Статьи

Цього дня, п’ятнадцять років тому, ми почали верстати перший номер нашого журналу. Чесно зізнаюся, давався він нам важко: не було ще ні матеріальної бази, ні умов праці, ні кадрів. Творчий запас матеріалів був мізерним, тому все доводилося робити «з ходу». До того ж ми ще не знали, якою буде передплата на журнал, чи вистачить нам коштів на наше видання — нове, нікому ще невідоме. Час тоді був також нелегкий: інфляція в країні, застій в економіці, соціальний спад настроїв і ділової активності. Всюди невизначеність і невідомість.

Але ми не відступали. Ми робили журнал! Звичайно, нас хвилювало, якою буде його доля, чи сприймуть його спеціалісти служб охорони праці, керівники виробництва та всіх інших рангів, чи буде журнал затребуваним у країні. А крім того, де шукати професійні кадри — журналістів, редакторів, коректорів, техперсонал... Ми були на початку шляху.

1Навіть за звичайними життєвими мірками 15 років — це вже вік. За ці роки журнал «Охорона праці» зміцнів, оформився у сучасне видання, зайняв свою нішу серед засобів масової інформації. Журнал має своє творче обличчя, свою позицію, зворотний зв’язок з читачами, авторами, керівниками підприємств, органами влади, науковими установами, громадськими організаціями. Девіз «Промислова безпека та охорона праці — насамперед» став основним принципом у нашій роботі. Журнал розвивається. Погляньте на його зміст: тут і аналіз, і практика, і нормативна база. І критика, і актуальна інформація, і досвід роботи. Сьогодні, на наш погляд, у матеріалах журналу є все, що може сприяти організації безпеки праці. Нам активно телефонують і пишуть. У нас консультуються, нас інформують. Ми вдячні усім, хто нам допомагає: нашим постійним авторам, працівникам Держгірпромнагляду, серед яких особливо активними є начальники теруправлінь: по Дніпропетровській області — А. Кожушко, по Запорізькій області — Ф. Мержев, по Закарпатській області — М. Саварин, по Чернігівській області — М. Штанько.

Ми вдячні нашим постійним авторам актуальних, гострих і повчальних публікацій у журналі: А. Романчуку — завідувачу кабінету охорони праці Іллічівського морського торговельного порту, Є. Бєлоброву — командиру ГЕМР СПАС ДП «УкрНДІ медицини праці на транспорті», Д. Тімошиній — старшому науковому співробітнику Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України, І. Луб’яновій — старшому науковому співробітнику Інституту медицини праці АМН України, М. Федоренку — головному державному інспектору ДІПБОП у будівництві теруправління Держгірпромнагляду по Київській області та м. Києву і багатьом іншим.

2Особливо хочеться подякувати за активність і творчий зв’язок керівникам пресслужб теруправлінь Держгірпромнагляду по областях: Закарпатській — В. Туряниці; Кіровоградській — Д. Танському; Тернопільській — В. Клименку; Дніпропетровській — Т. Мордик; Луганській — О. Негребецькій та іншим.

У розділі «Запитували? Відповідаємо!» кваліфіковані роз’яснення чинних нормативних документів і законодавчих актів з питань охорони праці, пільг і компенсацій за умовами праці дають на сторінках журналу П. Пошкурлат — начальник відділу нагляду у будівництві, за підйомними спорудами і котлонагляду Держгірпромнагляду, О. Чернетенко і Т. Хоромська?— головні спеціалісти Державної експертизи умов праці України Міністерства праці та соціальної політики, Ю. Гержод — директор Департаменту безпеки в галузі Міністерства транспорту і зв’язку, член редколегії журналу «Охорона праці».

Сьогодні, як і 15 років тому, ми готуємо до випуску черговий номер журналу. Зараз ним займається професійний колектив. У редакції тепер є і матеріальна база, і добрі умови праці, і творчий портфель. Кожного дня з усіх регіонів країни нам пишуть, телефонують, інформують читачі, власні кореспонденти, спеціалісти служб охорони праці підприємств, керівники різних рангів. Ми знаємо стан охорони праці в Україні і намагаємося своїми публікаціями сприяти його покращанню. Ми вдячні всім, хто нам у цьому допомагає.

Вітаємо усіх наших читачів, авторський актив і засновників із 15річчям журналу. Пишіть нам, телефонуйте, приходьте! Ми завжди вам раді.

Микола ЯКОВЕНКО,

головний редактор журналу «Охорона праці»

Нас привітали



До списку