НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Метрологія

ПОВІРКА ЗАСОБІВ
ВИМІРЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ

Організація та порядок проведення

ДСТУ 2708:2006

В

БЗ №8-2005/630

идання офіційне

Київ
ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ
200617.020

до ДСТУ 2708:2006 Метрологія. Повірка засобів вимірювальної техніки. Організація та поря­док проведення

Місце поправки

Надруковано

Повинно бути

с. II та 111, у колонтитулах

ДСТУ 2708:2005

ДСТУ 2708:2006

Додаток А, А.З та А.4, у підрядко­вому записі до графи «Повірений із застосування еталонів»

назва й умовна познака

назва й умовне позначення

Додаток А, А.4, у підрядковому записі до графи «На підставі... визнано придатним до застосу­вання»

познака та назва документа

позначення та назва документа



(ІПС № 7-2006)ПЕРЕДМОВА

  1. РОЗРОБЛЕНО: Державне підприємство Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів (Укрметртестстандарт)

РОЗРОБНИКИ: В. Білоус; С. Кіалдунозянц (керівник розробки); О. Левбарг; М. Рожнов, канд, хім, наук; І. Чижик

  1. ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ; наказ Держспоживстандарту України від 3 лютого 2006 р № 18 з 2006-07-01

З У цьому стандарті реалізовано норми Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до Закону Укра ни «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 15 червня 2004 року № 1765-IV

4 НА ЗАМІНУ ДСТУ 2708-99

Право власності на цей документ належить державі.

Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково
на будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу заборонено.
Стосовно врегулювання прав власності треба звертатися до Держспоживстандарту України

Держспоживстандар7 'Араінй, 2С06ЗМІСТ

с

  1. Сфера застосування 1

  2. Нормативні посилання 1

  3. Терміни та визначення понять 1

  4. Організація проведення повірки засобів вимірювальної техніки 2

    1. Загальні положення 2

    2. Види повірки З

  5. Порядок проведення повірки засобів вимірювальної техніки 4

    1. Загальні вимоги 4

    2. Умови проведення повірки 4

    3. Первинна повірка 5

    4. Періодична повірка 5

    5. Позачергова повірка 6

    6. Оформлення результатів первинної, періодичної та позачергової повірки 6

    7. Інспекційна повірка 7

    8. Експертна повірка 7

Додаток А Форми свідоцтв про ловірку 8

Додаток Б Форми довідок про непридатність 12ДСТУ 2708:2006

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

МЕТРОЛОГІЯ

ПОВ1РКА ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ

Організація та порядок проведення

МЕТРОЛОГИЯ

ПОВЕРКА СРЕДСТВ ИЗМЕРИТЕЛЬНОЙ ТЕХНИКИ

Организация и порядок проведения

METROLOGY

VERIFICATION OF MEASURING MEANS

Organizations and procedure

Чинний від 2006-07-01

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт установлює основні положення щодо організації, порядку проведення та оформлення результатів повірки засобів вимірювальної техніки.

Стандарт є обов’язковим для підприємств (їх об’єднань), установ і організацій, незалежно від форм власності та виду діяльності, що діють на території України, фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, які експлуатують, випускають з виробництва, ремонту та в про­даж і видають напрокат засоби вимірювальної техніки (далі — заявники) і для національного наукового метрологічного центру, державних наукових метрологічних центрів, (далі — наукові метрологічні центри) та територіальних (регіональних) органів (далі — територіальні органи) спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері метрології (далі — ЦОВМ), а також повірочних лабораторій підприємств і організацій, уповноважених (акредито­ваних) на проведення повірки.

Цей стандарт також поширюється на фізичних осіб, які не є суб'єктами підприємницької діяльності, — власників засобіа вимірювальної техніки, результати вимірювання якими засто­совують для виконання розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такий нормативний документ:

ДСТУ 3968-2000 Метрологія. Тавра повірочні і калібрувальні. Правила виготовлення, за­стосування і зберігання.

З ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

У цьому стандарті використано терміни, вживані у Законі України «Про метрологію та метрологічну діяльність»: засіб вимірювальної техніки, тип засобу вимірювальної техніки, ета-

Видання офіційне лон, державний еталон, первинний еталон, вторинний еталон, вихідний еталон, робочий ета­лон, повірка засобів вимірювальної техніки, калібрування засобів вимірювальної техніки, мет­рологічна атестація засобів вимірювальної техніки, ловірочна лабораторія.

Нижче подано термін, вжитий у цьому стандарті та визначення позначеного ним поняття:

  1. міжповірочний інтервал

Установлений максимальний проміжок часу або наробіток між первинною та першою пе­ріодичною повіркою, а також між двома послідовними періодичними повірками, протягом якого значення метрологічних характеристик засобів вимірювальної техніки перебувають у нормова­них границях.

  1. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ПОВІРКИ ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ

    1. Загальні положення

      1. Повірці підлягають засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, ви­пускаються з серійного виробництва, ремонту та у продаж, видаються напрокат, на які поши­рюється державний метрологічний нагляд, а саме ті, які застосовують під час:

  • робіт із забезпечення охорони здоров’я;

  • робіт із забезпечення захисту життя та здоров'я громадян;

  • контролю якості та безпеки продуктів харчування і лікарських засобів;

  • контролю за станом навколишнього природного середовища;

  • контролю безпеки умов праці;

  • геодезичних і гідрометеорологічних робіт;

  • торговельно-комерційних операцій і розрахунків між покупцем (споживачем) і продав­цем (постачальником, виробником, виконавцем), у тому числі у сферах побутових і комуналь­них послуг, телекомунікаційних послуг і послуг поштового зв'язку;

  • податкових, банківських і митних операцій;

  • обліку енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної і теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів тощо), за винятком внутрішнього обліку, який ведуть підприємства, організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності;

  • робіт, пов'язаних з державною реєстрацією земельних ділянок і нерухомого майна:

  • робіт із забезпечення технічного захисту інформації, необхідність якого визначено зако­нодавством;

  • робіт, що виконують за дорученням органів прокуратури та правосуддя;

  • робіт з оцінення відповідності продукції, процесів, послуг;

  • реєстрації національних і міжнародних спортивних рекордів.

Повірці також підлягають:

  • вихідні і робочі еталони метрологічних центрів та територіальних органів;

  • вихідні еталони підприємств і організацій;

  • засоби вимірювальної техніки, що застосовують під час державних випробовувань, дер­жавної метрологічної атестації та повірки засобів вимірювальної техніки, а також для калібру­вання засобів вимірювальної техніки для інших підприємств, організацій та для фізичних осіб.

  1. Повірку засобів вимірювальної техніки проводять територіальні органи, уповноважені (акредитовані) на її проведення. У разі якщо територіальні органи за відсутністю відповідних ета­лонів не можуть провести повірку окремих типів засобів вимірювальної техніки, то повірку цих засобів вимірювальної техніки проводять наукові метрологічні центри, уповноважені (акредито­вані) на її проведення

Повірку проводять посадові особи територіальних органів і наукових метрологічних центрів — дер­жавні повірники, атестовані у порядку, встановленому нормативно — правовим актом ЦОВМ

  1. Повірку засобів вимірювальної техніки з застосуванням державних і вторинних еталонів проводять наукові метрологічні центри та територіальні органи, в яких зберігаються відповідні еталони. Повірку виконують вчені зберігані цих еталонів,

Повірку засобів вимірювальної техніки під час експлуатації та випуску з виробництва і ремонту можуть виконувати повірочні лабораторії підприємств і організацій, уповноважені (акре­дитовані) на її проведення (далі — повірочні лабораторії)Повірку проводять працівники цих лабораторій, атестовані як повірники у порядку, встановле­ному нормативно-правовим актом ЦОВМ.

  1. Повірку засобів вимірювальної техніки з застосуванням первинних еталонів проводять повірочні лабораторії підприємств і організацій, в яких зберігають первинні еталони, Повірку про­водять вчені зберігані цих еталонів.

  2. Повірку засобів вимірювальної техніки, які призначено для ввезення на територію Ук­раїни партіями, проводять під час їх випуску з виробництва повірочні лабораторії іноземних ви­робників, уповноважені (акредитовані) на її проведення.

  3. Відповідно до міжнародних угод України можна визнавати результати повірки, прове­деної в іноземних державах. Порядок визнання результатів такої повірки встановлює ЦОВМ.

  4. Діяльність повірочних лабораторій підлягає державному метрологічному нагляду.

  5. Повірку засобів вимірювальної техніки здійснюють згідно з методиками повірки, викла­деними в окремих документах і затвердженими за встановленим ЦОВМ порядком, або викладе­ними у відповідних розділах експлуатаційних документів на засоби вимірювальної техніки.

  6. Засоби вимірювальної техніки визнають придатними до застосування, якщо резуль­тати повірки підтверджують їх відповідність метрологічним і технічним вимогам до цих засобів вимірювальної техніки, встановленим у нормативних чи експлуатаційних документах.

  7. Засоби вимірювальної техніки, які застосовують для спостереження за зміненням фізичних величин без відображення їх значень з унормованою похибкою (як індикатори), повірці не підлягають. На такі засоби вимірювальної техніки та їх експлуатаційні документи має бути на­несена позначка «і».

Контроль за придатністю таких засобів вимірювальної техніки до застосування здійснюють за порядком, встановленим користувачем.

    1. Засоби вимірювальної техніки, які застосовують у складі вимірювальних каналів ви­мірювальних і вимірювально-інформаційних систем або автоматизованих систем керування тех­нологічними процесами, можна окремо не повіряти, якщо це передбачено затвердженими у вста­новленому порядку методиками повірки вимірювальних каналів цих систем.

    2. Заявники оплачують роботи, пов’язані з проведенням на госпрозрахункових засадах всіх видів повірки відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.

  1. Види повірки

    1. Для засобів вимірювальної техніки, які підлягають повірці відповідно до 4 1.1, встанов­лено такі види повірки: первинна, періодична, позачергова, інспекційна та експертна.

    2. Первинній повірці підлягають засоби вимірювальної техніки під час випуску з виробниц­тва і ремонту.

У разі потреби, первинну повірку проводять також під час уведення засобів вимірюваль­ної техніки в експлуатацію. Необхідність проведення такої повірки має бути зазначено в екс­плуатаційних документах, у свідоцтві про державну метрологічну атестацію і (або) у сертифі­каті затвердження типу засобів вимірювальної техніки. Перелік операцій повірки встановлюють у відповідній методиці повірки.

Первинній повірці перед уведенням в експлуатацію підлягають також засоби вимірювальної техніки, що ввозять з-за кордону партіями, типи яких занесено до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, якщо не визнано результати повірки, проведено! в іноземних державах, відповідно до порядку, зазначеного в 4.1.7.

    1. Періодичній повірці підлягають засоби вимірювальної техніки, які перебувають в екс­плуатації, в тому числі ті, які видають напрокат.

    2. Позачергову повірку проводять до закінчення міжповірочного інтервалу.

    3. Інспекційну повірку проводять під час здійснення державного метрологічного нагляду, щоб перевірити придатність засобів вимірювальної техніки до застосування.Експертну повірку проводять у разі виникнення спірних питань щодо метрологічних характеристик, придатності до застосування і правильності експлуатації засобів вимірюваль­ної техніки.

  1. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ПОВІРКИ ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ

    1. Загальні вимоги

      1. Підприємства, установи та організації, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяль­ності, які експлуатують, виробляють, ремонтують, продають і видають напрокат засоби вимі­рювальної техніки, що підлягають повірці, зобов’язані своєчасно подавати зазначені засоби вимірювальної техніки на повірку.

Переліки засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації і підлягають повірці, складають їх користувачі (за винятком фізичних осіб, що не є суб’єктами підприємницької діяль­ності) і подають на погодження до наукових метрологічних центрів, територіальних органів та повірочних лабораторій, які будуть проводити повірку. Порядок складання та погодження цих переліків засобів вимірювальної техніки встановлено нормативно-правовим актом ЦОВМ.