Новини

У зв'язку зі зниженням температури повітря збільшується попит населення на споживання гарячих напоїв (кави, чаю) та продуктів харчування, приготування та реалізація яких здійснюється в МАФах і пересувних автокав'ярнях, особливо у місцях масового перебування людей.
Держгірпромнагляд застерігає, що зазначені МАФи та автокав'ярні під час приготування гарячих напоїв та їжі можуть використовувати балони зі зрідженим вуглеводневим газом, які у разі порушення вимог безпеки під час експлуатації несуть потенційну загрозу життю і здоров'ю для оточуючих. Також небезпекою є застосування обігрівальних електроприладів на напругу живлення 220 В, якщо вони не заземлені, мають пошкоджену ізоляцію проводів тощо.
Переважна більшість суб'єктів, які здійснюють таку діяльність, є громадянами, які самостійно забезпечують себе роботою, у тому числі підприємці, тому відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», запроваджено мораторій на здійснення Держгірпромнаглядом, його посадовими чи службовими особами заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців, які не зареєстровані як платники податку на додану вартість та діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до цього Закону.
Отже, Держгірпромнагляд звертається до місцевих органів виконавчої влади, організаторів масових заходів з пропозиціями вжити всіх можливих заходів із запобігання нештатним ситуаціям, пов'язаним з експлуатацією газових та електричних приладів у місцях масового перебування людей.
Довідка. Відповідно до вимог чинних Правил забороняється: заправка балонів для побутових потреб на АГЗС і АГЗП; перевезення балонів без заглушок та ковпаків; зберігання без заглушок; нагрівати балони понад 45? С; повністю виробляти газ — до 0,5 атм.

Інформаційний центр Держгірпромнагляду України





До списку новинВпередНазад