Статьи

2008-172_2.jpg«Безпечна праця — весни окраса» — таке твердження є цілком слушним. Адже успішне проведення весняно-польових робіт — це серйозний екзамен не тільки для керівників підприємств, а й для всіх відповідальних за охорону праці у сільськогосподарському виробництві. Бо ці роботи, крім належного організаційного рівня, повинні виконуватися без ризику для здоров’я і життя працівників.

Цього року в Тернопільській області для проведення весняно-польових робіт планується задіяти понад 18 тис. тракторів, 14 тис. із яких є в особистих і фермерських господарствах, а також майже 72 тис. грунтообробної та посівної техніки.
Враховуючи те, що виробництво в агропромисловому комплексі є одним із найбільш травмонебезпечних, стан справ щодо безпечного виконання усього комплексу робіт у сільгоспформуваннях постійно тримають під особливим контролем інспектори Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в АПК та соціально-культурній сфері теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області.
З метою поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці при підготовці та проведенні весняно-польових робіт у березні ц. р. значно збільшено щільність перевірок. Зокрема, проведено перевірки 49 господарств, виявлено 454 порушення вимог нормативних актів з охорони праці, призупинено роботу 34 об’єктів. За допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнено 16 посадових осіб, у т. ч. — 10 керівників.
Під час перевірок особливу увагу державні інспектори звертали на проведення навчання і перевірку знань з питань охорони праці механізаторів, а також осіб, які будуть зайняті на роботах із пестицидами та отрутохімікатами; організацію належного контролю за технічним станом машин і механізмів до початку робіт (особливо щодо справності системи електростартерного запуску двигуна з кабіни, наявності блокувальних пристроїв для запобігання запуску двигуна при увімкненій передачі); організації передрейсових медоглядів трактористів-машиністів і водіїв автомобілів; організацію місць відпочинку і приймання їжі в польових умовах, забезпечення пересувними вагончиками; обладнання транспортних засобів для безпечного перевезення працівників; розробку маршрутів безпечного руху сільгосптехніки по території підприємств і на землях із складним рельєфом; забезпечення засобами індивідуального захисту.
Серед найбільш характерних порушень — незабезпечення працівників підприємств у достатній кількості нормативно-правовими актами з охорони праці; в окремих господарствах не завершено проведення навчання і перевірку знань з питань охорони праці посадових осіб середньої ланки, а також робітників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки; не забезпечено своєчасне проведення інструктажів з питань охорони праці тощо.
Про усунення цих та інших порушень велася принципова розмова з керівниками підприємств під час семінарів-нарад за участю представників Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в АПК та СКС теруправління, а також керівників райдержадміністрацій, управлінь агропромислового розвитку.

В. КЛИМЕНКО, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області

На знімку:
начальник Державної інспекції промислової безпеки
та охорони праці в агропромисловому комплексі
та соціально-культурній сфері теруправління
Держгірпромнагляду по Тернопільській області М. Решетняк перевіряє готовність сільськогосподарської техніки
до проведення весняно-польових робіт
у господарстві «Дзвін» Чортківського району.


Фото автора



До списку