Статьи

На підтримку звернення Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні у 2007 р. заходів з нагоди Дня охорони праці в рамках Всесвітнього дня охорони праці теруправління Держгірпромнагляду разом з місцевими органами виконавчої влади, об’єднаннями роботодавців, профспілок, засобами масової інформації, керівниками підприємств, установ і організацій взяли активну участь у проведенні з 23 по 28 квітня Тижня охорони праці. Основна тема заходу — «Зробимо гідну працю реальністю: безпека та здоров’я на робочих місцях». У регіонах пройшли засідання організаційних комітетів з підготовки та проведення Тижня. Заходи з нагоди Тижня охорони праці активно пройшли в усіх областях.

У Донецькій області серед численних заходів, розроблених у кожному місті, районі і на підприємствах,— огляди-конкурси на кращий завод, шахту, цех, дільницю. Широко висвітлюють хід підготовки та проведення Тижня охорони праці засоби масової інформації. Відбуваються зустрічі роботодавців і громадськості з потерпілими на виробництві та сім’ями загиблих, їм надається посильна допомога. Інвалідам, які втратили на виробництві здоров’я, будуть вручені ключі від автомобілів.
«День охорони праці — сьогодні і завжди». Під такою назвою на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча випущено буклет. Читачі знайдуть у ньому інформацію про День охорони праці, нормативні документи щодо організації роботи з охорони праці на підприємстві.
До Дня охорони праці потерпілим Вінниччини, які одержали інвалідність внаслідок трудового каліцтва в 90-ті роки, обласним управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві буде виділено 51 легковий автомобіль.

На Волині в рамках проведення Тижня охорони праці активну позицію зайняла обласна рада з питань безпечної життєдіяльності населення. На каналах місцевого телебачення виступили керівники державних інспекцій, ЕТЦ, робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. У Луцьку, Ковелі та Нововолинську, де розташовані структури теруправління, пройшов тиждень відкритих дверей.

У Закарпатській області в ці дні активізувалася робота щодо проведення на підприємствах лабораторних досліджень умов праці, атестації робочих місць за умовами праці, усунення небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Були проведені цільові перевірки виконання колективних договорів і заходів щодо досягнення встановлених нормативів та покращання охорони праці на виробництві.
В обласному центрі і районах Львівської області пройшли огляди-конкурси на звання «Краще підприємство з охорони праці». Державні інспектори теруправління Держгірпромнагляду здійснили ряд комплексних і цільових перевірок стану промислової безпеки на підприємствах житлово-комунального та ліфтового господарства, будівельної індустрії, машинобудування та транспорту. Відбулося заняття «Школа інженера з охорони праці», учасники якого намітили шляхи удосконалення системи управління охороною праці на виробництві.

У Миколаївській області працівники теруправління Держгірпромнагляду провели комплексну перевірку підприємств, установ і організацій м. Вознесенська, Миколаївського НВК «Зоря—Машпроект». На цьому підприємстві інспектори призупинили експлуатацію 127 об’єктів, стан яких не відповідав вимогам охорони праці.

В Одеській області напередодні Тижня охорони праці в теруправлінні Держгірпромнагляду пройшло засідання круглого столу, розглянуто хід реалізації Закону «Про охорону праці». У засіданні найактивнішу участь взяли всі структури області, які мають відношення до управління охороною праці. У рамках проведення Тижня державні інспектори провели семінари з працівниками великих підприємств торгівлі, соціально-культурної сфери, закладів профтехосвіти. Серед підприємств невиробничої сфери проведено огляд-конкурс у номінаціях «Кращий кабінет охорони праці», «Кращий спеціаліст з охорони праці», «Кращий керівник з питань організації безпечних умов праці».

Серед головних заходів, що відбулися у Тернопільській області,— огляд-конкурс серед підприємств у номінаціях «За вагомий внесок в охорону праці», «Кращий фахівець з охорони праці». 11 квітня теруправління разом з відповідними службами обл- та райдержадміністрацій, робочими органами Фонду, обласною радою профспілок провели на підприємствах, в господарствах і установах області День охорони праці.
Пройшло засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення з порядком денним: «Про виконання регіональної програми модернізації та заміни ліфтів у житлових будинках», «Про відновлення професійно-технічного навчання працівників будівельних професій та тих, які обслуговують об’єкти котлонагляду та підйомні споруди».
У навчальних закладах області, які здійснюють навчання працівників підприємств, проведено заняття на тему «Зробимо гідну працю реальністю: безпека і здоров’я на робочих місцях».

Серед заходів, що здійснюються в Харківській області в рамках Тижня охорони праці, слід відзначити огляди-конкурси на великих підприємствах машинобудування, енергетики та переробної промисловості. Особливо активно вони були проведені у ВАТ «Турбоатом», «Електроважмаш», на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві, ряді інших. Переможців буде визначено у номінаціях «Краща виробнича дільниця», «Кращий за професією» і нагороджено цінними подарунками та Почесними грамотами теруправління Держгірпромнагляду.
П’ятий рік поспіль на високому рівні проводяться заходи на харківському державному НВП «Об’єднання Комунар». Проводилися наради, випущено спеціальний номер заводської газети, в якому було окреслено мету й завдання Дня охорони праці, умови оглядів-конкурсів. Проведено огляди-конкурси у номінаціях «Найактивніший підрозділ з організації проведення Тижня охорони праці», «Кращий підрозділ з культури виробництва», «Кращий стенд, газета, випущені з нагоди Дня охорони праці в Україні».

Серед заходів, проведених у Херсонській області,— тематичні телепередачі з актуальних питань охорони праці, рекламна акція з метою привернення уваги громадян, роботодавців і громадських організацій до проблеми безпеки праці. За участі потерпілих на виробництві проведено індивідуальні та колективні зустрічі, збори, «вогники», засідання круглих столів. Інвалідам внаслідок трудового каліцтва вручено коляски, протези, ортопедичне взуття. 23 потерпілих одержали ключі від легкових автомобілів. Малозабезпеченим сім’ям та особам, які потерпіли на виробництві, надалася матеріальна допомога. У рамках Тижня охорони праці проведено комплексну перевірку Херсонського суднобудівного судноремонтного заводу імені Комінтерну.

У Хмельницькій області широкого розмаху набуло проведення оглядів-конкурсів «За безпечну працю», «Кращий працівник», «Краща виробнича дільниця», «Кращий за професією». За ініціативи Федерації профспілок області пройшов огляд-конкурс на кращого громадського інспектора з охорони праці. Управління освіти і науки облдержадміністрації організувало проведення відкритого уроку, присвяченого Дню охорони праці, а також конкурсу малюнків та творів на тему «Безпека праці на робочих місцях».

Проведення заходів, присвячених Дню охорони праці, в Чернігівській області почалося задовго до призначеної дати. У березні—квітні в школах Чернігова пройшла вікторина «Охорона праці — невід’ємна складова безпечної життєдіяльності», яка була ініційована теруправлінням і Чернігівським ЕТЦ і проводиться починаючи з 2004 р. щороку.
Спільно з Федерацією профспілкових організацій області теруправління провело засідання круглого столу на тему «Забезпечення здорових і безпечних умов праці». День охорони праці, який щомісяця проводиться у ВАТ «Чернігівобленерго», в квітні набув особливо широкого розмаху. Цього року, крім перевірок стану охорони праці в підрозділах товариства, відбулися заходи в Ніжині. Сюди приїхали представники РЕС з Прилук, Варви, Бахмача та Ічні, щоб обмінятися досвідом роботи та обговорити поточні питання.

Заходи з нагоди Дня охорони праці, який вперше проводиться в Україні, передбачають привернення підвищеної уваги посадових осіб, громадськості до питань охорони праці на виробництві впродовж усього 2007 р. Про хід їх виконання журнал інформуватиме читачів у наступних номерах.



До списку