРАВЛЕНИЯ
Общие требования эргономики

DESIGN AND ERGONOMICS

CONTROL HANDWHEELS AND STEERING WHEELS

General requirements of ergonomics

Чинний від 2012-01-01

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт установлює загальні вимоги ергономіки до маховиків керування, штурвалів і кермових коліс, які використовують у системах «людина—машина» і призначені для виконан­ня східчастих перемикань і плавного динамічного регулювання однією або двома руками.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:

ДСТУ 3899-99 Дизайн і ергономіка. Терміни та визначення

ДСТУ EN 894-3-2003 Безпечність машин. Ергономічні вимоги до проектування індикаторів та органів керування. Частина 3, Органи керування (EN 894-3:2000, IDT)

ДСТУ EN 1005-2:2005 Безпечність машин. Фізичні можливості людини. Частина 2. Ручне переміщення машин та їхніх складових частин (EN 1005-2:2003, IDT)

ДСТУ EN 1005-3:2005 Безпечність машин. Фізичні можливості людини. Частина 3. Рекомен­довані обмеження зусиль під час роботи з машинами (EN 1005-3:2002, ЮТ)

ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности (ССБП. Обладнання виробниче. Загальні вимоги щодо безпеки)

ГОСТ 12.2.009-80 ССБТ. Станки металлообрабатывающие. Общие требования безопасно­сти (ССБП. Верстати металооброблювальні. Загальні вимоги щодо безпеки).

З ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

У цьому стандарті використано терміни, встановлені в ДСТУ 3899, ДСТУ EN 894-3, ДСТУ EN 1005-2.

Нижче подано терміни, вжиті в цьому стандарті, та визначення позначених ними понять.

Видання офіційне

  1. маховик

Орган керування, що має форму колеса зі спицями або без спиць, діаметром більше ніж 50 мм, який обертають однією або двома руками навколо перпендикулярної до площини обертання осі для передавання керівних впливів від людини до машини в системі «людина—машина»

  1. штурвал

Вид маховика або його частина з рукояткою, який слугує для зміни напряму руху об’єкта на суходолі, на воді, у воді й у повітрі

  1. кермове колесо

Вид маховика, застосовуваний для керування рухом об’єкта на суходолі, на воді, у воді й у повітрі,

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    1. Обід маховика, захоплюваний кистю руки, у поперечному перерізі повинен мати круглу, овальну чи близьку до них форму. Поверхня обода має бути ретельно оброблена, без гострих кутів і задирок і, за потреби надійного втримання в місцях дотику з пальцями, мати відповідне їм хвилясте профілювання.

    2. Форма та розмір рукояток обертання маховиків мають забезпечувати максимальну зручність їхнього захоплення й надійного втримання у процесі керування. При цьому надають перевагу рукояткам подовжених форм (циліндричної, веретеноподібної, грушоподібної тощо) Із плавними округлими обводами та ретельно обробленою гладкою або рифленою поверхнею.

    3. Обід і рукоятка маховиків та штурвалів, які використовують за умов низької температу­ри навколишнього середовища, потрібно виготовляти з матеріалів або покривати їх матеріала­ми, які мають низьку теплопровідність.

    4. Для забезпечення оптимального огляду об’єктів спостереження й зручності руху ніг необхідно встановлювати лише частину маховика, тобто штурвал із двома рукоятками-хорда­ми з обертанням 90—120° (див. рисунок А.1 додатка А).

    5. Для одночасного виконання кількох керівних дій (більше ніж у двох вимірах) дозволено застосовувати маховики й штурвали в комбінації та єдиному конструктивному виконанні з іншими типами органів керування (важелем, кнопкою, засувкою тощо). Кожний з них повинен відпові­дати своїм специфічним ергономічним вимогам.

    6. Маховики та штурвали необхідно встановлювати на робочому місці в межах зони до­сяжності моторного поля оператора з урахуванням вимог безпеки згідно з ГОСТ 12.2.003. При цьому часто використовувані маховики й штурвали потрібно встановлювати в зоні легкої до­сяжності.

    7. Вісь обертання маховика І штурвала в разі обертання його двома руками сидячи тре­ба розташовувати в площині симетрії сидіння з відхилами не більше ніж 50 мм,

    8. Маховик, який обертають однією рукою, потрібно встановлювати напроти (на стороні) відповідно до задіяної (правої або лівої) руки,

    9. Обертання маховиків і штурвалів можна виконувати за годинниковою і проти годинникової стрілки. При цьому (за винятком маховиків керування клапанами) повинно бути забезпечено відповідність напрямку руху керованого об’єкта або відповідного покажчика індикатора систе­ми «людина—машина» напрямку обертання маховика І штурвала.

    10. Повертання маховика клапанами за годинниковою стрілкою повинно приводити до зак­риття клапана, зменшення параметра, а проти годинникової стрілки — до його відкриття, збільшення параметра.

    11. Напрямки швидких обертових рухів, виконуваних одночасно лівою й правою рукою на двох маховиках, мають бути взаємно протилежними.Маховики (за винятком кермових коліс і штурвалів) повинні мати добре видимі напи­си, ідо позначають їхнє призначення, а також покажчики положення, напрямку переміщення та його наслідку, які розміщують як безпосередньо на маховиках, так І поруч з ними.

    12. Кодування маховиків, зокрема й маховиків спеціального призначення (аварійних, про­типожежних тощо), а також маховиків, об’єднаних у функційні групи, необхідно проводити ви­бором відповідної форми, розміру й кольору, а також розташуванням.

    13. Кінцеві положення маховика й штурвала має бути чітко позначено та, у разі потреби, обмежено спеціальним стопором (упором).

    14. Маховики, призначені для ступінчатих перемикань, повинні мати надійне фіксування й позначення їхніх проміжних положень.

    15. Форма і розмір маховика, який використовують постійно, повинні забезпечувати мож­ливість вільної зміни положення руки оператора, не створюючи незручностей у роботі.

    16. Кут повертання маховика під час роботи не повинен створювати умов для перехре­щення рук оператора на маховику.

    17. Маховики, кермові колеса та штурвали в роботі повинні мати визначених розмірів люфт для запобігання занадто різкому включенню механізму повертання.

  2. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ЕРГОНОМІКИ

    1. Основні розміри маховиків керування й штурвалів повинні відповідати зазначеним у таблиці 1.

Таблиця 1 — Основні розміри маховиків і штурвалів

Спосіб обертання

Обід

Рукоятка

діаметр найбільший, мм

поперечний переріз, мм:

довжина, мм

діаметр найбільший, мм

граничні значення

оптимальні значення

граничні J значення

оптимальні значення

граничні значення

оптимальні значення

Граничні значення

оптимальні значення

Двома руками за обід

140—1000

350—400*

10—40

25—30

Однією рукою за обід

50—140

75—80

10—25

15—20


Переважно кистю за рукоятку

150—400

250—300

75—150

100—120

15—35

25—30

Переважно пальцями за рукоятку

50—200

75—100

—~

——

30—75

40—50

10—20

15—18

* Для штурвалів дають лише оптимальні розміри, замість діаметра - відстань між рукоятками.



  1. Зусилля, необхідне для обертання маховиків і штурвалів, повинно відповідати зазначе­ному в таблиці 2.

  2. Площина обертання маховика, що не має рукоятки і штурвала, повинна міститися під час обертання двома руками:

сидячи — перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії сидіння й під кутом від 40° до 90° до горизонталі;

  1. стоячи — під кутом від 0° до 90° до горизонталі з віссю обертання в сагітальній площині тіла оператора (див. рисунок А.2 додатка А).Площина обертання маховика без рукоятки, який обертають однією рукою як сидячи, так і стоячи, повинна перебувати лід кутом від 10° до 60° відносно передпліччя відповідно до задіяної (правої або лівої*) руки (див. рисунок А.З додатка А).

  2. Площина обертання маховика, що має рукоятку, повинна перебувати відносно перед­пліччя відповідно до задіяної (правої або лівої) руки під кутом:

від 10° до 90° — у разі обертання кистю з передпліччям і від 10° до 45° — у разі обертан­ня всією рукою (див. рисунок А.2 додатка А).

  1. Кут повороту маховика й штурвалів, які обертають постійно двома руками без їхнього відриву, повинен бути не більше ніж 120°, а в оптимальному варіанті — не більше ніж 90°.

Таблиця 2 — Зусилля обертання маховиків і штурвалів

Спосіб обертання

Зусилля. Н, не більше ніж

маховики керування з рукояткою

маховики керування і штурвали

частота використання, раз у зміну

швидке обертання з точною установкою

більше ніж 960

960—241

240—17

16—5

менше ніж 5

Переважно пальцями й кистю

10

Переважно кистю з передпліччям

20

5

10

20

зо

so

Усією рукою (м’язи кисті, передпліччя й плеча)

40

10і

20

29

39“

147

Двома руками

59

59

59

59

195*“

' Зусилля натискання на рукоятках штурвала (кермового колеса) рухливих гусеничних об’єктів з малим обсягом робочого приміщення заввишки менше ніж ЮОО мм не повинне перевищувати 145 Н без застосування гідропідсилювачів.

*’ Для металообробних верстатів зусилля натискання — згідно з ГОСТ 12.2.009.

*" Зусилля натискання на маховики ручного приводу арматури трубопроводу в момент запирання запірного пристрою (або його зрушування під час відкриття) не повинне перевищувати 440 Н.



  1. Інтервал між ободами, іншими деталями сусідніх маховиків, розташованих в одній пло­щині, повинен бути не менше ніж;

50 мм — у разі обертання однією рукою послідовно або у випадковому порядку;

100 мм — у разі обертання двома руками одночасно;

130 мм — під час роботи в рукавицях або рукавичках,

  1. Кодуючи маховики кольором, необхідно домагатися максимального тонального та ко­лірного їх контрасту з навколишніми елементами за обов’язкової умови дотримання загально­го гармонійного колірного вирішення обладнання.

Діаметр маховиків, призначених для керування однією рукою, повинен забезпечувати можливість захоплення їх другою фалангою середнього пальця з урахуванням антропометричних даних операторів цього виду обладнання.ДОДАТОК A
(довідковий)

Розміри у міліметрах





Рисунок А.2 — Площина обертання маховика у положенні оператора стоячи



а — кут між передпліччям і площиною обертання маховика