Статьи

Рівненщина активно включилася у проведення Тижня охорони праці, який проходив в Україні 23—28 квітня. В облдержадміністрації було проведено засідання круглого столу. Серед його учасників — керівники органів виконавчої влади, теруправління Держгірпромнагляду, представники профспілок, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків, облдержадміністрації, об’єднання роботодавців та керівники підприємств області.

Начальник теруправління Держгірпромнагляду по Рівненській області М. Нос розповів, що рівень травматизму серед працюючих залишається високим. Протягом І кварталу 2007 р. на підприємствах області стались 53 нещасні випадки на виробництві, в тому числі 4 — зі смертельними наслідками. М. Нос визначив шляхи зниження виробничого травматизму та подякував членам оргкомітету за плідну працю під час проведення Тижня охорони праці.
Заступник голови Федерації профспілок області М. Рожко акцентувала увагу на тому, що 2007 р. Федерація профспілок України оголосила Роком боротьби профспілок із приховуванням нещасних випадків на виробництві, що стало досить частим явищем на багатьох приватних підприємствах області, а також на тому, як виконуються умови колективних договорів. Голова об’єднання роботодавців області В. Боярчук зазначив, що найчастіше зазнають травм працівники без досвіду та стажу роботи. Він запропонував центрам зайнятості населення при виділенні фінансової допомоги безробітним на організацію підприємництва направляти їх на проходження навчання з питань охорони праці.
Про шляхи зниження рівня виробничого травматизму вели мову й інші учасники засідання круглого столу.
Загалом пропозиції виступаючих зводилися до того, що управління охороною праці тільки тоді ефективно функціонуватиме, коли всі три гілки соціального партнерства — роботодавець, влада й профспілки — виконуватимуть покладені на них функції з питань промислової безпеки.
Пам’ятними відзнаками «За безпечну працю» нагороджено трудові колективи, а Почесними грамотами облдержадміністрації — керівників ряду підприємств за належний рівень організації роботи з охорони праці.

С. САБАНЮК, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Рівненській області



До списку