Новини
За результатами позапланової перевірки одного із підприємств Хмельницького за порушення гарантій щодо збереження за працівниками, призваними на строкову військову службу, місця роботи (посади) та середнього заробітку Управлінням Держпраці у Хмельницькій області на підприємство накладено штраф у розмірі 29 тисяч грн.

Інспектори з питань праці провели позапланову перевірку за зверненням працівників, яких було незаконно звільнено у зв'язку з призовом на військову службу. З'ясовано, що підставою для видання наказу про звільнення у квітні 2015 року шліфувальника та оператора ВПК механоскладального цеху стало оповіщення військового комісара про прибуття на призовну дільницю та заяви працівників відповідно до пункту третього ст. 36 Кодексу законів про працю України в зв'язку з призовом на строкову військову службу.

Разом з тим, в період з 8 лютого 2015 року по 10 червня 2015 року діяла пряма норма ст. 39 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо збереження за працівниками, призваними на строкову військову службу, місця роботи (посади) та середнього заробітку. Таким чином, звільнення працівника на підставі пункту 3 статті 36 КЗпПУ у зв'язку із призовом на строкову військову службу після 8 лютого 2015 року є таким, що не відповідає вищевказаним нормам, передбачених частиною другою ст. 39 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Також записи в трудових книжках працівників про їх звільнення згідно пункту 3 статті 36 КЗпПУ не відповідають законодавству та є порушенням пункту 2.3 глави 2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, де зазначено «записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу проводяться у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону».

На звільнених працівників поширюються гарантії передбачені частиною другою ст. 39 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо нарахування та виплати середнього заробітку адміністрацією підприємства у строки зазначені у ст. 115 КЗпПУ та ч. 1. ст. 24 Закону України «Про оплату праці», де зазначено, що виплата заробітної плати проводиться не менше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Працівники, які опинилися в подібній ситуації можуть звернутися за консультацією до Управління Держпраці у Хмельницькій області з питань реалізації і захисту їх прав як учасників антитерористичної операції.



До списку новинВпередНазад