Новини
Якщо заходи та засоби з охорони праці мають конкретну спрямованість на збереження життя, здоров'я та працездатності людини саме в процесі трудової діяльності, платник податку на прибуток має право віднести витрати, які здійснено у зв'язку з проведенням заходів з охорони праці згідно з Переліком №994, до своїх витрат.

Держпраці у листі від 13.09.2016 р. № 9378/1/4.5-ДП-16 зазначила, що витрати на придбання засобів для чищення чи побутової хімії, які використовуються не лише у виробничих приміщеннях, а на підприємстві загалом, може бути відображено:

— у складі податкових витрат як витрати на охорону праці у складі загальновиробничих витрат;

— або тих витрат, на які вони відносяться в бухгалтерському обліку, наприклад, у складі адміністративних витрат як інші витрати загальногосподарського призначення згідно з п. 18 П(С)БО 16 «Витрати».

У цьому випадку в податковому обліку такі витрати знайдуть відображення не серед витрат операційної діяльності, а серед інших витрат господарської діяльності.

Суми витрат, що включаються до витрат юридичної чи фізичної особи з охорони праці, яка використовує найману працю, визначаються згідно з переліком заходів та засобів з охорони праці, затвердженим постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994.

Кожне підприємство може на свій розсуд обрати заходи з наведеного Переліку з огляду на специфіку своєї роботи.

Якщо заходи та засоби з охорони праці мають конкретну спрямованість на збереження життя, здоров'я та працездатності людини саме в процесі трудової діяльності, платник податку на прибуток має право віднести витрати, які здійснено у зв'язку з проведенням заходів з охорони праці згідно з Переліком, до складу своїх витрат за умови зв'язку таких витрат з господарською діяльністю і документального підтвердження відповідних витрат та оформлення первинних документів відповідно до вимог законодавства.

Щодо включення до колективного договору питання санітарного стану приміщень, то це питання вирішується на рівні підприємства відповідно до вимог чинного законодавства про соціальний діалог.


Джерело



До списку новинВпередНазад