Статьи

Image00104.jpg За останні три роки стан промислової безпеки та умов праці на шахті «Октябрьська» ВАТ «Кривбасзалізорудком» («КЗРК») значно погіршився. За цей період травмовано 101 працівника, з них зі смертельними наслідками — 13 осіб.
Аналіз стану промислової безпеки та охорони праці засвідчив, що допущені нещасні випадки не випадковість, а закономірність. Адже посадові особи шахти допускають ведення робіт підвищеної небезпеки с порушенням нормативних документів з охорони праці, чим порушують ст. 14 Закону «Про охорону праці».

У 2003 р. на шахті «Октябрьська» неодноразово вводився особливий режим як метод посилення державного нагляду. Було проведено 5 комплексних обстежень, у тому числі 4 позачергові комплексні перевірки. За підсумками перевірок на шахту тричі накладався штраф у розмірі 0,1% місячного фонду заробітної плати. За незадовільний контроль за безпечним веденням робіт і невиконання своїх посадових обов’язків увільнено з займаних посад головного інженера шахти, заступника директора з охорони праці та директора шахти. У п’яти випадках відновлення призупинених робіт проводилося через Держнаглядохоронпраці. За фактами смертельних нещасних випадків і виявлених у ході перевірок порушень нормативних актів з охорони праці до прокуратури Жовтневого району м. Кривий Ріг було надіслано подання.
За результатами розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, що стався на шахті «Октябрьська» у жовтні 2005 р., було введено безперервний контроль за станом промислової безпеки та умов праці, притягнено до адміністративної відповідальності 11 осіб, у тому числі директора і головного енергетика шахти. За порушення правил безпеки під час ведення вибухових робіт увільнено з посад 2 гірничих майстрів, заступника начальника дільниці, 2 вибуховиків.
З початку 2006 р. за порушення вимог правил безпеки під час ведення вибухових робіт на шахті «Октябрьська» тричі було вилучено дозвіл на право провадження вибухових робіт, але на ці заходи впливу керівництво шахти належним чином не відреагувало. Результатом його бездіяльності став смертельний нещасний випадок з прохідником А. Чудновим під час ведення вибухових робіт 18 жовтня 2006 р. Станом на 1 листопада 2006 р. на шахті сталося 18 нещасних випадів, з них 2 — зі смертельними наслідками. Для здійснення заходів щодо стабілізації безпечного ведення робіт підвищеної небезпеки начальником Криворізької державної гірничотехнічної інспекції в гірничорудній промисловості Б. Радіоненком знову було прийнято рішення про введення на шахті особливого режиму нагляду. Перевірки проводилися цілодобово у три зміни. За їх результатами до адміністративної відповідальності притягнено 22 особи. За порушення правил безпеки під час ведення вибухових робіт увільнено з займаної посади заступника головного інженера шахти і начальника дільниці.
Такий стан промислової безпеки та умов праці на шахті «Октябрьська» викликав особливу тривогу у працівників Криворізького гірничого округу. У зв’язку з цим на шахті проведено виїзну нараду ради округу, на якій було розглянуто питання «Про результати особливого безперервного контролю за станом промислової безпеки та умов праці на шахті «Октябрьська» за участі директорів, головних інженерів шахт, їхніх заступників з охорони праці, начальників дільниць буропідривних робіт.
У вступному слові начальник КГО О. Чередниченко зупинився на аналізі причин виробничого травматизму та заходах, що вживаються органами Держгірпромнагляду. Зокрема, за 2003—2006 рр. на працівників шахти накладено 386 штрафів, у тому числі 55 — через порушення під час ведення вибухових робіт. За статистикою, було оштрафовано кожного четвертого працівника шахти. Проте тільки методами державного нагляду виправити становище неможливо. Без спільних зусиль керівництва, органів нагляду і робітників шахти порядок у цьому питанні навести не вдасться. Шахтарі вже звикли працювати с порушеннями. На запитання «Навіщо ви так робите?» відповідають — «Не буду виконувати план, порушуючи правила, втрачу роботу». Тому без будь-якого побоювання носять в одній сумці вибухівку та електродетонатори, експлуатують електровози в технічно несправному стані. На шахті несвоєчасно проводять ремонти кріплення та очищення від гірської маси гірничих виробок, а підняттєві гірничі виробки закріплено з порушеннями вимог паспортів кріплення. Неробочі виробки, стан яких становить небезпеку для людей, не огороджені і мають вільний доступ.
Перелік виявлених інспекторами порушень можна продовжувати й продовжувати. Як зупинити цей процес? На думку головного інспектора Криворізької державної гірничотехнічної інспекції в гірничорудній промисловості В. Гриші, немає поганих працівників, є погані керівники. Вони не хочуть користуватися розробленими нормативними документами з вибухових робіт, не проводять аналіз роботи шахти. Для них важливим є лише план за будь-яку ціну. Хоча для успішного виконання виробничих завдань спочатку треба створити працівникам безпечні умови праці, а тільки потім вимагати їх виконання.
Підбиваючи підсумки засідання ради, О. Чередніченко підкреслив: «Кожен, починаючи від першого керівника шахти і закінчуючи гірничим майстром, рядовим робітником, повинен чітко знати і виконувати свої посадові обов’язки у справі охорони праці. Стереотип другорядності питань охорони праці будемо ламати. Нікому не дано ігнорувати вимоги Закону «Про охорону праці».
Рішенням ради роботу щодо створення безпечних умов праці на шахті «Октябрьська» визнано незадовільною. Керівництву підприємства рекомендовано розробити заходи щодо поліпшення стану промислової безпеки та умов праці.
Криворізьким гірничим округом розглядається питання про видачу подання керівництву комбінату на відповідність займаній посаді окремих керівників і спеціалістів шахти, а також про надсилання відповідних матеріалів до органів прокуратури.

Т. ГРЕБЕНЄВА, керівник прес-служби Криворізького ЕТЦ і Криворізького гірничого округу

На знімку (зліва направо):
командир Південного ВГРЗ
І. Євстратенко, технічний директор ВАТ «КЗРК» В. Ричко, начальник Криворізького гіірничого округу О. Чередниченко, начальник Криворізької державної
гірничотехнічної інспекції Б. Радіоненко.

Фото автора



До списку