Статьи

ВАТ «Науково-виробниче об’єднання «Етал» виготовляє сучасні друкарські плати, контактну апаратуру, теплові та проміжні реле, пульти управління електрощитів, інші види устаткування і приладів.

Високотехнологічне устаткування виробництва провідних іноземних фірм дає змогу значно зменшувати ризик виникнення тут небезпечних факторів. Але, як показала комплексна перевірка стану охорони праці, проведена у березні, заспокоюватися керівництву підприємства ще рано, бо з цих питань накопичилось чимало невирішених проблем. У 2006 р. на виробництві сталися 4 нещасні випадки, стільки ж було їх у 2005 р.
Під час перевірки стану охорони праці в структурних підрозділах виявилося, що посадові особи та робітники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки (зварювальних, газополуменевих, паяльних, гальванічних, плавильних, лакофарбувальних та ін.), не проходили щорічного спеціального навчання і перевірки знань з питань охорони праці. На момент перевірки роботодавець не забезпечив проведення технічного огляду вантажопідіймальних кранів, інших підйомних механізмів.
Серйозні порушення виявлено в експлуатації енергогосподарства, будівель і споруд. Порушуються вимоги безпеки під час експлуатації об’єктів котлонагляду, газового господарства і транспортних засобів.
За результатами перевірки державні інспектори заборонили чи обмежили експлуатацію 16 виробничих об’єктів, механізмів та устаткування, до адміністративної відповідальності притягнено 8 посадових осіб, у тому числі першого керівника. Загалом у структурних підрозділах «Еталу» під час комплексної перевірки виявлено 147 порушень вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Тож керівникам цього сучасного виробництва над питаннями промислової безпеки та охорони праці необхідно попрацювати, щоб усунути всі ці недоліки.

Д. ТАНСЬКИЙ, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області



До списку