postroy.net.ua - Строительный портал - Дом моей мечты

НАцОНАльнийстАндАРТУКРАши

СИСТЕМИ

ЕКОЛОГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Загальні настанови щодо принципів,
систем та засобів забезпечення
(ISO 14004:2004, IDT)

ДСТУ ISO 14004:2006

Київ
ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ
2006ПЕРЕДМОВА

  1. ВНЕСЕНО: Державне підприємство «Науково-дослідний інститут метрології вимірюваль­них і управляючих систем» (ДІЇ «НДІ «Система») спільно з Технічним комітетом стандар­тизації «Системи управління якістю, довкіллям та безпечністю харчових продуктів» (ТК 93)

ПЕРЕКЛАД І НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ РЕДАГУВАННЯ: В. Горопацький, канд. фіз.-мат. наук; І. Єршова, канд. техн. наук; Н. Семенюк; А. Сухенко (науковий керівник); В. Па- ракуда, канд. техн. наук; Ю. Тройнін

  1. НАДАНО ЧИННОСТІ; наказ Держспоживстандарту України від 13 березня 2006 р. за № 71 з 2006-07-01

  2. Національний стандарт відповідає ISO 14004:2004 Environmental management systems - General guidelines on principles, systems and support techniques (Системи екологічного управління. Загальні настанови щодо принципів, систем та засобів забезпечення)

Ступінь відповідності - ідентичний (IDT)

Переклад з англійської (en)

НА ЗАМІНУ ДСТУ ISO 14004-9

7ЗМІСТ

Національний вступ IV

Вступ до ISO 14004 IV

  1. Сфера застосування 1

  2. Нормативні посилання 1

  3. Терміни та визначення понять 1

  4. Елементи системи екологічного управління 4

    1. Загальні положення 4

      1. Модель системи екологічного управління 4

      2. Зобов'язання і лідерство найвищого керівництва 6

      3. Сфера застосування системи екологічного управління 6

      4. Початкове екологічне аналізування 6

    2. Екологічна політика 7

    3. Планування 9

      1. Екологічні аспекти 9

      2. Правові та інші вимоги 13

      3. Цілі, завдання та програма(-и) 15

    4. Запроваджування та функціювання 17

      1. Ресурси, функційні обов'язки, відповідальність і повноваження 17

      2. Компетентність, підготовленість і обізнаність 19

      3. Інформування 21

      4. Документація 22

      5. Контроль документів 23

      6. Операційний контроль 24

      7. Готовність до надзвичайних ситуацій і реагування на них 25

    5. Перевіряння 26

      1. Моніторинг і вимірювання 26

      2. Оцінювання дотримання відповідності 27

      3. Невідповідність, коригувальні та запобіжні дії 27

      4. Контроль протоколів 28

      5. Внутрішній аудит 28

    6. Аналізування з боку керівництва 29

      1. Аналізування системи екологічного управління 29

      2. Постійне поліпшування 30

Додаток А Приклади відповідності між елементами системи екологічного управління 31

Додаток НА Перелік національних стандартів України, згармонізованих

з міжнародними стандартами, на які є посилання у цьому стандарті 36

Бібліографія 36НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей стандарт є тотожний переклад ISO 14004:2004 Environmental management systems - Gen­eral guidelines on principles, systems and support techniques (Системи екологічного управління. Зага­льні настанови щодо принципів, систем та засобів забезпечення).

Технічний комітет, відповідальний за цей стандарт, - ТК 93 «Системи управління якістю, до­вкіллям та безпечністю харчових продуктів» (підкомітет ПК 93/2 «Системи управління довкіл­лям»),

Це друге видання стандарту замінює перше видання (ДСТУ ISO 14004-97).

У стандарті описано елементи системи екологічного управління, а також настанови щодо ро­зробляння, запроваджування, підтримування та поліпшування системи екологічного управління, його можуть застосовувати всі організації, зокрема малі та середні підприємства.

До стандарту внесено такі редакційні зміни:

  • слова «цей міжнародний стандарт» замінено на «цей стандарт»;

  • структурні елементи стандарту: «Обкладинку», «Передмову», «Національний вступ», першу сторінку, «Терміни та визначення понять» і «Бібліографію» - оформлено згідно з вимогами національної стандартизації України;

  • у «Зміст» долучено назви пунктів;

  • з «Передмови» до ISO 14004 у цей «Національний вступ» узято те, що безпосередньо стосується цього стандарту;

  • у розділі «Бібліографія» наведено «Національне пояснення», виділене рамкою. Перелік національних стандартів України (ДСТУ), згармонізованих з міжнародними стандартами, поси­лання на які є в цьому стандарті, подано у національному додатку НА.

У стандарті вжито українські терміни поліпшування, запроваджування, розробляння (ко­ли йдеться про незавершену дію, процес), поліпшення, запровадження, розроблення (коли йдеться про завершену дію, т. зв. подію, явище), розробка, відхил, вибір (наслідок, результат процесу) тощо.

Додатки А та НА - довідкові.

Копії стандартів з розділу «Бібліографія» можна отримати в Головному фонді нормативних документів ДП «УкрНДНЦ».

ВСТУП ДО ISO 14004

Із зростанням зацікавленості в постійному поліпшуванні якості довкілля організації всіх ти­пів і розмірів звертають все більшу й більшу увагу на впливи своєї діяльності та продукції, а також своїх послуг на довкілля. Екологічні характеристики організації мають важливе значення для вну­трішніх і зовнішніх зацікавлених сторін. Щоб досягти прийнятних екологічних характеристик, від організації вимагають застосовувати систематичний підхід і постійно поліпшувати систему еколо­гічного управління (СЕУ).

Головна призначеність цього стандарту - надати допомогу організаціям, які мають намір за­провадити або поліпшити систему екологічного управління і завдяки цьому покращити свої еколо­гічні характеристики. Цей стандарт відповідає концепції сталого розвитку і сумісний з різними ку­льтурними, соціальними й організаційними структурами та системами управління.

Цей стандарт можуть застосовувати організації всіх типів, розмірів і рівнів розвитку, у всіх секторах економіки та незалежно від їхнього географічного розташування. У цьому стандарті вра­ховано особливі потреби малих і середніх підприємств, він пристосований до цих потреб і сприяє таким підприємствам у застосуванні систем екологічного управління.

Цей стандарт належить до серії стандартів з екологічного управління, розроблених ISO/TC 207. З цієї серії тільки ISO 14001 містить вимоги, стосовно яких може бути проведено об'єктивний аудит у цілях сертифікації/реєстрації або самодекларації. Цей стандарт містить приклади, описи та варіанти вибору, які допомагають організаціям у запровадженні системи екологічного управління і в посиленні її ролі у загальному керуванні організації. Настанови цього стандарту узгоджено з мо­деллю системи екологічного управління з ISO 14001, однак вони не призначені для того, щоб інте­рпретувати вимоги ISO 14001. Для зручності користування пункти розділу 4 ISO 14004 мають ту саму нумерацію, що і в ISO 14001. Проте ISO 14004 містить підпункти (наприклад, 4.3.1.1 або 4.3.3.3) з докладним описом або додатковими настановами, які можуть бути корисними для дієво­го запровадження системи екологічного управління. Крім цього стандарту та ISO 14001 є низка інших міжнародних стандартів із серії стандартів щодо екологічного управління, розроблених ISO/TC 207. Довідку про них та їх опис можна знайти в публікації ISO «The ISO 14000 Family of International Standards».

У цьому стандарті описано елементи системи екологічного управління, а також настанови для організацій щодо розробляння, запроваджування, підтримування та поліпшування системи екологічного управління. Наявність такої системи може суттєво збільшити спроможність органі­зації передбачати та визначати свої взаємодії з довкіллям та керувати ними, а також досягати своїх екологічних цілей і забезпечувати постійне дотримання відповідності застосовним правовим ви­могам та іншим вимогам, які організація зобов'язується виконувати.

Приклади та підходи, наведені у цьому стандарті, - ілюстративні. Вони не є єдино можливи­ми і необов'язково придатні для кожної організації. Під час розробляння та запроваджування або поліпшування системи екологічного управління організаціям треба вибрати підходи, які відпові­дають їхнім умовам. Екологічне управління є складовою частиною загальної системи управління організації. Розробляння системи екологічного управління є неперервним і інтерактивним проце­сом. Структуру, обов'язки, методи, методики, процеси та ресурси для запроваджування екологіч­ної політики, досягнення екологічних цілей і виконання екологічних завдань можна узгодити із зусиллями в інших сферах (наприклад, у сфері виробництва, фінансів, якості, охорони праці та професійної безпеки).

Для полегшення читання й розуміння цього стандарту у ньому виокремлено практичну до­помогу та загальні настанови, які подано в рамці.

До головних завдань керівників щодо розробляння, запроваджування, підтримування або по­ліпшування системи екологічного управління належать такі:

  • визнання того, що екологічне управління є одним з найвищих пріоритетів організації;

  • установлювання та підтримування інформаційних зв'язків і конструктивних стосунків із внутрішніми та зовнішніми зацікавленими сторонами;

  • визначання екологічних аспектів діяльності, продукції та послуг організації;

  • визначання правових вимог та інших вимог, які організація зобов'язується виконувати стосовно екологічних аспектів організації;

  • забезпечування прийняття керівництвом і всіма особами, які працюють в організації або діють за її дорученням, зобов'язань щодо охорони довкілля з чітким установленням обов'язків та відповідальності;

  • сприяння плануванню природоохоронних заходів на всіх стадіях життєвого циклу про­дукції чи послуг;

  • створювання процесу досягнення екологічних цілей і виконання екологічних завдань;

  • постійне забезпечування належними та достатніми ресурсами, зокрема підготування пе­рсоналу, щоб виконувати застосовні правові вимоги та інші вимоги, які організація зобов'язується виконувати, і щоб досягати екологічних цілей та виконувати екологічні завдання;

  • оцінювання екологічних характеристик організації стосовно її екологічної політики та екологічних цілей і завдань, а також пошук шляхів для їх поліпшення, якщо доцільно;

  • створювання процесу управління для проведення аудиту та аналізування системи еколо­гічного управління, а також для визначання можливостей щодо поліпшення системи та підсумко­вих екологічних характеристик;

  • заохочування підрядників і постачальників до створення системи екологічного управ­ління.

Організації можуть різним чином застосувати цей стандарт або інші документи ISO у сфері екологічного управління, у тому числі:

  • як настанови щодо розробляння, запроваджування, підтримування або поліпшування своєї системи екологічного управління, знаючи, що цей стандарт не призначено для цілей самоде- кларації або іншого оцінювання відповідності;

на допомогу у запроваджуванні або поліпшуванні своєї системи екологічного управлін­ня.ДСТУ ISO 14004:2006

Вибір залежатиме від таких чинників:

  • цілі організації;

  • розвиненість систем управління організації (тобто чи має організація систему управлін­ня, яка спроможна охопити екологічні проблеми);

  • можливі вигоди та збитки, зумовлені такими чинниками, як поточна й бажана ринкова кон'юнктура, репутація організації, її зовнішні зв'язки та погляди зацікавлених сторін;

  • розмір організації.

Дієва система екологічного управління допомагає організації уникнути чи зменшити неспри­ятливі впливи на довкілля її діяльності, продукції та послуг або керувати ними, дотримувати від­повідність застосовним правовим вимогам та іншим вимогам, які організація зобов'язується вико­нувати, а також постійно поліпшувати екологічні характеристики.

Наявність системи екологічного управління може допомогти організації запевнити зацікав­лені сторони в тому, що:

  • керівництво зобов'язалося дотримувати задекларовані положення політики, а також до­сягати цілей і виконувати завдання;

  • зусилля спрямовують на здійснення запобіжних заходів;

  • може бути наведено докази раціональної дбайливості та дотримання відповідності регу­ляторним вимогам;

  • у моделі системи передбачено процес постійного поліпшування.

Запровадження системи екологічного управління може забезпечити одержання економічної вигоди. Організація, система управління якої охоплює екологічне управління, має основу для зба­лансування та поєднання економічних і екологічних інтересів. Економічні вигоди може бути іден­тифіковано також, щоб продемонструвати зацікавленим сторонам значення для організації належ­ного екологічного управління. Запровадження системи також надає організації можливість завчас­но узгодити екологічні цілі та завдання з конкретними фінансовими результатами діяльності і, та­ким чином, мати гарантію того, що ресурси скеровують туди, де їх використання дає найбільшу вигоду як у фінансовому, так і в екологічному плані. Організація, яка запровадила систему еколо­гічного управління, може досягнути суттєвих конкурентних переваг.

Крім поліпшування екологічних характеристик, потенційні вигоди, пов'язані з дієвою систе­мою екологічного управління, охоплюють:

  • запевнення замовників щодо зобов'язання стосовно доказового екологічного управління;

  • підтримування добрих відносин з громадськістю/громадою;

  • можливість задоволення критеріїв інвесторів та полегшення доступу до позикового капі­талу;

  • укладання договорів страхування з прийнятними внесками;

  • поліпшування репутації організації та збільшення її частки на ринку;

  • поліпшування управління витратами;

  • зменшення кількості інцидентів, які призводять до юридичної відповідальності;

  • збереження матеріальних ресурсів та енергії;

  • полегшене отримання ліцензій і дозволів та задоволення їхніх вимог;

  • підвищення екологічної обізнаності серед постачальників, підрядників і всіх осіб, що працюють в організації або діють за її дорученням;

  • сприяння прийняттю рішень стосовно екологічних проблем та спільному застосовуван­ню цих рішень;