Новини

Комісія управління Держгірпромнагляду по Вінницькій області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку з тяжким наслідком, що стався 4 січня 2014 року з складальником виробів ТОВ «Євровікна» м. Вінниця Підлубним А.О. на будівництві «Набережного кварталу».

Згідно пояснення директора з виробництва ТОВ «Євровікна» Омельчука С.Л., працівниками цеху алюмінієвих конструкцій він керував особисто. В грудні місяці він направив складальника виробів цеху алюмінієвих конструкцій Підлубного А.О. та конструктора Шевченка О.Ю. для виконання робіт по налагоджуванню дверей і вікон та встановленням декоративних планок, виміру примикань та з'єднань алюмінієвих конструкцій на будівельному об'єкті «Набережний квартал» по вул. Київській/ В'ячеслава Чорновола, м. Вінниці. На час виконання робіт на будівельному об'єкті відповідальних осіб за безпечне виконання робіт на підприємстві ТОВ «Євровікна» не призначалось. 4 січня 2014 року біля 7 год. ранку складальник виробів Підлубний А.О. згідно розпорядження директора з виробництва Омельчука С.Л. та графіку роботи, прийшов на будівельний об'єкт «Набережний квартал» по вул. Київській/ В'ячеслава Чорновола, м. Вінниці і приступив до виконання робіт по налагоджуванню дверей і вікон та встановлення декоративних планок на фасаді будинку. Піднявшись на висоту біля 1,5 м, Підлубний А. О. побачив, що риштовання почало хилитись на протилежну сторону від будинку і руйнуватись. Внаслідок руйнування риштовання Підлубний А.О. був травмований металевими конструкціями. Згідно пояснення потерпілого він виконував роботи в касці, під час руйнування риштовання його вдарило металевою конструкцією ззаду по голові і він втратив свідомість. Згідно пояснень конструктора вікон ТОВ «Євровікна» Шевченка О. Ю., він працював разом з потерпілим і виконував заміри примикань фасаду до залізобетонного перекриття в приміщенні. Біля 12 год. 30 хв. він почув шум. Поглянувши у вікно він побачив, що впали риштовання, вийшов подивитися і побачив звалені риштовання і під ними Підлубного А.О. Шевченко О. Ю. звільнив його з під риштовань і викликав машину швидкої допомоги. На місце події були викликані співробітники міліції та повідомлено керівництву підприємства ТОВ «Євровікна» про настання нещасного випадку.

ПРИЧИНИ НАСТАННЯ НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ:

— Порушення вимог безпеки під час виконання будівельно-монтажних робіт субпідрядною організацією ФОП Геогрієв Р.Ж., яка залишила на будівельному об'єкті риштовання у несправному стані, без закріплення до стіни споруджуваного будинку, що забезпечує їх стійкість та вертикальність стояків, без встановлення стояків на сплановану поверхню ґрунту і відповідних підкладок.

— Організація виконання робіт субпідрядною організацією ТОВ «Євровікна» на будівельному майданчику без призначення відповідальних посадових осіб за додержанням працівниками вимог безпеки на виробничому об'єкті та не здійснення контролю за додержанням працівниками вимог з охорони праці при виконанні робіт.

— Виконання робіт підприємствами ТОВ «Євровікна» та ФОП Георгієвим Р.Ж. без дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

— Порушення виробничої дисципліни працівником ТОВ «Євровікна», який самовільно залишив місце виконання робіт та почав підніматися на риштовання, які тимчасово не використовувались і належали сторонній організації.

Також комісією були встановлені особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку, це:

— Георгієв Ростислав Жєлєв — фізична особа-підприємець, який не забезпечив дотримання вимог безпеки під час виконання будівельно-монтажних робіт, а саме, при тимчасовому не використанні риштовань з яких проводились монтажні роботи, залишив їх на будівельному об'єкті в несправному стані, без закріплення до стіни споруджуваного будинку, що забезпечує їх стійкість та вертикальність стояків, без встановлення стояків на сплановану поверхню ґрунту і відповідних підкладок.

— Харченко Сергій Андрійович — директор ТОВ «Євровікна», який не призначив відповідальних посадових осіб за додержанням працівниками вимог безпеки на виробничому об'єкті, не забезпечив контроль за додержанням працівниками вимог з охорони праці при виконанні робіт, допустив виконання робіт без дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

— Підлубний Артем Олександрович — складальник виробів ТОВ «Євровікна», який порушив виробничу дисципліну, самовільно залишив місце виконання робіт та почав підніматися на риштовання, які тимчасово не використовувались і належали сторонній організації.

Комісією зі спеціального розслідування до обов'язкового виконання були запропоновані заходи щодо усунення причин виникнення нещасного випадку. ФОП Георгієв Р. Ж. не допускати знаходження на території будівельних об'єктів змонтованих риштовань, з яких тимчасово не виконуються роботи, в несправному стані. Заборонити експлуатацію риштовань в несправному стані. Забезпечити експлуатацію риштовань відповідно вимогам нормативно правових актів з охорони праці.

Директору ТОВ «Євровікна» призначити відповідальних посадових осіб за стан охорони праці на виробничих об'єктах. Забезпечити контроль за додержанням працівниками вимог з охорони праці при виконанні робіт. З посадовими особами і працівниками ТОВ «Євровікна», провести позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці. З працівниками підприємств ТОВ «Євровікна», ФОП Георгієв Р.Ж., провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці з доведенням обставин, причин та наслідків нещасного випадку.

ФОП Георгієву Р. Ж. та директору ТОВ «Євровікна» одержати дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки в органах Держгірпромнагляду, згідно із Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Комісією нещасний випадок визнано таким, що повязаний з виробництвом, відповідно п. 15.1 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року №1232, складається акт за формою Н — 1.

Прес-служба теруправління

Держгірпромнагляду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад