Статьи

Image00098.jpgГоловний навчально-методичний центр Держгірпромнагляду традиційно восени проводить навчання з державними інспекторами з нагляду за охороною праці в гірничорудній, нерудній промисловості та за вибуховими роботами на базі Криворізького експертно-технічного центру і Криворізького гірничого округу. У 2006 р. заняття проходили з 30 жовтня до 10 листопада. Працівники державних інспекцій Кривого Рогу, Донецька, Львова, Запоріжжя, Рівного, Марганця слухали лекції, знайомились з виробництвом на гірничовидобувних підприємствах Кривбасу, переймали досвід роботи інспекторів округу. До читання лекцій залучались професори Криворізького технічного університету, кращі головні державні інспектори та спеціалісти Криворізького гірничого округу і Криворізького ЕТЦ.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 08.02.97 р. № 167 «Про затвердження положення про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців» інспектори як державні службовці повинні один раз на 5 років проходити навчання з підвищення кваліфікації. Також один раз на 3 роки вони проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці. У 2006 р. терміни цих двох видів навчання співпали і були об’єднані. Навчальну програму було оновлено. У ній ширше і глибше висвітлюються теми, які торкаються безпосередньо державної служби. В програму входять основи теорії та історії державного будівництва в Україні, державне управління і його правове забезпечення, правові та організаційні питання охорони праці, соціальні та психологічні аспекти державного управління, сучасна українська літературна мова і культура ділового мовлення, а також лекції з гігієни праці, медичного контролю за станом здоров’я працівників, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків. Для підвищення рівня знань програму доповнено сучасними інформаційними комп’ютерними технологіями в системі державної служби. Теоретичний курс навчання поєднано з практичними заняттями в комп’ютерному класі для вивчення нормативно-правових актів з питань державної служби та охорони праці.
Прослухавши теоретичну частину занять, слухачі побували на промислових підприємствах Кривбасу, де ознайомились з технічною документацією, стали свідками проведення масового вибуху в кар’єрі ВАТ «Південний ГЗК». Наступного дня спустились на горизонт 1190 м шахти «Батьківщина» ВАТ «Криворізький залізорудний комбінат», де їм показали і розповіли, як видобувається залізна руда.
Після завершення навчання і складання іспитів 25 державних інспекторів з восьми областей України одержали свідоцтва про підвищення кваліфікації та посвідчення про навчання і перевірку знань законодавчих, нормативно-правових актів з охорони праці, організації наглядової діяльності та методів здійснення державного нагляду за охороною праці.

Т. ГРЕБЕНЄВА, начальник прес-центру Криворізького гірничопромислового теруправління Держгірпромнагляду і Криворізького ЕТЦ

На знімку:
державні інспектори під час
теоретичних занять.

Фото автора



До списку