Статьи

Останнім часом у центрі уваги теруправління Держгірпромнагляду по Харківській області знову опинилися віддалені сільські райони. Нещодавно його спеціалісти провели цільову перевірку підприємств Валківського та Коломацького районів щодо додержання ст. 34 Закону «Про охорону праці». Необхідність подібної перевірки продиктована погіршенням стану промислової безпеки, що намітилося, на підприємствах цих районів.

Результати проведеної роботи свідчать про недостатню та неефективну роботу Валківської та Коломацької райдержадміністрацій у питаннях забезпечення законодавства про охорону праці. Було вказано на фактичну відсутність з їхнього боку контролю за додержанням суб’єктами підприємницької діяльності вимог нормативно-правових актів з охорони праці.
Оприлюднені під час виїзного засідання ради теруправління Держгірпромнагляду по Харківській області, яке відбулося 8 червня у м. Валки, порушення наочно характеризують дуже далеке від благополуччя становище, яке склалося тут. Це особливо актуально щодо експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки. Досить сказати, що лише у ВАТ «Валківський молокозавод» перевіряючими було виявлено 15 грубих порушень. Серед них — відсутність паспорта на газове господарство підприємства, не провадиться контрольний огляд газового господарства, котли експлуатуються з непрацюючою автоматикою безпеки, контроль тиску в газорозподільній шафі і в котельні здійснюється манометрами, термін повірки яких минув кілька років тому.
Не додержуються Правила будови та безпечної експлуатації аміачних холодильних установок, зокрема, відсутні паспорти на запобіжні клапани та посудини аміачно-холодильних установок і розрахунок їх пропускної спроможності. Не організовано проведення у встановлені терміни технічного діагностування посудин, що працюють під тиском, у яких минув термін експлуатації. До обслуговування холодильних установок допускалися машиністи, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Посадова особа, відповідальна за справний стан і безпечну експлуатацію холодильних установок, взагалі не проходила ніякого навчання та перевірки знань.
Аналогічні порушення було виявлено у Валківському тепловому районі ТОВ «Теплоквар». Керівник цього підприємства не пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці; газову службу підприємства не укомплектовано обслуговуючим персоналом (слюсарями газового господарства, слюсарями КВПіА); на підприємстві немає ПЛАСів на кожну котельню; не проводяться обстеження будівель котелень з метою оцінки їх технічного стану. Котельні, які розташовані в м. Валки по вул. К. Лібкнехта, 10а; вул. Котовського, 1; вул. Шевченка, 22; вул. Р. Люксембург, 5 і в с. Сидоренкове, на момент перевірки експлуатувалися без автоматики безпеки.
На Валківському КП «Вода» відсутні дозволи (ліцензії) на користування надрами (видобування підземних вод для водокористування), лічильники води на свердловинах «Победа» та «Іванівська», незадовільний технічний стан лічильників води на інших свердловинах.
Серйозну занепокоєність у перевіряючих викликали об’єкти енергетики, що експлуатуються на території Валківського та Коломацького районів. Багато опор ПЛ-0,4/10 кВ, що перебувають у віданні Валківського РЕМ, підгнили і мають помітні відхилення від вертикалі. В багатьох місцях виявлено осередки корозії металевих конструкцій, допускається перевищення нормативного провисання проводів повітряних ліній електропередачі.
У той же час тільки на одній підстанції 110/10 кВ «Валківська» Харківського високовольтного району електричних мереж було виявлено 14 порушень. Серед них: механічні пошкодження кабельних каналів, відкрито вікно РУ-110 кВ; є пошкодження ізоляції загороджувального конденсатора ВРУ тощо.
Не менше грубих порушень встановлено в Коломацькому виробничому управлінні житлово-комунального господарства (керівник В. Солімон). Немає приладів контролю газоповітряного середовища під час роботи в колодязях; не здійснюється належний контроль за додержанням працівниками правил експлуатації машин і механізмів; верстатне устаткування столярної майстерні експлуатується без захисних блокувальних пристроїв, не проведено опосвідчення електроустаткування; не призначені наказом посадові особи, відповідальні за безпечне виконання робіт підвищеної небезпеки. До виконання таких робіт допускаються працівники без оформлення нарядів-допусків і проведення цільових інструктажів…
Аналогічна ситуація склалася у ЗАТ «Коломацьке хлібоприймальне підприємство» (директор М. Грищенко). Посадова особа, відповідальна за електрогосподарство, не пройшла відповідного навчання та перевірку знань. На хлібоприймальному пункті експлуатується ТП-10 кВ без випробування, використовуються невипробувані засоби електрозахисту.
Подібні порушення виявлено і в ЗАТ «Ков’ягівське хлібоприймальне підприємство». Тут несвоєчасно прибирався пил рослинного походження. Три норії елеватора не обладнані приладом контролю швидкості руху. На складі № 10 пірамідальна колона перебуває в аварійному стані. На підприємстві не проводиться стажування прийнятих на роботу робітників, повсюдно допускається експлуатація устаткування без огороджень ланцюгових передач. У товаристві не функціонує СУОП.
Останнє порушення характерне для більшості агроформувань обох районів. До того ж у переважаючій більшості сільгосппідприємств порушується постанова Кабінету Міністрів від 05.05.97 р. № 409 «Про забезпечення надійності та безпечної експлуатації будівель, споруд і інженерних мереж».
Вибіркова перевірка агроформувань вказала й на типові порушення організаційного характеру. В першу чергу це відсутність журналів реєстрації інструктажів з питань охорони праці, а отже й самих інструктажів, відсутність інструктажів на групу І з електробезпеки, відсутність замірів опору заземлення та занулення електроустаткування тощо. В результаті перевірки на перших керівників ПСП «Маяк», ПП «Пегас», ТОВ «Обмелік-Агро», ПСП «Огульчанський», ПАП АФ «Восток», ТОВ «Агротоп», ЗАТ «Ков’ягівське ХПП» та ін. накладені адміністративні стягнення.
Занепокоєність перевіряючих викликають виявлені порушення Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, а також збереження нафтопродуктів. Так, на нафтобазі ТОВ «Коломак», що в с. Шелестове, відповідальний за безпечну експлуатацію і технічний стан не пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці. З персоналом, який виконує роботи підвищеної небезпеки, не проведено інструктаж, відсутній громовідвід на наливній естакаді, наявне заземлення для зняття статичної електрики з автоцистерн розміщене… у вибухонебезпечній зоні.
У власників АЗС В. Лискевича та Д. Каракаптана немає дозволів на виконання робіт і експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, не організовано і не проведено навчання та перевірку знань з відповідальними за безпечну експлуатацію та операторами АЗС. На заправних станціях не проводиться поточний ремонт, огляд електроустаткування паливно-роздавальних колонок, зачищення резервуарів, їх технічне обслуговування. Експлуатацію п’яти АЗС, які діяли на території районів, що перевірялися, було заборонено.
У ході перевірки було виявлено й дуже прикрі випадки. Так, директор виробничої компанії «Харківагросоюз» О. Ткачов при спробі інспектора провести перевірку козлового крана, що експлуатується на території очолюваного ним підприємства, у грубій формі відмовив у доступі до нього. Директор ТОВ «Надія» А. Михайленко не зміг виразно пояснити, де знаходяться два автокрани, що перебувають тут на балансі. Без технічного опосвідчення експлуатуються вантажопідіймальні крани у ТОВ «Время-1», на підприємстві «Промсталь», у ТОВ «Лагідне», СТОВ «Снежков», ПСП «Колос», ТОВ «Інтерфакс-Плюс», у Валківському райавтодорі.
Характер і кількість виявлених порушень — обурливий факт того, що багато керівників підприємств, безпосередньо винних у порушеннях, проігнорували виїзне засідання ради теруправління, що проводилося у Валках, просто немотивовано не прийшовши на нього. На мій погляд, це свідчить про глибокі та серйозні причини незадовільного стану охорони праці, безвідповідальність, тривалу відсутність будь-яких механізмів контролю за станом промислової безпеки як з боку керівників підприємств і організацій, так і з боку місцевих органів влади, діяльність яких, у першу чергу, має спрямовуватися на те, щоб у повсякденному житті набув практичного значення та підтвердився головний принцип державної політики — пріоритет життя та здоров’я працюючих у процесі трудової діяльності.
Копії протоколу виїзного засідання ради теруправління запропоновано направити до головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації та особисто її голові А. Авакову. Поінформовано також і прокуратуру області стосовно керівників підприємств, які перешкоджали проведенню перевірок, не виконували законні вимоги державних інспекторів.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку