Статьи

Image00064.jpg На початку квітня цього року бульдозерист Малоходачківського цегельного заводу Тернопільського району ПМП «ВІК» С. Костич відсвяткував свій 47-й день народження. Зрілий чоловік, за плечима якого 27 років загального трудового стажу, не знав і не думав, що судилося йому пожити на цьому білому світі всього 27 днів.

Того останнього в його житті дня робітник отримав завдання від механіка підприємства І. Олексійка підгорнути аргеліт (додатковий компонент для випалювання цегли-сирцю) у кагат. Оскільки бульдозер був несправним, то бульдозерист з 9.00 до 11.00 год ремонтував його.
Після ремонту С. Костич, не поставивши рукоятку коробки передач у нейтральне положення, за допомогою шнура ззовні завів пусковий і основний двигуни, після чого бульдозер зрушив з місця. Під час його руху бульдозерист був захоплений гусеницею за одяг і отримав смертельну травму з численними переломами кісток скелета та пошкодженнями внутрішніх органів.
Через кілька хвилин після трагедії механік І. Олексійко, який був у гаражі, почув гудіння бульдозера і побачив, що той рухається без водія в кабіні. Механік догнав бульдозер і заглушив двигун, а потім помітив С. Костича, який лежав біля лівої гусениці бульдозера.
Якби механік вчасно не зупинив бульдозер, то потужна машина могла б зруйнувати приміщення виробничого корпусу, травмувати людей, які працювали в ньому. Лікарі «швидкої допомоги» констатували смерть потерпілого С. Костича.
За даними судово-медичного дослідження, незадовго до настання смерті С. Костич перебував напідпитку — у крові потерпілого виявлено вміст алкоголю в кількості 4,58‰, що за своєю функціональною оцінкою відповідає гострому алкогольному отруєнню, небезпечному для життя.
Комісія, призначена наказом теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області, детально з’ясувала обставини і причини цього нещасного випадку зі смертельним наслідком. Встановлено, що бульдозер на базі трактора ДТ-75 випуску 1986 р. не пройшов технічного огляду, експлуатувався без стартерного запуску двигуна з кабіни, з несправним блокувальним пристроєм його запуску.
На думку механіка, після запуску двигуна трактор-бульдозер ДТ-75 почав самовільний рух тому, що бульдозерист забув вимкнути коробку передач і поставити важіль у нейтральне положення.
Комплексною перевіркою стану охорони праці на ПМП «ВІК» виявлено суттєві порушення в організації системи управління охороною праці. Зокрема, підприємство не одержало дозволу органу Держгірпромнагляду на проведення робіт підвищеної небезпеки. Його директор В. Козацький, члени постійно діючої комісії не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Не розроблено тут Положення про службу охорони праці, не складено переліку робіт підвищеної небезпеки, зайнятість на яких потребує щорічного спеціального навчання та перевірки знань з питань охорони праці. За результатами комплексної перевірки до адміністративної відповідальності притягнено 6 посадових осіб підприємства, заборонено експлуатацію 11 об’єктів, машин і механізмів, у тому числі двох тракторів, не обладнаних електростартерним запуском двигунів. Керівництво підприємства має найближчим часом обов’язково обладнати всі трактори електростартерним запуском двигунів з кабіни.
Щиро хотілося б сподіватись, що описана трагедія застереже інших від грубого нехтування правил охорони праці, недодержання виробничої та трудової дисципліни.

В. КЛИМЕНКО, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області

На знімку:
місце, де стався нещасний випадок.

Фото з матеріалів розслідування
нещасного випадку



До списку