Новини
Під час опалювального сезону людям слід бути вкрай обережними, щоб запобігти отруєнню чадним газом. Цей газ — надзвичайно небезпечний, адже ним легко отруїтися. Його не можна відчути: він безбарвний і не має запаху. Потрапляючи дихальними шляхами до крові, чадний газ витісняє гемоглобін кисню. В результаті настає кисневе голодування тканин. Чадний газ отруює організм непомітно, запаморочує свідомість, викликає млявість, слабість. Людина непритомніє. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що людина, навіть вже помітивши небезпеку, неспроможна врятуватись. Але спочатку виникають головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, блювання, біль у грудях. При великих концентраціях чадного газу смерть може настати миттєво.

Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є контроль за тим, чи повністю згоряє газ. При повному згорянні полум'я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному — жовтувато-солом'яний. Неповне згоряння газу призводить до інтенсивного виділення в приміщення чадного газу, який отруйно діє на організм людини.

Бум на отруєння чадним газом спостерігається на початку та в кінці опалювального сезону: хтось не встиг перевірити тягу димоходу, інші придбали нові колонки та котли. Погода ще не стабілізувалася — то холодно, то тепло: адаптуватися до опалення восени ще не встигають, а навесні про необхідні заходи безпеки починають забувати.

Особливо слід бути обережними мешканцям старих будинків, де встановлені газові колонки. Не варто приймати ванну або душ при ввімкненому приладі — особливо, якщо він розміщений у ванній кімнаті. Часто після ремонту господарі встановлюють двері, які закриваються герметично, забуваючи при цьому про необхідність припливу свіжого повітря ззовні. Відстань між дверима та підлогою приміщення кухні має бути не меншою 2 см. Якщо в помешканні є газові прилади з відводом продуктів згорання в димові канали необхідно встановити сигналізатор загазованості комбінований, який сповіщає про наявність в приміщенні чадного газу (СО) та метану (СН4).

Небезпеку становлять пластикові вікна, які перешкоджають нормальному надходженню повітря до приміщень, де розміщено колонки, котли, газові плити.

Чадний газ не має запаху, безбарвний — його неможливо відчути. Потрапляючи в кров, сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень: людина гине, як від задухи. Після двох годин перебування в приміщенні, де у повітрі міститься лише 0,1% СО, можемо втратити свідомість і померти. Якщо приміщення заповнене на 0,5% чадним газом, смерть настає через 30 хвилин, на 1% — через 2-3 хвилини. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що навіть відчувши небезпеку, людина неспроможна врятуватись.

Чадний газ легший за повітря, тому піднімається вгору, але на відкритому просторі небезпека мінімальна.

Основними причинами утворення в кухнях квартир чадного газу (СО — продукту неповного згоряння природного газу) можуть бути:

1. Несправність газових приладів (забрудненість пальників-конфорок плит, розгерметизованість камер згоряння котлів типу «турбо»).

2. Недостатність припливного повітря в кухні (для повного згорання 1 м3 природного газу необхідно 10 м3 свіжого повітря), в тому числі:

недостатність об'єму кухонь (при установці в кухні плити ПГ-4 і двофінкційного котла потужністю до 30 кВт нормований мінімальний об'єм кухні становить 21м3);

відсутність постійно відчиненої кватирки у вікні і щілини або решітки площею 0,02м2 у нижній частині дверей кухні.

3. Недостатність тяги (розрідження) в камерах згорання котлів, створюваної димарями (недостатня висота, засміченість, розташування оголовків димарів у зонах вітрового підпору).

4. Робота вентиляторів відпливних зонтів над газовими плитами.

Всі без виключення газові прилади повинні встановлюватися на підставі проектної документації спеціалізованими підприємствами, які мають відповідні ліцензії на право виконання таких робіт з оформленням виконавчо-технічної документації.

При отруєнні чадним газом лікарі рекомендують:
винести потерпілого на свіже повітря;
якщо потерпілий у свідомості — дати багато пити (чай, вода);
при відсутності ознак дихання зробити штучне дихання та непрямий масаж серця;
викликати швидку медичну допомогу.

Як свідчить статистика, частіше за все люди отруюються чадним газом через необережність при користуванні приладами пічного та газового опалення.

Тому, щоб уникнути отруєння, треба перевіряти наявність тяги в димоході; не закривати його заслінкою на ніч; не використовувати газові плити для обігріву приміщень; частіше провітрювати приміщення, де є газові прилади; не заводити двигун автомобіля або іншого механізму при зачинених дверях гаража або боксу.

При витоку газу необхідно негайно вимкнути газові прилади, провітрити приміщення і викликати аварійну службу газового господарства за тел. «104».

Надання першої медичної допомоги:
потерпілого вивести із загазованого приміщення (в теплий період року — на вулицю, а взимку — в добре провітрюване приміщення). Ознаками задухи є посиніння обличчя, з'явлення червоних плям, втрата свідомості;

при відсутності дихання у потерпілого йому необхідно проводити штучне дихання до тих пір, поки він не почне дихати самостійно;

викликати швидку допомогу за тел. «103».


Пропонуємо також Вашій увазі переглянути відеослайд з основних вимог безпеки під час користування газом в побуті




До списку новинВпередНазад