Статьи

Image00036.jpg13 жовтня о 10 год 48 хв до Головного управління МНС у Дніпропетровській області надійшло повідомлення про вибух побутового газу у десятиповерховому житловому будинку по вул. Мандриківській, 127 у Дніпропетровську.
Один з під’їздів у чотирипід’їздному будинку склався майже повністю, майже повністю зруйновано сусідній, частково — два інші. Вибуховою хвилею пошкоджено ще десяток сусідніх будинків. Зруйновано 96 квартир, без даху над головою залишилося 160 родин. Але найжахливіший наслідок вибуху — загинуло 23 особи.

Мешканці будинку розповідали, що запах газу відчули ще вночі. Неодноразово телефонували до аварійної служби «04». Але телефон постійно був зайнятий. Зрештою, про небезпеку все ж повідомили. І приблизно за дві години до вибуху біля одного з трьох газорозподільних пунктів (ГРП), які обслуговують кільцевий газопровід середнього тиску (до 3 кг/см2) зупинився легковий автомобіль. Вийшли двоє чоловіків у чорних шкірянках. Переповідають, що це були перші особи керівництва ВАТ «Дніпрогаз». Вони просто не знали, які вентилі треба перекрити. А тим часом тиск у мережі низького тиску значно перевищував нормативний. Крани побутових газових приладів не витримували. При спробі запалити пальники їх верхню частину зривало потужним струменем газу.
За трагічним збігом обставин 13 жовтня припало на суботу, тому більшість мешканців будинку № 127 були вдома. Їх занепокоєння загострилося, коли несподівано почувся страшний свист. Люди кинулися вниз, відкриваючи при цьому вікна сходинкових площадок, стукаючи у двері і закликаючи сусідів тікати з квартир. У цей час, очевидно, газ знайшов найслабше місце в системі, яка йшла через третій під’їзд, і почав заповнювати простір. Потім пролунав вибух.
У рятуванні людей та ліквідації наслідків аварії взяли участь підрозділи МНС, гірничорятувальні служби Мінвуглепрому, працівники комунальних служб міста та області, правоохоронних органів та ін. Всього до проведення пошуково-рятувальних робіт було залучено понад 300 осіб і більш як 60 одиниць спеціальної техніки.
І хоча того трагічного 13 жовтня стався вибух побутового газу, вже через 20 хв сюди, до зруйнованого будинку, прибув начальник обласного теруправління Держгірпромнагляду А. Кожушко. Звідси про трагедію він поінформував Голову Комітету С. Сторчака, який, виходячи з масштабів біди, доручив, не чекаючи офіційних розпоряджень, залучити до встановлення причин виходу з-під контролю газового потоку експертів та державних інспекторів.
Наступного дня С. Сторчак прибув на місце трагедії разом з Прем’єр-міністром В. Януковичем.
Ще через два дні до Дніпропетровська приїхав президент В. Ющенко, який не лише побував на місці трагедії, зустрівся з потерпілими, але й порушив питання про персональну відповідальність керівників підприємств газопостачання за стан справ на підпорядкованих об’єктах.Image00038.jpg
Обстеження технічного стану обладнання ГРП провели експерти Центру сертифікації та контролю якості будівництва об’єктів нафтогазового комплексу Держгірпромнагляду. На підставі висновків експертів ухвалено рішення про демонтаж обладнання та проведення технічних випробувань працездатності приладів.
16 жовтня три групи фахівців Держгірпромнагляду з Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя та Кривого Рогу перевірили 38 об’єктів системи газопостачання правобережних районів Дніпропетровська. За результатами перевірок виявлено 84 порушення вимог безпеки, серед яких найбільш поширені (майже на 60% об’єктів):
витоки газу в колодязях із запірною арматурою, в ГРП та іншому обладнанні;
відсутні контрольно-вимірювальні прилади, передбачені проектами, а ті, що використовуються,— з простроченим терміном перевірки;
несвоєчасно та не в повному обсязі проводяться технічні обстеження та обслуговування газорозподільного обладнання і запобіжних клапанів персоналом підприємства;
газонебезпечні роботи проводяться за відсутності засобів індивідуального захисту;
зменшено кількість членів обслуговуючих бригад, працівники не пройшли відповідного навчання з виконання газонебезпечних робіт.
Для ліквідації виявлених інспекторами передаварійних ситуацій було викликано аварійні служби Дніпрогазу.
Причину аварії на сьогодні названо остаточно: аварійний стан газового обладнання та подача газу підвищеного тиску в розподільну мережу. При цьому не спрацювала заслінка між мережами середнього та низького тиску. Отже, газ пішов у побутову мережу під тиском, який у кілька разів перевищував норму. До розслідування причин трагедії залучені співробітники правоохоронних органів.
Держгірпромнагляд підготував проект постанови Кабінету Міністрів України, згідно з яким передбачається внесення змін до нормативно-правових актів, що регулюють порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру. Зокрема, Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві буде доповнено нормою, за якою технічне розслідування обставин і причин аварій, пов’язаних з використанням газу у побуті, буде проводити Держгірпромнагляд. Крім того, для з’ясування причин і обставин таких нещасних випадків залучатимуться експертно-технічні центри, які забезпечують науково-технічну підтримку державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці.
Зазнає змін і Положення про Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. Зокрема, буде закріплено юридичну ноImage00037.jpgрму, за якою на Комітет покладатиметься технічне розслідування обставин і причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу у побуті. Рішення, що прийматимуться Держгірпромнаглядом за результатами розслідувань, будуть обов’язковими до виконання.
Після того, як Держгірпромнагляд знову отримав повноваження щодо контролю за станом газових мереж, технічного розслідування обставин та причин аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті, сподіваємося, що така трагедія була останньою!
Дніпропетровці у жалобі схиляють голови... Вони вдячні героїчним рятувальникам з ДП «Мобільно-рятувальний центр МНС України» (Київ, керівник С. Лавриненко), Головного управління МНС у Дніпропетровській області (керівник В. Бутківський), Харкова, Донецька, Запоріжжя, які прибули зі спеціальною технікою і пошуковими собаками, усім, хто не залишився байдужим до цієї великої біди.

Леонід БЕЗУГЛИЙ,
наш власкор

На знімках:
Президент України В. Ющенко
на місці аварії дає вказівки щодо
ліквідації наслідків аварії
та надання допомоги сім’ям потерпілих;
на місці трагедії працюють рятувальники.

Фото А. ЗДОРА та автора



До списку