Статьи

2008-041_3.jpg На Дніпропетровщині вінцем численних заходів стали урочисті збори у Палаці культури нижньодніпровських трубопрокатників. Важких і гнітючих доповідей не було. Зате звучали щирі слова подяки за чесну працю з уст заступника Голови Держгірпромнагляду А. Дєньгіна, заступника голови облдержадміністрації Г. Вербицького, заступника голови обласної ради А. Шипка, начальника теруправління Держгірпромнагляду А. Кожушка, ще багатьох керівників державних і громадських організацій. І приймали ці слова разом з квітами, грамотами, подарунками люди, які буденно-скромно, щоденно і щохвилинно роблять свою справу: Герой України, голова агрофірми «Дружба» Новомосковського району А. Вуйчицький, керівники служб охорони праці великих і малих підприємств, державні інспектори, профспілкові активісти, представники відділень виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань. Було багато пісень і танців у виконанні і професійних артистів, і чудових дитячих ансамблів — «Антарес», «Щасливе дитинство», «Іскринка». Протоієрей Ярослав Дейнека, настоятель Спасо-Преображенського кафедрального собору (Дніпропетровськ) виступив перед прихожанами із зверненням.
Дорогі брати і сестри!
На жаль, нема того дня, щоб не йшли з життя у розквіті сил наші співвітчизники внаслідок чи то техногенних катастроф, чи то нещасних випадків, зокрема на робочому місці. Тож сьогодні ми у молитовному стоянні перед Богом з надією, що Господь прийме загиблих у свої обійми і вселить їхні душі в оселях праведників. А ще просимо Господа наставити нас на путь істинний з тим, щоб ми сприймали своє перебування на цьому світі як безцінний дар і дорожили ним, у тому числі і на роботі. Адже стільки прикрих прикладів, коли люди легковажать як своїм, так і чужим здоров’ям і життям. А тим часом до роботи з усіма її аспектами слід ставитися як до важливої Божої заповіді й шукати у ній і хліба насущного, і радості. Бо близько 80% свого життя людина проводить на роботі.
2008-318.jpgХто наш перший помічник і заступник на шахті, на заводі, за комп’ютером чи за плугом у полі? Господь! Йдеш на роботу — помолися Йому. Нехай коротко, але щиро. Адже на все і на всіх вистачає часу, то чому ж так важко знайти кілька хвилин для Того, у чиїх руках наше земне буття?
Особливі вимоги — до керівника, власника підприємства, бо особлива їхня відповідальність і перед земним, а найперше перед Божим законом. Ніщо ніколи не минає без наслідків. Бо всі ми взаємозалежимо один від одного. Не тільки у поточному моменті, але і в часі, і в просторі. Де вже, здавалося б, той Чорнобиль, а й досі тисячі людей розплачуються за виробничі помилки проектантів, операторів, керівників АЕС. А вервечка трагедій на донецьких шахтах! А вибух газу на Мандриківській, 127 у Дніпропетровську! Чи не зневага до людського життя, що проросла із зневаги того чи іншого працівника до своїх обов’язків, лежить в основі тих чи інших трагедій? Про що це свідчить? Про відсутність любові між людьми. А тим часом Господь засуджує таку позицію. Вона йому огидна як така, що не має перспективи ані для будь-якого суспільства, ані для планети загалом. Бо спрямована на примноження зла. Господь же не втомлюється закликати нас до добра. Він каже: нову заповідь даю вам: любіть один одного. За тією любов’ю — гостре відчуття совісті, що, зрештою, і робить людину людиною, створеною за Божою подобою.
То нехай же наша молитва буде і застереженням, і попередженням. І потребою серця, аби Господь упокоїв загиблих, за кого молимось, а живим дарував свою милість!
2008-319.jpgУ Луганську фахівці теруправління і ЕТЦ напередодні свята у припарковій зоні біля залізничного вокзалу висадили липи та горобини в пам’ять про загиблих на виробництві.
«Луганщина — великий і складний промисловий регіон, де майже на 21 тисячі підприємств працює 850 тисяч людей,— прокоментував подію начальник теруправління О. Труфанов,— тому існує, на жаль, і сумна статистика — 98 загиблих, у тому числі 55 гірників. Вшановуючи пам’ять про них, ми привернули увагу суспільства до проблем промислової безпеки. Крім того, зробили конкретну справу на захист «зелених» легенів міста. Ця паркова зона буде постійно нами оновлюватися».
Завершилась акція спортивними змаганнями між працівниками теруправління і ЕТЦ. Перемогла корпоративна єдність.

У Миколаєві в рамках проведення Тижня охорони праці управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань і теруправлінням Держгірпромнагляду по Миколаївській області на семінарі-нараді були підбиті підсумки конкурсу серед учнів професійно-технічних навчальних закладів і загальноосвітніх шкіл на кращий твір з питань охорони праці. З нагоди Дня охорони праці пам’ятними вимпелами управління освіти і науки облдержадміністрації та обкому профспілки працівників освіти і науки нагороджено шість відділів освіти райдержадміністрацій та 14 навчальних закладів, грамотою відзначено 22 спеціалістів, які займаються питаннями охорони праці.

2008-320.jpgВ Івано-Франківській області на підприємствах було проведено огляди-конкурси на кращу бригаду, дільницю, цех, будівельний майданчик; збори трудових колективів, круглі столи, семінари, наради в структурних підрозділах підприємств різних форм власності, де йшлося про стан охорони праці, висловлювались пропозиції щодо покращання умов праці. Було впорядковано території, відремонтовано устаткування, видано додатковий спецодяг, спецвзуття, засоби індивідуального захисту працівникам, які виконують роботи підвищеної небезпеки, вшановано пам’ять загиблих на виробництві та надано матеріальну допомогу їхнім сім’ям. Такий широкий комплекс заходів здійснено на провідних підприємствах різних галузей економіки Прикарпаття (НГВУ «Надвірнанафтогаз», «Долинанафтогаз», ВАТ «Івано-Франківськгаз», «Тисменицягаз», Долинському газопереробному заводі, в УМГ «Прикарпаттрансгаз», ЗАТ «Лукор», «Завод «Барва», ВАТ «Івано-Франківськцемент», ТОВ «Карпатнафтохім», «Стандарт-ІФ», «Карпати-Сервіс», ПП «Вімакс-Техсервіс», «Добробуд», СКП «Івано-Франківськоблагроліс», ТОВ «Кроно-Україна», СВК «Агрофірма «Дружба», ПФГ «Поточище», ЗАТ «Авангард», ВАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат», ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів», Івано-Франківській філії ВАТ «Укртелеком» і «Укрпошта») та на інших.
У Харкові групі працівників ВАТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря» були вручені грамоти теруправління Держгірпромнагляду. Вітаючи нагороджених, керівник регіональної наглядової структури М. Денисенко сказав, що на цьому підприємстві проводяться суттєві заходи щодо підвищення рівня промислової безпеки та культури виробництва. Так, минулого року на ці цілі було використано 1,7 млн. грн., у тому числі на придбання спецодягу та спецвзуття, інших засобів індивідуального захисту майже 400 тис. грн. Державні інспекції провели комплексні обстеження і цільові перевірки стану охорони праці найбільш травмонебезпечних підприємств регіону, зокрема, газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування», ДП «Електроважмаш», комунальних підприємств Харківської міськради «Вода» та «Міськелектротранс». На засіданні ради територіального управління заслухано питання про технічну готовність паркових атракціонів Харкова до початку нового сезону.
2008-321.jpgУ Хмельницькому 25 квітня відбулася зустріч працівників теруправління Держгірпромнагляду, управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому, обкому профспілки працівників комунального господарства і побутового обслуговування населення з трудовим колективом міського комунального підприємства «Хмельницькводоканал». За великий особистий внесок у створення здорових та безпечних умов праці директор підприємства О. Іванов був нагороджений Почесною грамотою міськвиконкому та цінним подарунком. Примітно, що за день до цього за виробничі досягнення та високий рівень промислової безпеки голова облдержадміністрації І. Гавчук нагородив трудовий колектив Почесною грамотою.

2008-322.jpgВ Обухівському міжрайонному управлінні водного господарства (Київська область) уже третій рік викладачі Нікопольської технічної школи проводять навчання електриків і машиністів насосних станцій та з охорони праці. Напередодні Дня охорони праці було проведено перевірку знань. Також відбулося засідання круглого столу, на якому були присутні працівники підприємства, члени профкому та спеціалісти райдержадміністрації. Було підбито підсумки огляду-конкурсу «За безпечну працю».
2008-323.jpgУ ВАТ «Чернігівобленерго» на базі Носівського РЕМ у рамках Тижня охорони праці було проведено День майстра. Програму його проведення, як і в попередні роки, було узгоджено з теруправлінням Держгірпромнагляду по Чернігівській області. Оскільки однією з головних тем Дня майстра на цей раз були трансформаторні підстанції, учасників проінформували про сучасні вимоги до їх конструкції, експлуатації, організації ремонтних робіт. Представники районних РЕМ дізналися багато цікавого про перспективні напрями в експлуатації та ремонті трансформаторних підстанцій.
На навчальному полігоні присутні ознайомилися з ефективними методами організації монтажу та ремонту підстанцій. Наприкінці заступник генерального директора з охорони праці Л. Приступа зазначив, що РЕМ — це основний осередок енергопостачальної компанії, і наша мета — створити максимально сприятливі умови праці для її працівників, а також навчити їх нових методів роботи.
На Сумщині пройшов фінал відкритого чемпіонату області серед команд КВК промислових підприємств з питань промислової безпеки та охорони праці. Переможцем стала команда клубу веселих та кмітливих «Дихайте глибше» ВАТ «Сумихімпром».
Крім хіміків, у Палаці культури ВАТ «СНВО імені Фрунзе» почесний трофей виборювали ще чотири гурти: збірна команда КВК концерну «Укрросметал», дебютанти — учні Сумського машинобудівного коледжу, гості з Харкова — представники тресту «Харківшляхбуд» та досвідчені гравці — чвертьфіналісти Асоціації КВК України — команда «МОБІ», яка представляла ВАТ «СНВО імені Фрунзе».
За словами начальника теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області О. Головащенка, такий турнір має стати традиційним. Наступного року спільно з Лігою КВК Сумщини планується провести аналогічний захід, запросивши на нього команди промислових підприємств з усіх областей України.



До списку