Новини
18 травня у Центрі дитячої та юнацької творчості Солом'янського району Києва відбулося нагородження переможців та призерів всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей».
Вже другий рік поспіль за ініціативи Держгірпромнагляду та за підримки Кабінету Міністрів України конкурс проходить на державному рівні. В січні-квітні відбіркові тури пройшли в усіх регіонах. В територіальні управління Держгірпромнагляду поступило більше 25 тисяч творчих робіт. Надалі міжвідомче журі фінальної частини конкурсу, до складу якого увійшли представники Міжнародної організації праці, виконавчої влади України, Федерації профспілок, Федерації роботодавців тощо визначили переможців в трьох вікових групах — від 6 до 10, від 11 до 14 та від 15 до 18 років. Також в кожній віковій групі по два лауреати отримали заохочувальні призи.
Метою конкурсу організатори визначили привернення уваги суспільства до існуючих проблем у сфері охорони праці. Просту істину про те, що на кожному робочому місці необхідно дотримуватись вимог безпеки праці сьогодні необхідно донести до якомога більшої кількості наших співвітчизників. І тут Держгірпромнагляд знайшов союзників і надійну підтримку — дітей та їх творчість. Організатори переконані, що творчі здібності дітей, залучення до цього процесу їх батьків може бути одним із шляхів вирішення зовсім «не дитячих» проблем у сфері охорони праці.
За статистикою 71 відсоток нещасних випадків і аварій на виробництві в Україні сталися у 2011 році з організаційних причин, тобто нехтування працівниками елементарними правилами безпеки на робочому місці призводить до їх травмування, у тому числі й смертельного. Виховувати небайдужість до цінності свого життя і здоров'я, життя і здоров'я оточуючих, формувати культуру безпеки праці слід з раннього дитинства.
























Учасниками цьогорічної акції стали учні, вихованці, слухачі середніх загальноосвітніх шкіл, позашкільних навчальних закладів, дитячих будинків та студенти професійно-технічних навчальних закладів.
За умовами конкурсу малюнки необхідно було виконати за тематикою охорони праці та безпечного ведення робіт у вугільній, деревообробній промисловості, сільському, лісовому та ліфтовому господарствах, медичній сфері, будівництві, на транспорті.
Критеріями для визначення кращих робіт стали актуальність теми; оригінальність та оформлення; використання знаків безпеки; ступінь самостійності автора у виконанні роботи; якість роботи тощо.
«Ваша творчість не лише принесла вам заслужені нагороди, а вашим батькам — привід пишатися своїми дітьми. Маємо надію, що в подальшому з вашою допомогою ми зможемо врятувати життя чи зберегти здоров'я не одного працівника. Вже сьогодні прийняте рішення про видання альбомів, плакатів, листівок з малюнками переможців та лауреатів конкурсу, які будуть розповсюджуватись на підприємствах усієї країни», — наголосив перший заступник Голови Держгірпромнагляду Віктор Шайтан, підводячи підсумки акції.
Актуальність ініціатив Держгірпромнагляду з долучення дитячої творчості до вирішення нагальних питань в сфері промислової безпеки підтвердила і зацікавленість наших міжнародних партнерів. Міжнародна організація праці схвально відгукнулася про результати акції, що пройшла в Україні, та запропонувала поширити цей досвіт серед країн-учасниць цієї організації.

Черкащина на цьому заході була представлена роботами трьох юних жителів області:
Йосипенко Катерини (вихованки Черкаського міського багатопрофільного молодіжного центру), Красилівського Петра (вихованця Тальнівського районного Будинку дітей та юнацтва) та Пономаренко Сніжани (учениці Уманської ЗОШ №10). Та лише найменшій нашій землячці — Йосипенко Катерині — пощастило отримати заохочувальний приз від Професійних спілок України. Тож вітаємо юну художницю з досягненням і бажаємо їй подальших творчих успіхів!



До списку новинВпередНазад