Статьи

2008-168_6.jpgХоч правильніше — господарів газопроводам шукає Дніпропетровська обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки. За останні 50 років, з початку активного створення розгалужених мереж транспортування голубого палива, на Дніпропетровщині прокладено 1568 км магістральних, 20 000 км розподільних газопроводів, споруджено 47 газорегуляторних і 2 газокомпресорні станції, 4230 газорегуляторних пунктів.
На Дніпропетровщині кількість газопроводів, які вичерпали свій термін експлуатації, з кожним роком збільшується. На початок 2008 р. ВАТ «Дніпрогаз» використовує до 25% розподільних газопроводів та споруд, які експлуатуються близько 40 років. Ось чому далеко не в ідеальному стані перебуває обладнання ГРП — запірна арматура, регулятори тиску, запобіжні клапани.
За протокольним дорученням Кабінету Міністрів проведено інвентаризацію газопроводів. Встановлено, що значна частина з них не має господаря. Як правило, це майно ліквідованих колгоспів, радгоспів, підприємств та організацій. Скажімо, у Царичанському районі таких розподільних газопроводів аж 177. Їх загальна довжина — 136 км. У Покровському районі — 131 протяжністю 161 км, у Васильківському — відповідно 39 і 26 км.
У межах обслуговування мереж ВАТ «Дніпропетровськгаз» взято на облік газопроводи, які не мають господарів, протяжністю 1500 км. Подібна ситуація і на Криворіжжі. Тут 547 км газопроводів та 58 ГРП не мають господарів. Підприємства газопостачання проводять технічне обслуговування таких газопроводів, однак навіть на дрібні ремонти кошти не передбачаються.
Загальний стан справ у ВАТ «Дніпрогаз», «Дніпропетровськгаз» і «Криворіжгаз» складний через кадрову проблему. Протягом останніх 7 років тут дуже складне становище і з виплатою заробітної плати. Це зумовило серйозну плинність кадрів. На місце тих, хто звільнився, прийшли люди малокваліфіковані. Тому й було допущено недоліки. І хоч після вибуху житлового будинку у Дніпропетровську зроблено відповідні висновки, проблему за кілька місяців не вирішити.
На засіданні комісії виступили начальник теруправління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області А. Кожушко, заступник начальника Дніпропетровської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у хімічній, газовій промисловості і ЖКГ О. Пузіков, головний інженер Дніпропетровського управління магістральних газопроводів О. Шеремет, заступник начальника Криворізької державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на виробництвах підвищеної небезпеки В. Озерян, технічний директор ВАТ «Дніпропетровськгаз» В. Ващинський. Було прийнято рішення запропонувати найближчим часом механізм передачі «безгоспних» газопроводів у комунальну власність підприємствам, що обслуговують газові мережі. До питання про стан безпечної експлуатації систем газопостачання комісія має намір повертатися через кожні 6 місяців.

Леонід БЕЗУГЛИЙ,
наш власкор


На знімку:
у залі засідань обласної комісії
з питань техногенно-екологічної безпеки.

Фото автора



До списку