ДСТУ - Н 1. 3 : 2015

Н А С Т А Н О В А

НАЦІОНАЛЬНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ

ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ.

НАСТАНОВИ ЩОДО РОЗРОБЛЯННЯ

ДСТУ - Н 1. 3 : 2015

Видання офіційне

Київ

ДП «Укрметртестстандарт»

2015

ПЕРЕДМОВА

  1. РОЗРОБЛЕНО: Державне підприємство «Всеукраїнський державний науково - виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації і захисту прав споживачів» (ДП «Укрметртестстандарт»)

РОЗРОБНИКИ: Бесараб Т.В.,Крицька Є.М., Кузьменко Л.О., Любомирова Т.І., Місячна Б.В., Місячний В.П. (керівник розробки), Стрижак О.Л.

  1. ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ:

3 НА ЗАМІНУ ДСТУ 1.3:2004ЗМІСТ

С.

  1. Сфера застосування 1

  2. Нормативні посилання 1

  3. Терміни та визначення 4

  4. Загальні положення 4

  5. Настанови щодо побудови, викладення та оформлення технічних умов 7

  6. Правила позначання технічних умов 11

  7. Перевірка, перегляд, внесення змін до технічних умов 12

Додаток А Настанови щодо оформлення титульного аркуша технічних умов 15

Додаток Б Настанови щодо оформлення технічних умов 18

Додаток В Загальні вимоги до змісту розділів технічних умов 20

Додаток Г Вимоги до викладання та оформлення змін до технічних умов 33

Додаток Д Вимоги до оформлення аркуша обліку змін технічних умов 35НАЦІОНАЛЬНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ.
НАСТАНОВИ ЩОДО РОЗРОБЛЯННЯ

НАЦИОНАЛЬНАЯ СТАНДАРТИЗАЦИЯ.
ТЕХНИЧЕСКИЕ УСЛОВИЯ УКРАИНЫ.
РУКОВОДСТВО ПО РАЗРАБОТКЕ

NATIONAL STANDARDIZATION.
TECHNICAL SPECIFICATIONS OF UKRAINE.
GUIDELINES FOR DEVELOPING

Чинний від

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

У цій настанові подано методичні рекомендації щодо розроблення, побудови, викладання, оформлення, позначення технічних умов на продукцію, процеси, послуги (надалі - продукція), а також щодо надання їм чинності, перевірки, перегляду, внесення змін та скасування.

Цю настанову можуть застосовувати суб'єкти господарювання - резиденти України (підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці), що здійснюють стандартизацію, незалежно від форм власності, відомчої належності та видів діяльності.

Метою розроблення цієї настанови є створення умов для змістовної та формальної уніфікації технічних умов відповідно до ДСТУ 3843.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цій настанові є посилання на такі нормативно-правові акти та нормативні документи:

Закон України «Про стандартизацію» від 05.06.2014 № 1315-VII

Конвенція про права інвалідів, ратифікована Законом України від 16.12.2009 № 1767-VI «Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї»;

Видання офіційне

Закон України «Про Митний тариф України» від 19.09.2013 № 584-VII

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 288 «Про

затвердження переліків центральних органів виконавчої влади, на які покладаються функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності та розроблення технічних регламентів»

Цивільний кодекс України № 435-IV від 16.01.2003

ДСТУ 1.5:2003 Національна стандартизація. Правила побудови, викладання, оформлення та вимоги до змісту нормативних документів

ДСТУ 2960-94 Організація промислового виробництва. Основні поняття. Терміни та визначення

ДСТУ 3278-95 Система розроблення та поставлення продукції на виробництво. Основні терміни та визначення

ДСТУ 3279-95 Стандартизація послуг. Основні положення

ДСТУ 3843-99 Державна система уніфікованої документації. Основні положення

ДСТУ-Н ISO/IEC Guide 41:2004 Настанови стосовно паковання. Положення, спрямовані на задоволення потреб споживача

ДСТУ ISO/IEC Guide 50-2001 Безпека дітей і стандарти. Загальні принципи

ДСТУ ISO/IEC Guide 51-2002 Аспекти безпеки. Настанови щодо їх включення до стандартів

ДСТУ ISO Guide 64:2010 Настанови щодо враховування екологічних питань у стандартах на продукцію

ДСТУ ISO/IEC 17007:2009 Оцінювання відповідності. Настанови щодо складання нормативних документів, придатних до використання для оцінювання відповідності

ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій

ДСТУ-Н 4486:2005 Система конструкторської документації. Настанови щодо типової побудови технічних умов

ДСТУ ГОСТ 13.1.002-2007 Репрография. Микрография. Документы для сьемки. Общие требования и нормы (Репрографія. Мікрографія. Документи для знімання. Загальні вимоги та норми)

ДСТУ ГОСТ 2.051:2006 Единая система конструкторськой документации. Электронные документы. Общие положения (Єдина система конструкторської документації. Електронні документи. Загальні положення)

ГОСТ 2.105-95 Единая система конструкторськой документации. Общие требования к текстовым документам

ГОСТ 2.114-95 Единая система конструкторськой документации. Технические условия (Єдина система конструкторської документації. Технічні умови)

ГОСТ 2.301-68 Единая система конструкторской документации. Форматы (Єдина система конструкторської документації. Формати)

ГОСТ 2.501-88 Единая система конструкторськой документации. Правила учета и хранения (Єдина система конструкторської документації. Правила обліку і зберігання)

ГОСТ 2.503-90 Единая система конструкторськой документации. Правила внесения изменений (Єдина система конструкторської документації. Правила внесення змін)

ГОСТ 2.602-95 Единая система конструкторськой документации.. Ремонтные документы (Єдина система конструкторської документації. Ремонтні документи)

ГОСТ 7.64-90 Система стандартов по информации, библиотечному и издательскому делу. Представление дат и времени дня. Общие требования (Система стандартів з інформації, бібліотечної і видавничої справи. Представлення дат і часу дня. Загальні вимоги)

ГОСТ 15.309-98 Система разработки и постановки продукции на производство. Испытания и приемка выпускаемой продукции. Основные положения

ГОСТ 15.311-90 Система разработки и постановки продукции на производство. Постановка на производство продукции по технической документации иностранньых фирм (Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Поставлення на виробництво продукції за технічною документацією іноземних фірм)

ГОСТ 28388-89 Системы обработки информации. Документы на магнитных носителях данных. Порядок выполнения и обращения (Система оброблення інформації. Документи на магнітних носіях даних. Порядок виконання й обігу)

ДК 004- :2008 Український класифікатор нормативних документів

ДК 009- :2010 Класифікація видів економічної діяльності

ДК 016- :2010 Державний класифікатор продукції та послуг

Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України (ЄДРПОУ).

Примітка - При користуванні цією настановою доцільно перевірити чинність нормативних документів за відповідними інформаційними ресурсами і покажчиками.

  1. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ

У цій настанові застосовуються терміни, встановлені у законах України «Про стандартизацію», «Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї», а також в ДСТУ 2960, ДСТУ 3278.

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    1. Технічні умови — нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процес або послуга (далі - продукція), та визначає процедури, за допомогою яких може бути встановлено, чи дотримані такі вимоги.

Технічні умови встановлюють вимоги до продукції, призначеної до самостійного постачання (виконання, надавання), та регулюють відносини між виробником (постачальником) і споживачем (користувачем).

  1. Технічні умови розробляють на один конкретний вид (тип, марку, модель, виконання) продукції або групу однорідної продукції (групові технічні умови), що планується до випуску і призначена для реалізації (постачання).

Групові технічні умови складають на два або більше видів продукції, які характеризуються єдиним цільовим (функціональним) призначенням і спільністю сфери застосування, конструктивно-технологічних (технологічних) ознак, номенклатури основних показників якості, та класифікуються за одним кодом ДКПП, як правило, на рівні п’ятого знаку.

  1. Технічні умови розробляються:

  • за відсутності національних та (або) міждержавних стандартів на розроблювану продукцію або за необхідності конкретизації їхніх вимог;

  • за необхідності доповнення та (або) посилення вимог чинних національних та (або) міждержавних стандартів на цю продукцію.

Технічні умови розробляються за рішенням розробника та (або) виробника продукції або на вимогу замовника (споживача) продукції.

  1. За наявності технічної (конструкторської, технологічної) документації на продукцію технічні умови входять до комплекту технічної документації та являються його невід’ємною частиною.

  2. За відсутності стандарту за згодою замовника продукція може вироблятись за технічною документацією:

  • одинична продукція та дрібносерійна продукція, яку складають в місці експлуатації - за технічним завданням (контрактом, протоколом, конструкторською документацією тощо);

  • складові частини виробу, що не призначені для самостійного використання - за конструкторською документацією, що входить до комплекту технічної документації на виріб;

  • речовини, матеріали, напівфабрикати, які підлягають подальшій обробці - за технологічною документацію, технічним описом;

  • непродовольчі товари народного вжитку (за винятком складної побутової техніки, продукції побутової хімії та транспортних засобів) - за зразком-еталоном та технічним описом зразка;

  • продукція, призначена тільки для експорту - за контрактом за умови дотримання обов’язкових вимог безпеки та охорони довкілля при виготовленні, транспортуванні, зберіганні на території України згідно з чинним законодавством.

  1. При розробленні технічних умов дотримуються принципів та настановчих рекомендацій, встановлених в ДСТУ ISO/IEC 17007, ДСТУ ISO/IEC Guide 50, ДСТУ ISO/IEC Guide 51.

  2. З метою реалізації інвалідами прав та свобод людини і громадянина під час розроблення технічних умов слід враховувати потреби інвалідів та (або) застосовувати принципи розумного пристосування та універсального дизайну.

  3. Технічні умови повинні містити всі вимоги до продукції, необхідні та достатні для її ідентифікації, виготовлення, контролю, приймання і постачання (транспортування).

  4. Вимоги, встановлені в технічних умовах, не повинні суперечити обов’язковим вимогам нормативно-правових актів та нормативних документів, що поширюються на цю продукцію. Вони не повинні бути нижче вимог стандартів, що поширюються на цю продукцію, і не повинні суперечити вимогам стандартів і технічних умов на вихідну продукцію (комплектувальні вироби, матеріали, речовини, сировину тощо).

  5. При розробленні технічних умов на продукцію, процеси, послуги, що відносяться до сфер, у яких реалізація державної політики належить до повноважень центральних органів виконавчої влади, на які покладаються функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності, враховуються норми та положення, встановлені цими центральними органами виконавчої влади.

  6. Технічні умови (зміни до технічних умов) погоджують із уповноваженими органами (організаціями) лише у випадках, передбачених законодавством України.

  7. Право власності на технічні умови визначається в порядку, встановленому законодавством України. Власник технічних умов має право володіти, користуватись і розпоряджатись належними йому технічними умовами на свій розсуд і у своїх інтересах відповідно до Цивільного кодексу України.

  8. Виробництво продукції (надання послуги) на експорт може здійснюватись за технічною документацією (технічними умовами, технічною специфікацією, стандартом підприємства тощо) зарубіжних фірм, якщо це передбачено в договорі (контракті), за умови дотримання обов’язкових вимог нормативно-правових актів та (або) нормативних документів, чинних в Україні, щодо безпеки та охорони довкілля при виготовленні, транспортуванні, зберіганні продукції на території України.

  9. Виробництво продукції може здійснюватись за технічною документацією зарубіжних фірм згідно з ДСТУ ГОСТ 15.311 за умови дотримання обов’язкових вимог, встановлених нормативно-правовими актами та (або) нормативними документами, чинними в Україні, щодо безпеки та охорони довкілля, а також, за необхідності, вимог щодо сумісності з вітчизняною продукцією.

  10. Термін надання чинності та строк дії технічних умов встановлює Власник технічних умов.

Якщо відповідно до законодавства України технічні умови підлягають погодженню з уповноваженими органами (організаціями), термін надання чинності технічним умовам встановлюється не раніше дати погодження.

Строк чинності технічних умов, як правило, встановлюють не більшим ніж п’ять років, після чого проводиться їх перевірка згідно з 7.1 цієї настанови.

  1. При розробленні технічних умов слід керуватись законодавством про мови.

  2. Технічні умови можуть бути виконані як на паперових, так і на електронних носіях.

Технічні умови, що виконуються на паперових носіях, друкують на матеріалі, який дає змогу багаторазового копіювання, а також мікрофільмування згідно з ДСТУ ГОСТ 13.1.002.

Технічні умови на електронних носіях оформлюють за ГОСТ 28388.

  1. Облік, зберігання і обіг оригіналів, дублікатів та облікованих копій технічних умов, виконаних на паперових носіях, здійснюють порядком, встановленим ГОСТ 2.501, ГОСТ 2.502

  2. Облік, зберігання і обіг оригіналів, дублікатів та облікованих копій технічних умов, виконаних на електронних носіях, здійснюють порядком, установленим ГОСТ 28388.

  3. Придатність технічних умов для цілей підтвердження відповідності забезпечують виконанням вимог ДСТУ ISO/IEC 17007 при їх розробленні.