Новини
Фахівцями відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області, спільно з представниками Управління соціального захисту населення Ярмолинецької РДА та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань проведено інформаційно-консультативний семінар для працівників Ярмолинецького дошкільного навчального закладу № 1«Сонечко» (cмт. Ярмолинці).

У ході зустрічі зазначено, що щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається працівникам відповідно до Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 року №1290 (додаток №1 у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 р. №679).



Наголошено, що статтею 7 Закону України «Про відпустки» передбачено, що конкретна тривалість таких відпусток встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Звернуто увагу присутніх, що результати атестації є основою для вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій (таких як — щорічна додаткова відпустка, доплата працівникам за умови праці, скорочена тривалість робочого тижня, видача молока та інших рівноцінних продуктів тощо), а також розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів (включаючи і колективний договір) щодо покращання умов трудової діяльності. Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років. Також розглянуто питання щодо передбачення відповідальності за несвоєчасність проведення атестації або порушення порядку її проведення.



До списку новинВпередНазад