Новини
Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області взяли активну участь у проведенні обласної зональної наради з питань підготовки до збирання врожаю ранніх зернових і зернобобових культур у 2016 році.
У роботі конференції взяли участь начальники та головні агрономи управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники і спеціалісти сільгосппідприємств, фермери районів Ананьївського, Балтського, Березівського, Біляївського та ін. районів області.
Всього у конференції брали участь більше 100 осіб.
Представник Головного управління, начальник відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері В. Медюк зосередив увагу присутніх на додержанні вимог законодавства з охорони праці під час підготовки та збиранні врожаю ранніх зернових і зернобобових культур сільськогосподарськими підприємствами області.
Він підкреслив, що, за даними Держпраці, стан виробничого травматизму впродовж 2016 року порівняно з 2015 роком на підприємствах агропромислового комплексу значно покращився. Однак фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області вважають, що подібна ситуація — зовсім не привід для заспокоєння. Стан охорони праці на підприємствах агропромислового комплексу потрібно контролювати, особливо перед початком і впродовж польових робіт.
Керуючись вимогами «Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві» (НПАОП 010-1.01-2012), спеціаліст наглядового органу дав рекомендації з питань безпеки під час збирання врожаю. Він зазначив, що до 70 % нещасних випадків зі смертельними наслідками в АПК найчастіше трапляються під час експлуатації машин та механізмів. Це насамперед колісні трактори, зерно- і кормозбиральні комбайни та вантажні автомобілі. Причиною приблизно 30 % нещасних випадків у сільському господарстві є банальна неуважність і порушення працівниками простих норм безпеки праці під час виконання механізованих процесів. Наприклад, досить часто працівники в рільництві отримують травми внаслідок наїзду автомобіля чи трактора, який рухався заднім ходом. Досі в агрокомплексі не викоренено випадки ризикованого перевезення людей у необладнаному відкритому кузові вантажного автомобіля або й у тракторному причепі.
Фахівець Головного управління нагадав присутнім, що працівники, які мають брати участь у збиранні врожаю, повинні пройти відповідний інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки.
Для керівництва та працівників підприємств агропромислового комплексу фахівцями Головного управління було складено Пам'ятку з правил охорони праці під час проведення весняно-польових робіт, а також робіт із збирання врожаю.

Прес-служба Головного управління





До списку новинВпередНазад