Новини

В рамках підготовки та проведення Всесвітнього Дня охорони праці, журналісти оцінили умови праці у товаристві з обмеженою відповідальністю «Амалтея», що у Херсоні, яке займається виробництвом поліпропіленової упаковки під різноманітні сипучі вантажі.

У заході, крім засобів масової інформації, взяли участь представники територіального управління Держгірпромнагляду у Херсонській області, адміністрації та служби охорони праці самого підприємства.

Як повідомив журналістам директор ТОВ «Амалтея» Сергій Рибачок, за 20 років існування на підприємстві не сталося жодного нещасного випадку під час виробничого процесу, професійні захворювання також відсутні.

На підприємстві організована і функціонує трьохрівнева система управління охороною праці, яка передбачає роботу від первинного інструктажу до системних інструктажів, які проводять керівники підрозділів щоквартально. На рівні керівника передбачено узагальнення нормативних документів з усіма спеціалістами та інженером з охорони праці. Якщо ж відбуваються зміни у законодавстві, інженер з охорони праці додатково опрацьовує нововведення з середньою ланкою.

Представники засобів масової інформації відвідали виробничі цехи з високотехнологічним обладнанням та ознайомилися з видами робіт, які складають потенційну небезпеку для життя та здоров'я працівників. Зокрема це експлуатація вантажопідіймальних механізмів, а також обладнання, яке містить деталі що рухаються та обертаються. Крім того, на підприємстві підвищений рівень шуму, що може призвести до професійних захворювань.

Проте від усіх цих небезпечних факторів працівники убезпечені засобами індивідуального та коллективного захисту.

Зокрема, особливо небезпечні агрегати на території виробничих цехів позначені відповідними попереджувальними знаками. Це червоні кнопки, таблички, світлова сигналізація. Усі небезпечні ділянки мають огородження; деталі та механізми, що обертаються, закриті захисними кожухами. Працівники забезпечені спецодягом, спецвзуттям та бірушами.

«Відсутність виробничого травматизму ми не вважаємо цілком своєю заслугою, тим більше, що працювати ще є над чим, — говорить директор ТОВ «Амалтея» Сергій Рибачок, — На недоліки у функціонуванні системи управління охороною праці, які ми не врахували у своїй роботі, нам регулярно вказують інспектори теруправління Держгірпромнагляду. Крім того, щорічно відповідні санітарні органи проводять заміри виробничого середовища на наявність у ньому небезпечних речовин, виконання вимог до освітлення. Люди, які працюють з такими агрегатами як кран-балка та іншими небезпечними машинами, в обов'язковому порядку раз на рік проходять чергове навчання та підтверджують свої знання і свою категорію.

Також, раз на 5 років на підприємстві проходить переатестація робочих місць. Вона проводиться спеціалізованими закладами, які оцінюють умови праці на робочих місцях, з метою виявлення шкідливих або небезпечних виробничих факторів. Обстеження проходять з урахуванням змін робочих місць та умов праці, які відбулися протягом останніх 5 років. Це складний процесс, але для нас він є необхідним, оскільки ми поступово вводимо в експлуатацію високотехнологічне обладнання австрійського виробництва, а отже, європейського рівня, умови роботи з яким відрізняються від попередніх. Це круглоткацькі верстати для виробництва тканого поліпропіленового рукава, напівавтоматична лінія обрізки і прошиву нижнього дна, обладнання для флексографії тощо».

Оцінюючи роботу ТОВ «Амалтея» щодо створення безпечних умов праці, головний державний інспектор теруправління Держгірпромнагляду Сергій Вершинін наголосив: «Факт відсутності на підприємстві виробничого травматизму у першу чергу свідчить про відповідальне ставлення керівництва до питань охорони праці. Відповідально ставляться на підприємстві і до зауважень інспекторів Держгірпромнагляду, які виникають під час перевірок. На порушення швидко реагують, оперативно їх усувають і в цілому стан охорони праці та виробничої безпеки на підприємстві є задовільним і відповідає встановленим вимогам».

Також журналісти мали змогу побачити остаточний результат роботи працівників ТОВ «Амалтея» та взяли участь у лабораторних випробуваннях на якість готової продукції підприємства.




До списку новинВпередНазад