Статьи

Діти — це наше майбутнє, наша зміна, турбота про нас у старості. Ще великий Піфагор говорив: «Бережіть сльози своїх дітей, щоб їм було що проливати у вас на могилах». Батьки готові віддати все, щоб бачити свою дитину усміхненою, радісною, веселою. Особливо щедрими батьки стають під час сімейного відпочинку, та ще й на морському узбережжі. Звичайно, діти люблять гострі відчуття, катаючись на «банані» або на іншому атракціоні. Інспекція теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області постійно проводить профілактичну роботу щодо забезпечення власниками безпеки спортивного та дитячого ігрового устаткування, атракціонної техніки. Це питання ще до початку літнього періоду розглядалося на колегії Держгірпромнагляду, засіданнях рад обласних теруправлінь. Але й досі на курортах Херсонщини діти залишаються заручниками безвідповідальності та непорядності бізнесменів, які заради отримання прибутку наражають небезпеку життя найдорожчого — наших дітей.

Враховуючи таку ситуацію, теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області постійно проводить перевірки курортних закладів у період масового відпочинку на берегах Чорного та Азовського морів, інших водойм, що є на території Херсонської області. З початку літнього періоду станом на 01.07.2007 р. інспекторами, представниками інших наглядових органів перевірено близько 150 пансіонатів, баз відпочинку, дитячих оздоровчих таборів. Як і на початку сезону, в оздоровчих закладах Голопристанського району в ході перевірок виявлено незадовільний стан підготовки та функціонування виробничих об’єктів та об’єктів соціальної сфери. В оздоровчому комплексі «Золота нива», у дитячому оздоровчому центрі «Дельфін», пансіонаті «Морський», на базах відпочинку «Світоч», «Водник» робота щодо підготовки до літнього періоду розпочалася із запізненням принаймні на два місяці. Власники багатьох таких закладів не забезпечили необхідний нагляд за експлуатацією споруд, будівель, інженерних мереж та комунікацій, за безпекою обладнання спортивних, оздоровчих та дитячих майданчиків. Про проведення необхідних випробувань дитячого та спортивного ігрового устаткування на міцність, складання відповідних актів огляду та протоколів випробувань поки що й мова не йде. Що ж стосується медичного обслуговування, про яке необхідно в першу чергу дбати за такого ризику для відпочиваючих, то з’ясувалось, що медичним персоналом забезпечені тільки дитячі оздоровчі заклади. Як з’ясувалось у ході перевірок, керівники пансіонатів «Хвиля» Скадовського, «Ювілейний» Голопристанського, баз відпочинку «Примор’є», «Світоч» Голопристанського, дитячих оздоровчих таборів «Івушка», «Орлятко», «Дніпро» Генічеського районів ще й не збирались виконувати видані раніше приписи державної інспекції. Враховуючи цю обставину, інспекцією призупинено експлуатацію 65 машин, устаткування, механізмів та пристроїв, які становили небезпеку для життя і здоров’я як працівників курортних закладів, так і відпочиваючих, до адміністративної відповідальності притягнено 22 посадові особи. І сказати, що ці посадовці не знали, яких заходів необхідно вживати, не можна, тому що ще в квітні поточного року на базі Новокаховської дільниці Херсонського експертно-технічного центру з ними було проведено навчання за діючими правилами для відповідальних осіб та обслуговуючого персоналу. Тоді йшла мова і про забезпечення безпеки та порядок отримання дозволів на початок роботи механізованих атракціонів.
І все ж у червні інспекцією було опломбовано електрообладнання та призупинено експлуатацію стаціонарного атракціону «Весела гірка», дитячу карусель пересувного атракціону приватного підприємця І. Глушені у Херсоні. За допущені порушення правил експлуатації та неналежне утримання механізованих атракціонів двох відповідальних осіб притягнено до адміністративної відповідальності. Двом підприємцям, які є власниками і відповідальними за експлуатацію водних атракціонів типу «банан», «плюшка», «катамаран» у селищі Залізний Порт Голопристанського району, виписано обов’язкові до виконання приписи, вказано терміни приведення атракціонів у безпечний стан.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор



До списку