Новини

Таке рішення прийнято на засіданні колегії Державної служби гірничого нагляду
та промислової безпеки України, яке провів Голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва. Участь у заході взяли члени колегії Держгірпромнагляду України, начальники структурних підрозділів центрального апарату Служби, представники Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці, Головного навчально-методичного центру, редакції журналу «Охорона праці».

Під час засідання колегії розглянуто питання про стан промислової безпеки та охорони праці на ПАТ «Концерн Стирол».

Заслухавши доповідь «Про стан промислової безпеки та охорони праці на ПАТ «Концерн Стирол» колегія відзначила, що в структурних підрозділах суб'єкта господарювання проводиться певна робота з поліпшення стану промислової безпеки, зменшення кількості випадків виробничого травматизму.

Зокрема, адміністрація підприємства і керівники виробничих підрозділів ПАТ «Концерн Стирол» оперативно усунули порушення, виявлені під час всебічної комплексної перевірки, яка проводилась з 11 до 27 березня 2014 року. Так, на період завершення перевірки з 556 порушень нормативно-правових актів з охорони праці усунуто 260.

Адміністрацією ПАТ «Концерн Стирол» розроблено заходи щодо усунення виявлених порушень. Усі працівники підприємства забезпечені спецодягом, необхідними засобами індивідуального захисту, на які є відповідні сертифікати якості.

Разом з тим, під час комплексної перевірки, проведеної у березні, виявлено порушення, які потребують вирішення під час експлуатації устаткування підвищеної небезпеки, а саме: не визначено ресурс (строк служби) компресорного обладнання; компресори після капітального ремонту не проходять позачерговий технічний огляд відповідно до Порядку проведення огляду устаткування підвищеної небезпеки; не проведено у встановленому порядку експертне обстеження (технічне діагностування) складських сховищ сірчаної кислоти; не належно приділяється увага паспортизації виробничих будівель, споруд та інженерних мереж з видачею висновку про їх технічний стан.

На ПАТ «Концерн Стирол» недостатньо здійснюється контроль за дотриманням вимог законодавства з охорони праці посадовими та відповідальними особами за стан охорони праці на усіх ланках виробництва, внаслідок чого у 2014 році на підприємстві стався нещасний випадок на виробництві зі смертельним наслідком з начальником ділянки цеху реконструкції і ремонтів, який впав з покрівлі будинку прибудови цеху карбаміду, що будується.

Основними причинами виявлених порушень стану промислової безпеки на ПАТ «Концерн Стирол» слід вважати: неналежне функціонування системи управління охороною праці та системи управління ризиками; неналежне виконання відповідальними фахівцями своїх посадових обов'язків з питань охорони праці; недостатній рівень знань законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці окремих керівників, посадових осіб та безпосередніх виконавців робіт; недостатня вимогливість працівників служби охорони праці до керівників та виконавців робіт підвищеної небезпеки.

З метою усунення виявлених недоліків та активізації діяльності ПАТ «Концерн Стирол» щодо виконання вимог з охорони праці та промислової безпеки колегія вирішила визнати роботу керівників ПАТ «Концерн Стирол» та його структурних підрозділів із забезпечення належного стану промислової безпеки та охорони праці недостатньою. Генеральному директору ПАТ «Концерн Стирол» забезпечити усунення порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, які були виявлені під час всебічної перевірки, вжити необхідних заходів з унеможливлення їх надалі.

Довідка.
У 2013 році на ПАТ«Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька область) сталося 10 нещасних випадків. Найбільш резонансною стала аварія 6 серпня 2013 року. Через розгерметизацією трубопроводу з рідким аміаком під час капітального ремонту у цеху з виробництва аміаку загинуло 6 працівників, ще 29 робітників отримали гостре отруєння аміаком. Загалом протягом минулого року внаслідок нещасних випадків постраждало 44 працівники. За 5 місяців 2014 року сталося три нещасних випадки, у тому числі один — зі смертельним наслідком.




До списку новинВпередНазад