Статьи

2008-103.jpg Комунальне підприємство (КП) «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління» — одне з найбільших в області. Тут працює близько 2 тис. працівників. Хоча його директорові В. Бугайчуку ще не вдалося добитись повного викорінення виробничого травматизму, все ж у питаннях організації безпечного ведення робіт тут напрацьовано чимало позитивного, вартого для наслідування досвіду.

Запорукою успіху в справі збереження життя і здоров’я людей у процесі їхньої трудової діяльності є впроваджена тут СУОП, до розроблення якої доклали багато зусиль не тільки відомча служба охорони праці та спеціалісти робочого органу Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Фонд), а й теруправління Держгірпромнагляду по Вінницькій області. Невід’ємною частиною СУОП на даному підприємстві є чотириступеневий оперативний контроль за станом охорони праці. Перший його ступінь проводять майстри дільниць щоденно, перед початком роботи: з’ясовують відповідність робочих місць вимогам безпеки, стан здоров’я підлеглих працівників, забезпечення їх справним інструментом, спецодягом тощо. Другий ступінь оперативного контролю проводять один раз на тиждень начальники цехів: перевіряють стан умов праці, санітарно-побутових приміщень і засобів захисту, своєчасність проведення інструктажів з охорони праці, якість проведення першого ступеня контролю. Третій ступінь проводиться раз на місяць комісією того чи іншого виробничого підрозділу (депо), у складі якої — керівник підрозділу (голова комісії), начальник технічного відділу, представник служби охорони праці та голова профспілкового комітету підрозділу. При цьому перевіряється робота з організації охорони праці, своєчасність та якість проведення першого та другого ступенів оперативного контролю, наявність і зміст виявлених при цьому порушень, їх усунення. Результати проведення третього ступеня розглядаються на дні охорони праці (кожної першої середи).
2008-098.jpgЩо стосується четвертого ступеня оперативного контролю, то він проводиться один раз на квартал комісією підприємства під безпосереднім керівництвом головного інженера. До складу комісії входять: керівник служби охорони праці, інженер з пожежної безпеки, головний енергетик, голова комітету первинної профспілкової організації, юрист, завідувач медичного пункту. Перевіряється ефективність СУОП, якість і своєчасність проведення третього ступеня контролю, навчання та інструктажів з питань охорони праці, забезпеченість працівників засобами індивідуального захисту, стан виконання комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, стан охорони праці, робота щодо запобігання випадкам виробничого травматизму, професійним захворюванням та аваріям.
Після ознайомлення з результатами проведення четвертого ступеня оперативного контролю директор підприємства проводить нараду за участі керівників цехів і депо, де дається оцінка стану охорони праці у виробничих підрозділах, намічається конкретний план дій щодо усунення виявлених недоліків у вказані терміни та ін. Високій ефективності та результативності проведення чотириступеневого контролю великою мірою сприяє той факт, що в посадових інструкціях задіяних у цьому процесі командирів виробництва чітко визначені їхні конкретні обов’язки, права та відповідальність у галузі охорони праці.
Звичайно, досягти належного функціонування оперативного контролю та й у цілому СУОП без доброї волі на те керівника підприємства було б практично неможливо, адже це пов’язано не тільки з виконанням його підлеглими своїх обов’язків щодо створення здорових і безпечних умов праці, а й з фінансуванням заходів з охорони праці, яке може здійснюватися лише за рішенням директора. До речі, упродовж останніх трьох років на ці цілі на підприємстві було витрачено понад 1,5 млн. грн. Завдяки виділенню адміністрацією коштів на охорону праці в приміщеннях тролейбусного депо вдалось довести до норми температурний режим, провести реконструкцію освітлення в мийному відділенні, змонтувати площадки для проведення ремонту та обслуговування кран-балок на агрегатній дільниці та в ремонтно-заготівельному цеху тощо. З метою підвищення надійності колії та зниження рівнів шуму під час руху, в тому числі в кабіні водія трамваю, проведено заміну 1000 м рейок (монтаж колії здійснено за чеською технологією, тобто на широкоплощинних плитах).
2008-099_2.jpgУ поточному році в рамках виконання комплексних заходів з охорони праці передбачено проведення реконструкції вентиляції в малярному відділенні, освітлення оглядових канав у цехах планових ремонтів і технічного обслуговування трамваїв. Планується також силами залученої експертної організації здійснити діагностику автомобільних кранів, що використовуються під час ремонту ліній контактних мереж трамваїв і тролейбусів, довести до норми температурний режим у цеху планових ремонтів.
На підприємстві регулярно, раз на п’ять років, проводиться атестація робочих місць за умовами праці, впроваджуються стандарти безпеки праці (на день підготовки матеріалу було впроваджено 38 таких стандартів). Завдяки наполегливості директора та турботі міської влади підприємству вдається час від часу поновлювати рухомий склад і цим самим підвищувати рівень безпеки перевезень. Упродовж 2006—2007 рр. його парк поповнився п’ятьма новими тролейбусами на загальну суму 4,3 млн. грн. Крім цього, за сприяння Вінницького міського голови В. Гройсмана колеги-електротранспортники з м. Цюріха (Швейцарія) презентували підприємству 13 трамвайних поїздів (по два вагони кожний).
2008-100.jpgУсвідомлюючи, що безпека працівників великою мірою залежить від того, наскільки добре вони обізнані з вимогами нормативно-правових актів з охорони праці, адміністрація підприємства приділяє велику увагу організації та проведенню навчання і перевірки знань. Директор, головний інженер та керівник служби охорони праці проходять їх при Державній академії житлово-комунального господарства (м. Київ). Члени комісій з перевірки знань, а їх на підприємстві налічується 13 осіб, проходять відповідну підготовку у навчальних закладах обласного центру. Решта посадових осіб і рядові працівники навчаються безпосередньо на підприємстві, де для цього створено відповідні умови.
Організатором роботи в питаннях профілактики виробничого травматизму на підприємстві є служба охорони праці, яка складається з чотирьох осіб.
Високого рівня охорони праці, який сьогодні є на підприємстві, важко було б досягти, якби тут не велася цілеспрямована боротьба з тими, хто піддає невиправданому ризику своє життя та здоров’я, не справляється з виконанням покладених на нього службових обов’язків та не застосовувались заохочення за створення здорових і безпечних умов праці. Упродовж минулого року за допущені порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці було депремійовано сімох працівників: двох майстрів ремонтних дільниць — за неправильне ведення журналів реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, майстра з ремонту контактних мереж — за допуск до роботи працівників, які не пройшли періодичної перевірки знань з питань охорони праці, чотирьох слюсарів — за виконання робіт підвищеної небезпеки без застосування засобів індивідуального захисту. Разом з тим за сумлінне виконання обов’язків щодо убезпечення праці своїх підлеглих 17 майстрам було виплачено премії. З метою покращання культури виробництва в кожному цеху проводяться щомісячні конкурси з охорони праці.
Дбає адміністрація і про належне санітарно-гігієнічне та медичне обслуговування працівників. До їхніх послуг — гардеробні приміщення, душові кімнати, сауни, спортивні зали, кімнати відпочинку та приймання їжі, буфети, їдальні, які обладнані відповідно до діючих норм. Для здійснення динамічного контролю за станом здоров’я працівників, надання їм у разі необхідності лікарської допомоги на підприємстві відкрито медичний пункт, сім кабінетів якого укомплектовані сучасним устаткуванням. Працівникам, яким необхідне оздоровлення, підприємство виділяє путівки на базу відпочинку, яку має на березі Чорного моря, причому за символічну ціну. Минулого року в такий спосіб своє здоров’я поправили 850 працівників разом зі своїми сім’ями.
За значний внесок у соціально-економічний розвиток підприємства в 2006 р. директора В. Бугайчука було нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Немає ніякого сумніву в тому, що турбота про людей праці, яку ось уже 22 роки виявляє Володимир Іванович, працюючи на КП «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління» на різних посадах, буде гідно оцінена не тільки урядом.

М. ОЛІЙНИК, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Вінницькій області

На знімках:
начальник управління виконавчої
дирекції Фонду соціального
страхування від нещасних випадків
на виробництві та профзахворювань
у Вінницькій області М. Олійник;
аварійна бригада
КП «Вінницьке ТТУ»
під час ремонту контактної мережі;
на дільниці відновлення
колісних пар трамваїв;
медичний огляд водія
перед виїздом на лінію.

Фото автора та В. СОПІЛЬНЯКА



До списку