Статьи

2008-082_5.jpg Напередодні Дня охорони праці відбувся круглий стіл на тему: «Сучасна державна політика у сфері промислової безпеки та охорони праці. Ініціативи Держгірпромнагляду, спрямовані на підвищення відповідальності власника, та застереження роботодавців щодо посилення державного контролю».
Сторони представляли С. Сторчак — Голова Держгірпромнагляду та О. Мірошниченко — співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України.
У заході також взяли участь керівники підрозділів Комітету та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.

Під час діалогу між соціальними партнерами обговорювались питання відповідності державної політики у сфері безпеки праці вимогам сьогодення, яких змін вона потребує, що зроблено та що планується впровадити найближчим часом для того, щоб наблизити стан промислової безпеки в Україні до європейських стандартів.
Голова Держгірпромнагляду С. Сторчак детально зупинився на законодавчих ініціативах Комітету. До Кабінету Міністрів направлено на розгляд цілий пакет законопроектів та постанов уряду, які спрямовані на підвищення відповідальності роботодавця за забезпечення належного рівня промислової безпеки на підприємстві.
«Проблема промислової безпеки на сьогодні є дуже гострою і потребує значної уваги не тільки держави, а й суб’єктів господарювання в першу чергу. Вирішення цієї проблеми можливе лише шляхом консолідації спільних зусиль на створення та запровадження належних і безпечних умов праці та зниження рівня виробничого травматизму»,— зазначив С. Сторчак.
Перший заступник Голови Держгірпромнагляду Г. Суслов підкреслив, що приведення форм і методів наглядової діяльності Комітету у відповідність до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» є першими кроками встановлення європейських стандартів взаємовідносин між державою та роботодавцем.
Співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України О. Мірошниченко подякував організаторам за можливість зустрітися і відверто обговорити ті болючі проблеми, які хвилюють роботодавців. Він зазначив, що більшість роботодавців, які очолюють соціально відповідальні компанії, зацікавлені у безпечному веденні робіт.
Роботодавців також непокоять окремі положення проекту Закону «Про промислову безпеку». Повинна бути взаємна відповідальність як бізнесу перед суспільством і владою, так і навпаки.
Спроба запровадження обов’язкової цивільної відповідальності за шкоду третім особам, додаткових виплат після великих аварій створюють проблеми з точки зору роботодавців. У той же час їх турбує кількість і розмір уже існуючих обов’язкових видатків на охорону праці. Вони суттєво впливають на собівартість продукції.
Співголова Національної ради закликав до співпраці в опрацюванні нормативно-правової бази у галузі охорони праці. Вже є певний досвід такої роботи. Проте документи повинні бути вичерпними, зручними для користування на виробництві. Наприклад, Правила охорони праці для працівників бавовняного виробництва обсягом 38 сторінок мають понад 60 посилань на інші документи.
Представники роботодавців пропонували посилити відповідальність робітника за порушення правил безпеки, запровадити більш жорсткі вимоги безпеки до устаткування на етапах його розробки та впровадження на виробництві, зобов’язати Фонд соціального страхування від нещасних випадків забезпечувати підприємства нормативними документами з охорони праці.
Під час розмови роботодавці неодноразово висловлювали думки з приводу необхідності створення постійно діючого спільного робочого органу для продовження розпочатого діалогу між бізнесом і владою у сфері охорони праці.
С. Сторчак запевнив у відкритості Комітету до співпраці і пообіцяв надалі ширше залучати представників роботодавців до роботи у громадській раді та колегії Держгірпромнагляду.
Учасники засідання круглого столу як соціально відповідальні партнери прийняли рішення, в якому визнали необхідність побудови комплексної збалансованої системи нагляду у сфері безпеки виробництва, яка б передбачала максимальну ефективність при мінімально можливому фінансовому навантаженні суб’єктів господарювання та створювала сприятливі умови для подальшого розвитку конкурентоздатного виробництва. Для цього сторони домовились найближчим часом підписати Угоду про співпрацю, а також створити постійну робочу групу, яка має узагальнити напрацьовані пропозиції та зауваження до пакету законодавчих ініціатив Держгірпромнагляду.

К. ТЕЛИЧКО, заступник головного редактора журналу «Охорона праці»

Фото К. РУДИКА



До списку