Новини
В час рівноправ'я між жінками та чоловіками, зокрема працевлаштування жінок на керівні посади тощо, виникає питання: чи може чоловік офіційно виконувати жіночі обов'язки, які з давніх-давен покладалися на жінок.
Відповідно до ст. 17 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон № 504) жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами. Водночас згідно з ч. 2 ст. 17 Закону № 504 особам, які усиновили новонароджену дитину (новонароджених дітей) безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками вказана відпустка надається одному з батьків на їх розсуд.
Тобто, чоловік може піти у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами у випадку самостійного всиновлення новонародженої дитини або за рішенням сімейної пари, яка усиновила новонароджену дитину (дітей) безпосередньо з пологового будинку.
Відповідно до ч. 7 ст. 179 КЗпП чоловікові також надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та більшої тривалості. Варто зазначити, що на чоловіків, які перебувають у декретній відпустці, поширюються гарантії, передбачені трудовим законодавством: надання додаткових відпусток; встановлення неповного робочого часу; заборона у відмовленні при прийнятті на роботу; заборона зменшення заробітної плати та звільнення з роботи; надання путівок до санаторіїв та матеріальної допомоги.
Оформлення декретної відпустки чоловіка відбувається по аналогії з оформленням такої ж відпустки жінкою. У випадках, коли жінка перериває свою відпустку по догляду за дитиною, з метою оформлення цієї відпустки батьком, він наряду з усіма документами необхідними для оформлення такої відпустки за місцем своєї роботи, також повинен надати копію наказу про переривання відпустки жінки та вихід її на роботу.
Р. Мікрух,
заступник начальника
управління з питань праці
Головного управління Держпраці
в Одеській області



До списку новинВпередНазад