Статьи

Територіальне управління Держгірпромнагляду по
Закарпатській області призупинило спуск та перебування людей, які не виконують гірничих робіт, у підземні гірничі виробки шахти № 9 ДП «Солотвинський солерудник»
з 17 год 5 червня 2008 р.

— Ми змушені були піти на такий крок,— прокоментував ситуацію заступник начальника державної інспекції об’єктів підвищеної небезпеки, гірничого нагляду та охорони надр І. Мягкий. На жаль, у ході оперативної перевірки, проведеної
2 липня, виявлено невиконання приписів від 28 березня, від 18 квітня та від 5 червня 2008 р., а саме: керівництво підприємства не оформило згідно з чинним законодавством гірничі відводи на користування надрами шахт № 8 і № 9 та не розробило й не надало в теруправління Держгірпромнагляду плани розвитку гірничих робіт на 2008 р. Не було розроблено заходів з організації безпечного ведення робіт при відкачуванні води з гірничих виробок шахти № 9 з урахуванням ситуації, що склалася (зростання рівня води в шахті); не надані та не узгоджені з теруправлінням терміни усунення порушень, зазначених в акті № 27 від 28 березня 2008 р. Крім того, планом проведення першочергових заходів щодо стабілізації роботи ДП «Солотвинський солерудник» на 2007—2000 рр. передбачено здійснити протягом другого півріччя 2008 р. демонтаж аварійної будівлі солефабрики шахти № 9. Оскільки головний ствол шахти міститься у приміщенні солефабрики, під час здійснення демонтажу, тобто з 10 серпня поточного року, підземне відділення Української алергологічної лікарні працювати не зможе.
Як повідомлялося раніше, суворі заходи безпеки, аж до введення на підприємстві з 14 лютого 2007 р. особливого режиму державного нагляду, зумовлені цілою низкою порушень керівництвом підприємства чинного законодавства з безпеки виробництва та охорони праці, що призвели до аварійної ситуації, яка в будь-який момент може обернутися для регіону техногенною катастрофою. Ризикувати за таких обставин здоров’ям і життям людей, не зайнятих на роботах з ліквідації аварійних ситуацій, а тим паче пацієнтів алергологічної лікарні, неприпустимо. Проте така позиція не знаходить розуміння у хворих, які придбали путівки на лікування, хоча продовжити його можна в підземному відділенні обласної лікарні на шахті № 8.
Вони вдаються до масових акцій протесту, репортажі про які у липні заполонили програми новин чи не всіх українських телеканалів. А треба б усвідомити: таке лікування може закінчитися плачевно...

* * *
Аварійні ситуації на Солотвинському солеруднику почастішали з осені 2004 р. Провали земної поверхні у зоні гірничого відводу солерудника стали мало не систематичним явищем, про них регулярно повідомляла місцева та центральна преса. У межах шахтних гірничих відводів за останні роки утворилися й продовжують утворюватись провали земної поверхні, воронки, тріщини, що стали красномовним натяком на техногенну катастрофу в регіоні, яка становить загрозу не тільки підприємству, а й селищу в цілому. Останнє карстове провалля зафіксоване 1 лютого 2008 р. майже 30—40 м у діаметрі обсягом приблизно 10 тис. м3. Спостерігаються й активізація підтоплення гірничих виробок, руйнування об’єктів на поверхні.
Крім витрат на заходи з ліквідації затоплень шахт, що перевищили
3 млн. грн., Солотвинський солерудник не має коштів ні на наукове вивчення причин техногенної катастрофи, ні на технічне переоснащення підприємства.

В. ТУРЯНИЦЯ, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області



До списку