Новини
Фахівцями відділу з питань експертизи умов праці та відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці проведено семінар для працівників дошкільного навчального закладу №8 «Калинонька» (м. Шепетівка).

У ході зустрічі роз'яснено учасникам засідання мету та механізм проведення атестації робочих місць за умовами праці. Зауважено, що атестація проводиться на виконання вимог Закону України «Про охорону праці» (ст. 7, 13) згідно з порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442, і відповідно до Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України і Головним санітарним лікарем України від 01.09.92 р. №41.



Звернуто увагу присутніх, що результати атестації є основою для вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій (таких як — щорічна додаткова відпустка, доплата працівникам за умови праці, скорочена тривалість робочого тижня, видача молока та інших рівноцінних продуктів тощо), а також розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів (включаючи і колективний договір) щодо покращання умов трудової діяльності. Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

Наголошено, що не проведення атестації може загрожувати адміністративною відповідальністю. Проте сплата штрафу однаково не звільнить суб'єкта господарювання від обов'язку проведення атестації, контролюючі органи неодмінно видадуть відповідний припис.

Звернуто увагу на оплату праці працівників, яка повинна здійснюватися в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов'язань щодо оплати праці. Також зазначено на необхідності приведення у відповідність документацію по оплаті праці згідно із чинним законодавством.

При проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України, з урахуванням внесених до них змін. Зазначений Порядок поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання.



До списку новинВпередНазад