Новини
В комунальному підприємстві «Спецбудексплуатація» (м. Кам'янець-Подільський) відбувся семінар на тему: «Охорона праці і промислова безпека в будівництві». Участь у заході взяли фахівці Управління Держпраці у Хмельницькій області, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та Управління соціального захисту населення Кам'янець-Подільської райдержадміністрації.

Порушено питання виконання робіт та експлуатація об'єктів з підвищеною небезпекою. Роз'яснено пункти «Охорони праці і промислової безпека в будівництві (ДБН А.3.2-2-2009, ДБН А.3.2-3-2009)», Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, Правил охорони праці під час роботи з інструментами та пристроями, Правил охорони праці під час проведення вантажно-розвантажувальних робіт, Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, які безпосередньо стосуються суб'єкта господарювання.



Розглянуто питання щодо здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства з питань охорони праці. Звернуто увагу присутніх на посиленні контролю за трудовою дисципліною та впровадженням заходів щодо профілактики виробничого травматизму. Наголошено на чіткому розподілу функцій, обов'язків, відповідальності обслуговуючого персоналу щодо експлуатації, ремонту технологічного устаткування та обладнання з відображенням у посадових інструкціях. Призначенні атестованого обслуговуючого персоналу до обслуговування та експлуатації об'єктів підвищеної небезпеки. Забезпечені робітників виробничими інструкціями і інструкціями з охорони праці.

Також обговорено процедуру продовження дії дозволу на виконання робіт та експлуатацію об'єктів з підвищеною небезпекою. Порушено питання щодо дотримання працівниками технологій виконання робіт та інших нормативно-правових документів з питань охорони праці. Не допущення до роботи осіб, які не пройшли медичних оглядів, інструктажів і не мають посвідчень та знаходяться в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

Зазначено, що на кожному підприємстві повинні бути створені для працівників здорові і безпечні умови праці, при цьому необхідно дотримуватись таких основних принципів запобігання небезпекам: виключення небезпек, якщо це є можливим і реальним; обмеження небезпек, яких уникнути неможливо; усунення небезпек у їх першоджерелах; виключення або максимальне обмеження впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників; забезпечення пріоритету колективних засобів захисту над індивідуальними; врахування людського фактора, зокрема під час вибору засобів виробництва, технології, організації праці, устаткування робочих місць тощо.



До списку новинВпередНазад