Статьи

Image00076.jpgУ жовтні 2004 р. створено об’єднану профспілку працівників соціальної сфери Одеської області — Одеську обласну організацію профспілки працівників соціальної сфери України. До її складу ввійшли працівники головного управління праці та соціальної політики облдержадміністрації, Центру зайнятості, територіальної державної інспекції праці, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, обласного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, ряду будинків-інтернатів та районних структур соціальної сфери, окремі райдержадміністрації. Про роботу громадської організації розповідає її голова В. КузнЄцова.

У нашій державі створена й діє законодавча база, яка покликана охороняти життя і здоров’я, забезпечувати соціальні гарантії працюючої людини. Але для того, щоб додержуватися законодавства, його необхідно знати. Саме тому Одеська обласна організація профспілки працівників соціальної сфери одним з найважливіших своїх завдань вважає доведення до працівників вимог законодавства про працю, в тому числі про охорону праці. Адже питання створення безпечних і здорових умов праці працюючих належать до найважливіших питань національної безпеки України.
Для роз’яснювальної роботи спеціалісти профспілкової організації використовують різні можливості — виступи на семінарах, участь у засіданнях прес-клубів, публікації на сторінках газет і журналів.
Роз’яснення питань трудового законодавства допомагає працівникам більш чітко орієнтуватися у правовому полі. Адже на сьогодні масові порушення трудових прав працівників під час приймання і звільнення з роботи, в оплаті та охороні праці, наданні відпусток тощо є проблемою. Наприклад, до нас звернулася жінка, мати двох дітей віком 9 і 14 років з питанням, чи має вона право на додаткову відпустку. Ми роз’яснили, що вона має право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.
Працівник підприємства, власник якого на порушення законодавства про працю систематично не виплачував заробітну плату, вимушений був звільнитися. Він звернувся до нас із запитанням, чи має він право при звільненні на отримання вихідної допомоги. Ми відповіли, що відповідно до законодавства, вихідна допомога виплачується в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менша від тримісячного середнього заробітку.
Професійна спілка працівників соціальної сфери бере участь у заходах, пов’язаних з вирішенням найгостріших та найнаболіліших проблем. Це охорона праці, удосконалення системи оплати праці, механізми договірного регулювання соціально-трудових відносин, впровадження системи адресної допомоги найбільш вразливим верствам населення, вчасна виплата заробітної плати, пенсій, стипендій, допомоги інвалідам та інших соціальних виплат.
З першого дня існування наша профспілка брала участь у заходах, присвячених Міжнародному дню інвалідів, у проведенні засідання прес-клубу «Порто-франко» на тему «Захист прав людини у сфері праці».
До новорічних та різдвяних свят профспілка дбає про те, щоб діти працівників одержали новорічні подарунки, взяли участь у святкуваннях. У січні 2006 р. багато членів профспілки змогли разом зі своїми дітьми побувати у Національному палаці «Україна» на головній ялинці країни, а також на різдвяних виставах київського цирку. В січні того ж року профспілка придбала дітям квитки для відвідання Одеського дельфінарію.
Не забуваємо ми й про відпочинок дорослих. За рахунок профспілкових внесків щороку організовуємо туристичні поїздки. Наприклад, у жовтні 2005 р. члени профспілки відвідали дендропарк «Софіївка» в Умані.
Проводити цікаві поїздки стало вже традицією. 2006 р. не став винятком. Ми організували поїздку в с. Кулевча в Саратському районі Одеської області. Воно відоме далеко за межами області: люди з усієї України приїздять у місцеву церкву, щоб вклонитися чудотворній іконі, яка вже кілька років мироточить.
Цього року планується поїздка на пороги р. Південний Буг — унікальне місце, взяте під охорону державою.
Словом, для нас — організації профспілки працівників соціальної сфери — головним завданням є турбота про людину. Наша організація існує вже третій рік, і ми сподіваємося й надалі розвивати свою діяльність.

Фото К. ЦВІГУН



До списку