ДСТУ Б EN 12620:2013

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ







ЗАПОВНЮВАЧІ ДЛЯ БЕТОНУ

(EN 12620:2002+A1:2008, IDT)


ДСТУ Б EN 12620:2013










Київ

Мінрегіонбуд України

2014


ПЕРЕДМОВА


1 ВНЕСЕНО: ТОВ "Науково-технічний комітет "Будстандарт"

ПЕРЕКЛАД І НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ РЕДАГУВАННЯ: О. Бобунов,

О. Бобунова, Г. Желудков (науковий керівник), Г. Целиковський


2 НАДАНО ЧИННОСТІ:

наказ Мінрегіону України від 14.01.2014 р. № 7, чинний з 2014-10-01


3 Національний стандарт відповідає EN 12620:2002+A1:2008 - "Aggregates for concrete" (Заповнювачі для бетону).

Ступінь відповідності - ідентичний (IDT)

Переклад з англійської (en)

Цей стандарт видано з дозволу CEN


4 ВВЕДЕНО ВПЕРШЕ

ЗМІСТ

с.

Національний вступ VI

1 Сфера застосування 1

2 Нормативні посилання 2

3 Терміни і визначення 5

4 Геометричні показники 7

5 Фізичні показники 18

6 Хімічні показники 26

7 Оцінка відповідності 32

8 Позначення 33

9 Маркування 33

Додаток А

Вимоги до гранулометричного складу найпоширеніших фракцій крупних заповнювачів 34

Додаток В

Метод визначення крупності або тонкості дрібних заповнювачів 38

Додаток С

Зменшені граничні відхили від типового гранулометричного складу дрібних заповнювачів, які вказує виробник 40

Додаток D

Оцінювання дрібних фракцій 41

Додаток Е

Настанова із застосування заповнювачів для бетону 42

Додаток F

Метод визначення стійкості до дії поперемінного заморожування і відтавання заповнювачів 43

Додаток G

Відомості про дію деяких хімічних компонентів, що входять в заповнювачі, на довговічність бетону, який з них виготовляється 47

Додаток Н

Заводський виробничий контроль 52


CONTENTS

Page


1 Scope 1

2 Normative references 2

3 Terms and definitions 5

4 Geometrical requirements 7

5 Physical requirements 18

6 Chemical requirements 26

7 Evaluation of conformity 32

8 Designation 33

9 Marking and labelling 33

Annex A

Illustration of grading requirements for most commonly used sizes for graded coarse aggregates 34

Annex В

Guidance on the description of coarse-ness/fineness of fine aggregates 38

Annex C

Reduced grading tolerances on producer's declared typical grading for fine aggregate 40


Annex D

Assessment of fines 41

Annex E

Guidance on the use of ggregates in concrete 42

Annex F

Notes for guidance on the freezing and thawing resistance of aggregates 43


Annex G

Guidance on the effects of some chemical constituents of aggregates on the durability of concrete in which they are incorporated 47

Annex H

Factory production control 52



НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей національний стандарт є тотожним перекладом EN 12620:2002+A1:2008 "Aggregates for concrete" (Заповнювачі для бетону). .

EN 12620:2002+А1:2008 підготовлено технічним комітетом CEN TK 154, "Agreggates" (Заповнювачі), секретаріатом якого керує BSI (Британський інститут стандартизації).

До національного стандарту долучено англомовний текст.

На території України як національний стандарт діє ліва колонка тексту ДСТУ Б EN 12620:2013 (EN 12620:2002+A1:2008, IDT), викладена українською мовою.

Згідно з ДБН А.1.1-1-93 "Система стандартизації та нормування в будівництві. Основні положення" цей стандарт відноситься до комплексу В.2.7 "Будівельні матеріали".

Стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству.

Технічний комітет стандартизації, відповідальний за цей стандарт, - ТК 305 "Будівельні вироби і матеріали".

До стандарту внесено такі редакційні зміни:

- слова "цей європейський стандарт" замінено на "цей стандарт";

- структурні елементи стандарту - "Обкладинку", "Передмову", "Національний вступ", "Терміни та визначення" - оформлено згідно з вимогами національної стандартизації України;

- з "Передмови до EN 12620:2002+А1:2008" у цей національний вступ взяте те, що безпосередньо стосується цього стандарту.

Цей стандарт діє паралельно з чинними національними стандартами України на заповнювачі для бетонів і будівельних розчинів до їх скасування у встановленому порядку.

Міжнародний нормативний документ ISO 565:1990 "Test sieves - metal wire cloth, restorated metal plate and electroformed sheet - Nominal sizes of openings", на який є посилання у EN 12620:2002+А1:2008, прийнятий в Україні як національний стандарт ДСТУ ISO 565:2007 "Решета та сита контрольні. Тканини металеві дротяні, перфоровані металеві пластини та листи, вироблені методом гальванопластики. Номінальні розміри отворів" (ISO 565:1990, IDT)

Копії нормативних документів, на які є посилання у цьому стандарті і які не прийняті в Україні як національні, можна отримати в Головному фонді нормативних документів ДП "УкрНДНЦ".

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ЗАПОВНЮВАЧІ ДЛЯ БЕТОНУ

ЗАПОЛНИТЕЛИ ДЛЯ БЕТОНА

AGGREGATES FOR CONCRETE

Чинний від 2014-10-01

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт встановлює вимоги до заповнювачів та наповнювачів (тонкодисперсного мінерального матеріалу), отримується шляхом переробки природних матеріалів, продуктів промислової переробки або матеріалів, що використовуються повторно, та їх сумішей, які застосовуються як заповнювачі для бетону. Стандарт поширюється на заповнювачі зі щільністю зерен після сушки у термошафі більше 2,00 Мг/м3 (2000 кг/м3), які застосовуються для усіх видів бетону, включаючи бетон, що відповідає EN 206-1, бетон для дорожного будівництва та улаштування інших покриттів, а також при виготовленні бетонних та залізобетонних збірних виробів.

Він також поширюється на заповнювачі, які використовуються повторно і мають щільність зерен між 1,50 Мг/м3 (1500 кг/м3) та 2,00 Мг/м3 (2000 кг/м3), з певним застереженням, і дрібні заповнювачі (4 мм), які використовуються повторно, з певним застереженням.

Стандарт встановлює також систему забезпечення якості, що застосовується при заводському виробничому контролі, призначену для підтвердження відповідності заповнювачів вимогам цього стандарту.

Стандарт не поширюється на наповнювачі (тонкодисперсний мінеральний матеріал), призначені для застосування як добавки у цемент або як неінертні наповнювачі для бетону.

Примітка 1. Заповнювачі, які застосовують в будівництві, повинні відповідати всім вимогам цього стандарту.

1 SCOPE

This European Standard specifies the properties of aggregates and filler aggregates obtained by processing natural, manufactured or recycled materials and mixtures of these aggregates for use in concrete. It covers aggregates having an oven dried particle density greater than 2,00 Mg/m3 (2 000 kg/m3) for all concrete, including concrete in conformity with EN 206-1 and concrete used in roads and other pavements and for use in precast concrete products.







It also covers recycled aggregate with densities between 1,50 Mg/m3 (1 500 kg/m3) and 2,00 Mg/m3 (2 000 kg/m3) with appropriate caveats and recycled fine aggregate (4 mm) with appropriate caveats.



It also specifies that a quality control system is in place for use in factory production control and it provides for the evaluation of conformity of the products to this European Standard.

This standard does not cover filler aggregates to be used as a constituent in cement or as other than inert filler aggregates for concrete.


NOTE 1 Aggregates used in construction should comply with all the requirements of this European Standard. As well as

Поряд з традиційно використовуваними природними і штучними заповнювачами до мандату М125 "Заповнювачі" внесені заповнювачі, які використовують повторно, та деякі сировинні матеріали, які добувають з родовищ, по яких не накопичений досвід їх застосування в установленій галузі використання. Стандарти на заповнювачі, які використовують повторно, видані, відповідні стандарти на нові методи випробувань тепер готуються до видання. И С С «З о д ч и й»

Однак для незнайомих матеріалів повторного використання роботи із стандартизації тільки почались і потрібно багато часу для визначення джерел походження і характеристик цих матеріалів. В перехідний період сировинні матеріали, які поставляють на ринок як заповнювачі без досвіду їх використання, повинні відповідати усім вимогам цього стандарту і відповідати вимогам національних нормативних документів відносно небезпечних речовин в залежності від передбачуваної цілі застосування. В кожному окремому випадку застосування заповнювачів, в залежності від досвіду їх використання, можуть установлюватись додаткові показники і вимоги, які визначаються в спеціальних договорах.

Примітка 2. Показники легких заповнювачів встановлені в EN 13055-1:2002.

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

Цей стандарт містить датовані та недатовані посилання на стандарти, положення інших документів. Нормативні посилання, перераховані нижче, наведені у відповідних місцях в тексті. Для датованих посилань наступні їх зміни або перегляд застосовують у цьому стандарті тільки при внесенні у нього змін або перегляді. Для недатованих посилань застосовують їх останнє видання (включаючи зміни).

familiar and traditional natural and manufactured aggregates Mandate M/125 "Aggregates" included recycled aggregates and some materials from new or unfamiliar sources. Recycled aggregates are included in the standards and new test methods for them are at an advanced stage of preparation. For unfamiliar materials from secondary sources, however, the work on standardisation has only started recently and more time is needed to define clearly the origins and characteristics of these materials.

In the meantime such unfamiliar materials when placed on the market as aggregates must comply fully with this standard and national regulations for dangerous substances depending upon their intended use. Additional characteristics and requirements may be specified on a case by case basis depending upon experience of use of the product, and defined in specific contractual documents.









NOTE 2 Properties for lightweight aggregates are specified in EN 13055-1:2002.

2 NORMATIVE REFERENCES

This European Standard incorporates by dated or undated reference, provisions from other publications. These normative references are cited at the appropriate places in the text, and the publications are listed hereafter. For dated references, subsequent amendments to or revisions of any of these publications apply to this European Standard only when incorporated in it by amendment or revision. For undated references, the latest ediion of the publication referred to applies (including amendments).

EN 196-2:2005 Методи випробувань цементу. Частина 2. Хімічний аналіз цементу.

EN 932-3 Методи випробувань за визначенням загальних характеристик заповнювачів. Частина 3. Проведення випробувань та термінологія спрощеного петрографічного методу випробування

EN 932-5 Методи випробувань за визначенням загальних характеристик заповнювачів. Частина 5. Типове випробувальне устаткування і калібрування

EN 933-1 Методи випробувань за визначенням геометричних характеристик заповнювачів. Частина 1. Визначення гранулометричного складу. Метод просіювання

EN 933-3 Методи випробувань за визначенням геометричних характеристик заповнювачів. Частина 3. Визначення форми зерна. Коефіцієнт пластинчастості

EN 933-4 Методи випробувань за визначенням геометричних характеристик заповнювачів. Частина 4. Визначення розміру зерна. Показник форми зерна

EN 933-7 Методи випробувань за визначенням геометричних характеристик заповнювачів. Частина 7. Визначення вмісту черепашника. Відсотковий вміст черепашнику у крупних заповнювачах

EN 933-8 Методи випробувань за визначенням геометричних характеристик заповнювачів. Частина 8. Оцінка тонких фракцій. Метод піщаного еквіваленту

EN 933-9 Методи випробувань за визначенням геометричних характеристик заповнювачів. Частина 9. Оцінка тонких фракцій. Метод метиленового синього

EN 933-10 Методи випробувань за визначенням геометричних характеристик заповнювачів. Частина 10. Оцінка тонких фракцій. Гранулометричний склад наповнювачів (просіювання повітряним струменем)

EN 196-2:2005, Methods of testing cement - Part 2: Chemical analysis of cement"

EN 932-3, Tests for general properties of aggregates - Part 3: Procedure and terminology for simplified petrographic description


EN 932-5, Tests for general properties of aggregates - Part 5: Common equipment and calibration


EN 933-1, Tests for geometrical properties of aggregates - Part 1: Determination of particle size distribution - Sieving method


EN 933-3, Tests for geometrical properties of aggregates - Part 3: Determination of particle shape - Flakiness index



EN 933-4, Tests for geometrical properties of aggregates - Part 4: Determination of particle shape - Shape index


EN 933-7, Tests for geometrical properties of aggregates - Part 7: Determination of shell content - Percentage of shells in coarse aggregates


EN 933-8, Tests for geometrical properties of aggregates - Part 8: Assessment of fines - Sand equivalent test


EN 933-9, Tests for geometrical properties of aggregates - Part 9: Assessment of fines - Methylene blue test


EN 933-10, Tests for geometrical properties of aggregates - Part 10: Assessment of fines - Grading of fillers (air jet sieving)


pr EN 933-11 Методи випробувань за визначенням геометричних характеристик заповнювачів. Частина 11. Класифікаційні випробування на складові частини крупних заповнювачів, які використовують повторно

EN 1097-1 Методи випробувань за визначенням механічних і фізичних характеристик заповнювачів. Частина 1. Визначення опору стираності (micro-Deval)

EN 1097-2:1998 Методи випробувань за визначенням механічних і фізичних характеристик заповнювачів. Частина 2. Методи визначення опору подрібненню

EN 1097-3 Методи випробувань за визначенням механічних і фізичних характеристик заповнювачів. Частина 3. Визначення насипної щільності і пустотності

EN 1097-6 Методи випробувань за визначенням механічних і фізичних характеристик заповнювачів. Частина 6. Визначення середньої щільності і водопоглинання

EN 1097-8: 1999 Методи випробувань за визначенням механічних і фізичних характеристик заповнювачів. Частина 8. Визначення показника полірування

EN 1097-9 Методи випробувань за визначенням механічних і фізичних характеристик заповнювачів. Частина 9. Визначення стійкості до стираності шипованими шинами. Північне випробування

EN 1367-1:2007 Методи випробувань за визначенням термічних характеристик і атмосферостійкості заповнювачів. Частина 1. Визначення стійкості до поперемінного заморожування і відтавання

EN 1367-2 Методи випробувань за визначенням термічних характеристик і атмосферостійкості заповнювачів. Частина 2. Метод випробування сульфатом магнію

prEN 933-11, Tests for geometrical properties of aggregates - Part 11: Classification test for the constituents of coarse recycled aggregates



EN 1097-1, Tests for mechanical and physical properties of aggregates - Part 1: Determination of the resistance to wear (micro-Deval)


EN 1097-2:1998, Tests for mechanical and physical properties of aggregates - Part 2: Methods for the determination of resistance to fragmentation


EN 1097-3, Tests for mechanical and physical properties of aggregates - Part 3: Determination of loose bulk density and voids


EN 1097-6, Tests for mechanical and physical properties of aggregates - Part 6: Determination of particle density and water absorption


EN 1097-8:1999, Tests for mechanical and physical properties of aggregates - Part 8: Determination of the polished stone value

EN 1097-9, Tests for mechanical and physical properties of aggregates - Part 9: Determination of the resistance to wear by abrasion from studded tyres - Nordic test