Новини

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

від 04.09.2014 р. N 29-209/49334

Генеральний департамент грошово-кредитної політики

Територіальним управлінням Національного банку України, банкам України, Незалежній асоціації банків України, Асоціації українських банків, Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз»

У зв'язку із численними запитами банків щодо практичного застосування окремих вимог постанови Правління Національного банку України від 29.08.2014 N 540 «Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України» (Постанова N 540) (далі — Постанова N 540) Національний банк України надає такі роз'яснення.

Згідно із підпунктом 13 пункту 1 Постанови N 540 (Постанова N 540) видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами, що емітовані як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється виключно в гривнях.

Наголошуємо, що зняття готівкових коштів з поточних (в тому числі карткових) та депозитних рахунків з використанням електронних платіжних засобів здійснюється виключно в гривнях. При здійсненні такої операції використовується курс купівлі безготівкової іноземної валюти за гривню уповноваженого банку на час здійснення операції (без подання відповідної заяви клієнтом).

В той же час, якщо клієнт бажає отримати готівкові кошти в іноземній валюті з власного поточного (в тому числі карткового), депозитного рахунків, уповноважений банк здійснює видачу готівкової іноземної валюти через касу банку за заявою на видачу готівки.

Щодо практичного застосування підпункту 14 пункту 1 Постанови N 540 (Постанова N 540).

Відповідно до вищезазначеного підпункту (Постанова N 540) іноземна валюта, переказана з-за кордону на користь фізичної особи — резидента і нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунку, виплачується одержувачу виключно в гривнях.

З метою виконання цієї вимоги уповноважені банки мають здійснювати виплату таких переказів:

готівкою в гривнях без відкриття рахунку (без подання відповідної заяви клієнтом) за курсом купівлі безготівкової іноземної валюти за гривню уповноваженого банку на час здійснення операції;

якщо клієнт бажає отримати кошти в іноземній валюті, банк здійснює зарахування таких коштів на поточні (в тому числі карткові) рахунки клієнтів.

Видача готівкової іноземної валюти з поточних (в тому числі карткових), депозитних рахунків здійснюється з урахуванням обмежень, встановлених Постановою N 540 (Постанова N 540).

Національний банк України звертає увагу керівників банків на неухильне дотримання вимог цього листа.

Директор Генерального департаменту
грошово-кредитної політики

О. А. Щербакова




До списку новинВпередНазад