Статьи

2008-166_5.jpg Усе страшнішими і більш цинічними стають дії деяких сучасних підприємців. Під виглядом ліків хворим продають фальсифікат. У кращому випадку це — нешкідливий наповнювач. А нещодавно у Донецькій області Служба безпеки України (СБУ) затримала партію підготовлених до відправки саморятівників — апаратів, що мали прийти на допомогу гірникам, які потрапили в біду, але в дійсності могли лише приректи їх на вірну смерть. Відреставровані в кустарній майстерні старі апарати були акуратно підфарбовані й споряджені фальшивими супровідними документами. Підробки таким чином видавалися за нові саморятівники, нібито виготовлені Донецьким заводом гірничорятувальної апаратури.

«Нами встановлено,— повідомив начальник УСБУ в Донецькій області О. Іванов,— що зловмисники купували на шахтах регіону ізолюючі саморятівники, що були у вжитку й відпрацювали ресурс, і навчальні патрони до них і після кустарної реставрації реалізовували цю небезпечну для життя шахтарів продукцію...»
Ізолюючі саморятівники — остання надія гірників, які опинилися у загазованому просторі, за відсутності вентиляції. Це — шанс, включившись в апарат, вийти на свіжий струмінь. Незалежно від стану навколишньої атмосфери потерпілому буде забезпечено нормальне дихання. Але ніякої надії на порятунок не залишали на такий випадок гірникам махінатори, які налагодили випуск підроблених саморятівників.
Як повідомили в теруправлінні Держгірпромнагляду, гірничі роботи на шахтах неодноразово призупинялися через брак засобів індивідуального захисту. Тому убивчі саморятівники користувалися попитом. Так, фахівці теруправління під час проведення комплексних перевірок на шахтах, підконтрольних Донецькому гірничому округу, виявили, зокрема, що ДП «Укршахтгідрозахист» придбало 180 саморятівників без відповідних сертифікатів. Експлуатацію апаратів наглядовим органом було заборонено.
Через незабезпеченість засобами індивідуального захисту фахівці теруправління призупиняли ведення гірничих робіт на шахті «Новодонецька», у ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу», на шахтах «Єнакіївська», «Вуглегірська», «Полтавська» та інших.
…Партія з 200 саморятівників (напевно, не перша і не єдина) уже була підготовлена до відправки на шахти Донецької та Луганської областей, коли прибули співробітники СБУ. Бізнесмени, за попередніми оцінками, могли заробити на реалізації свого смертельного плану близько 100 тис. грн. Їх зовсім не турбувало те, що принаймні 200 гірників у випадку аварії могли бути приречені таким чином на загибель.
Прізвища затриманих поки що не названо, оскільки слідство триває.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімку:
вилучені небезпечні саморятівники.

Фото автора



До списку