(місце видання)

____________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ _______________________

(посада роботодавця і

____________________________

найменування підприємства)

_________________ № _________

(число, місяць, рік)

Інструкція

з охорони праці № __________

під час перевезення, приймання, зберігання

і видачі балонів зі стиснутими

і зрідженими газами

1. Загальні положення

1.1. Інструкція з охорони праці (далі - інструкція) розроблена згідно з вимогами Закону України "Про охорону праці" і встановлює правила виконання робіт і поведінки працівника на території підприємства, у виробничих приміщеннях та на робочому місці відповідно до державних, міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці.

1.2. Дія інструкції поширюється на всі підрозділи підприємства.

1.3. Відповідно до статті 18 Закону України "Про охорону праці" працівник зобов'язаний "знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту, проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди".

1.4. Залежно від конкретних умов організації виробничого процесу, а також у зв'язку з допущеними аваріями і нещасними випадками, до інструкції можуть вноситися зміни і доповнення, які викладаються на окремому аркуші за підписом керівника відповідного структурного підрозділу.

1.5. Інструкція є обов'язковим для виконання нормативним документом для осіб, зайнятих перевезенням, прийманням, зберіганням і видачею балонів зі стиснутими і зрідженими газами.

1.6. Балони зі стиснутими і зрідженими газами відносяться до групи небезпечних вантажів, а за ступенем небезпеки - до класу 2 (ДСТ 19433-88 "Вантажі небезпечні. Класифікація і маркування"), що передбачає підвищені вимоги при їх транспортуванні.

1.7. До керування транспортними засобами, на яких перевозяться балони зі стиснутими і зрідженими газами, допускаються водії, що мають стаж безперервної роботи водієм не менше трьох років, посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії і пройшли навчання, інструктаж та медичний контроль.

Водій транспортного засобу для перевезення небезпечних вантажів (балонів зі стиснутими і зрідженими газами) зобов'язаний дотримуватися Правил дорожнього руху, цієї інструкції й умов безпечного перевезення небезпечних вантажів.

1.8. Водій, що здійснює перевезення небезпечного вантажу, крім документів, перерахованих у Правилах дорожнього руху, зобов'язаний мати при собі:

а) посвідчення про допуск транспортного засобу до перевезення небезпечного вантажу за формою додатка № 6 діючої в Україні "Інструкції з забезпечення безпечних перевезень небезпечних вантажів автомобільним транспортом", затвердженої наказом МВС СРСР № 181 від 23.09.85 р. Посвідчення видається організаціями Державтоінспекції;

б) посвідчення про допуск водія до перевезення небезпечного вантажу. Форма посвідчення наведена у додатку 1 дійсної інструкції;

в) аварійну картку системи інформації про небезпеку (при відсутності особи, відповідальної за перевезення), наведену в додатку 2 даної інструкції.

У верхньому лівому куті шляхового листа червоним кольором повинна бути зроблена помітка "Небезпечний вантаж".

1.9. Особи, відповідальні за перевезення балонів зі стиснутими і зрідженими газами, а також ті, хто здійснює прийом, зберігання і видачу балонів, повинні пройти навчання, перевірку знань вимог безпеки й одержати відповідні посвідчення.

1.10. Балони зі стиснутими і зрідженими газами повинні транспортуватися з нагвинченими на горловину запобіжними ковпаками на спеціально обладнаних автомобілях, за винятком перевезення в автомобілях типу "клітка", що виключає їх зіткнення і перекидання. Транспортування балонів на вантажних автомобілях зі звичайним кузовом допускається при використанні дерев'яних ложементів чи брусів із гніздами, гумових чи мотузкових кілець.

1.11. В автомобілів, призначених для перевезення балонів, випускна труба від двигуна повинна бути виведена на правий бік перед радіатором. Випускна труба повинна бути обладнана справним іскрогасником.

Паливний бак повинен бути обладнаний металевими щитками з боку передньої і задньої стінок, а з боку днища - металевою сіткою з розміром осередку 10x10 мм. Відстань від паливного бака до щитків і сітки повинно бути не менше .

1.12. Електричне устаткування транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі класу 2, повинно відповідати наступним вимогам:

а) номінальна напруга не повинна перевищувати 24 В;

б) електричні ланцюги повинні захищатися від підвищених струмів за допомогою запобіжників;

в) електричні ланцюги повинні розмикатися за допомогою вимикача, розташованого в кабіні водія;

г) електричні лампи, що знаходяться усередині кузова автомобіля, повинні бути закриті міцною сіткою чи ґратами.

1.13. Автомобілі для перевезення балонів зі зрідженими газами повинні бути обладнані надійним заземленням для відводу статичної електрики.

1.14. В автомобілів з кузовом типу "фургон", що перевозять небезпечні вантажі класу 2, кузов повинен бути закритим, надійним, мати вентиляцію в нижній зоні (на рівні підлоги) і розділятися з кабіною водія проміжком не менше . Дверцята кузова повинні мати замки.

1.15. Кожен транспортний засіб, призначений для перевезення балонів, крім додаткового устаткування, зазначеного в Правилах дорожнього руху, повинен бути укомплектований:

а) набором інструмента для дрібного ремонту транспортного засобу;

б) не менше, ніж двома порошковими або вуглекислотними вогнегасниками місткістю кожний, покривалом із сукна, пісочницею із сухим піском, лопатою;

в) не менше, ніж одним противідкатним упором;

г) таблицями системи інформації про небезпеку, виготовленими відповідно до вимог ДСТ 19433 -88.

1.16. На автомобілях таблиці системи інформації про небезпеку необхідно розташовувати наступним чином:

попереду - на правому боці бампера;

позаду - на стінці кузова.

Таблиці не повинні виступати за габарити автомобіля, перекривати номерні знаки і зовнішні світлові прилади.

1.17. Балони з газами повинні зберігатися в спеціально обладнаних для цього відкритих і закритих складах.

Забороняється складське зберігання в одному приміщенні балонів з киснем і пальними газами.

1.18. Незалежно від того, де розташований склад (на виробничій базі чи на будівельному майданчику), до його устаткування пред'являються однакові вимоги безпеки:

- приміщення необхідно розташовувати осторонь від доріг з інтенсивним рухом автотранспорту (із забезпеченням під'їзду до нього), а також від місць провадження робіт з відкритим вогнем (ковальські, зварювальні тощо);

- біля входу в приміщення повинен бути встановлений знак безпеки за ДСТ 12.4.026-76, що забороняє паління і застосування відкритого вогню. На складах балонів з киснем повинен бути додатково встановлений попереджуючий знак "Кисень. Маслонебезпечно";

- приміщення для зберігання балонів повинно бути одноповерховим заввишки не менше , без горища і підвалу, виконано з неспалимих матеріалів, з покрівлею, що легко скидається, для відбивання сонячних променів пофарбованою ззовні у білий колір;

- вікна складу повинні бути засклені матовими стеклами чи пофарбовані в білий колір;

- вікна і двері повинні відкриватися назовні;

- на дверях приміщень для збереження посудин зі стиснутими і зрідженими газами повинна бути вказана категорія вибухо- і пожежонебезпеки і класифікація зон вибухонебезпеки (для застосовуваних балонів з газами при газополум'яній обробці металів (А; В-1а; ІІ-І), а самі приміщення і зони, у яких постійно чи періодично знаходяться балони зі стиснутими і зрідженими газами, повинні бути відповідним чином обладнані згідно з ПУЕ 7.3.41; 7.4.3;

- склади для зберігання пальних газів можуть обладнуватися тільки водяним, паровим низького тиску чи повітряним опаленням;

- освітлення приміщення повинно бути штучним у вибухобезпечному виконанні чи зовнішнім (через вікна). Вимикачі освітлення повинні бути розташовані ззовні;

- підлоги слід влаштовувати рівними з нековзною поверхнею, що виключали б іскроутворення.

1.19. Для зручності ведення вантажно-розвантажувальних робіт склад повинен бути обладнаний прийомною рампою, розташованою на одному рівні з днищем кузова автомобіля, на якому перевозять балони. Між підлогою рампи і підлогою складу не повинно бути порогів.

1.20. За вимогами пожежної безпеки в приміщенні повинно бути не менше двох вуглекислотних вогнегасників, повстина (азбестова тканина).

Зовні (біля входу в приміщення) повинен бути встановлений ящик із сухим піском, місткістю і щит з пожежним інвентарем.

1.21. У закритих приміщеннях зберігання зрідженого газу температура повітря не повинна перевищувати + 35°С. Для постійного контролю за температурою повинен бути термометр.

1.22. Склади для зберігання балонів з пальними газами повинні бути обладнані постійно працюючої примусовою у вибухобезпечному виконанні вентиляцією, що забезпечує п'ятикратний обмін повітря, 2/3 якого повинно видалятися з нижньої частини (зони) через ґрати (жалюзі) у дверях і стінах. У верхній зоні витяжка повинна здійснюватися через дефлектори. Приміщення слід оснастити газоаналізаторами.

1.23. Балони з пальними газами, що мають башмаки, повинні зберігатися у вертикальному положенні з наверненими заглушками на видаткові штуцери і в запобіжних ковпаках.

1.24. Для запобігання балонів від падіння їх слід обгороджувати прядив'яною мотузкою чи ланцюжком, закріпленим на спеціальних стійках.

Не допускається зберігання порожніх і наповнених балонів в одній групі (гнізді).

Забороняється спільне зберігання в одному приміщенні балонів із пропан-бутаном і ацетиленом чи киснем.

1.25. Для переміщення балонів слід застосовувати спеціальні візки чи носилки.

Забороняється переміщати балони (як порожні так і наповнені) на плечах і руках.

При зберіганні і переміщенні порожніх балонів слід дотримуватися таких же заходів безпеки, які пред'являються до наповнених.

Переміщення балонів вантажопідйомними механізмами допускається тільки в спеціальних контейнерах, що виключають випадкове випадання балонів.

1.26. Видачу і приймання балонів зі складу повинен виконувати працівник, який пройшов навчання, перевірку знань правил безпеки при поводженні з балонами і отримав посвідчення.

Працівник, який відпускає балони, повинен стежити за тим, щоб на всіх балонах були навернені ковпаки. Забороняється приймати на склад балони без ковпаків.

При неможливості через несправність вентилів випустити на місці споживання газ з балонів чи виявленні мимовільного витікання газу з балона останні повинні бути повернуті на наповнювальну станцію. Не допускається виправляти самостійно такі вентилі, щоб уникнути вибуху газу.

1.27. При прийманні балонів з наповнювальної станції працівник складу зобов'язаний перевірити наявність на верхній сферичній частині кожного балона наступних даних:

- товарний знак заводу-виробника;

- номер балона;

- фактична маса порожнього балона, кг;

- дата (місяць, рік) виготовлення і рік наступного огляду;

- робочий тиск (Р), МПа (кгс/см2);

- пробний гідравлічний тиск (П), МПа (кгс/см2);.

- місткість балона (л);

- клеймо ВТК заводу-виробника круглої форми діаметром .

1.28. Працівник складу повинен стежити за тим, щоб балони зі зрідженими газами, що надходять з наповнювальних станцій, були заправлені не вище встановлених правилами норм, зазначених у таблиці.

Таблиця

Найменування газу

Маса газу на місткості

балона, кг, не більше

Бутан

0,488

Пропан

0,425

Вуглекислота

0,750

1.29. Не дозволяється:

- зберігання будь-яких сторонніх речовин, матеріалів, устаткування, предметів у складах балонів з газами;

- транспортування балонів з газами без запобіжних ковпаків і нагвинчених на штуцери заглушок;

- зберігання балонів з ушкодженим корпусом (ум'ятинами, тріщинами, корозією тощо);

- зберігання балонів з пальними газами й окислювачами в приміщеннях, що не є спеціальними складами балонів;

- ударяти балони один об інший під час навантаження, розвантаження і зберігання, падіння ковпаків і балонів на підлогу;

- допуск у склад балонів з пальними газами осіб у взутті, підбитому металевими цвяхами чи підковами.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. До початку роботи особи, зайняті перевезенням, прийманням, зберіганням та видачею балонів зі зрідженими газами зобов'язані одягти спецодяг.

2.2. Оглянути місце роботи та під'їзди до нього.

2.3. Прибрати зайві предмети, що перешкоджатимуть вільному доступу до балонів та безпечному їх переміщенню (розвантаженню, завантаженню).

2.4. Перевірити справність пристосувань та пристроїв для переміщення балонів.

2.5. Перевірити освітленість робочого місця.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. При перевезенні балонів зі зрідженими і стиснутими газами автомобілі типу "клітка" і бортові машини з балонами в разі потреби дозволяється зупиняти не більше, ніж на 1 годину на відстані не менше від житлових будинків і від громадських будівель.

Відстань від місця стоянки машини для перевезення зріджених газів до вигрібних ям, льохів і люків колодязів підземних комунікацій повинна бути не менше .

Забороняється стоянка автомашин, завантажених балонами зі стиснутими і зрідженими газами в місцях: з відкритим вогнем, у багатолюдних місцях (магазини, площі з видовищними заходами).