Статьи

У зв’язку зі значним збільшенням кількості нещасних випадків, у тому числі зі смертельними наслідками, в окремих галузях економіки та на підприємствах деякі обласні теруправління у червні—липні 2007 р. ввели особливий режим державного нагляду.

Нещасні випадки зі смертельними наслідками, що сталися в другому кварталі на шахті «Росія», та зниження рівня відомчого контролю за станом безпеки праці стали причиною введення особливого режиму нагляду з 2 червня по 8 липня на вугільних шахтах ДП «Селидіввугілля» Донецької області. На шахті «Росія» нагляд здійснювався цілодобово. Комісії перевірили стан безпеки праці на всіх шахтах, було вжито заходів щодо усунення виявлених порушень. Робота інспекцій перебувала на контролі Держгірпромнагляду.
З 25 червня введено особливий режим нагляду на підприємствах металургійної промисловості Донецької області.
У Кіровоградській області особливий режим нагляду введено з 7 червня на підприємствах житлово-комунального господарства з метою запобігання зростанню рівня виробничого травматизму в цій галузі. Створено оперативні групи для перевірки підприємств, результати їх роботи розглядаються на засіданнях обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення.
Особливий режим нагляду введено з 18 червня на будівельних майданчиках м. Києва та Київської області, де у другому кварталі зріс рівень смертельного травматизму. Результати роботи інспекторів вражають: тільки за два дні — 18—19 червня — було перевірено 31 будівельний майданчик, роботу на 30 з них призупинено, до адміністративної відповідальності притягнено 41 особу. Станом на 2 липня було перевірено 113 будівельних майданчиків м. Києва, через грубі порушення чинного законодавства про охорону праці роботу на 111 з них призупинено, накладено штрафи на 132 працівників.
З метою поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці та з урахуванням результатів розслідування групового нещасного випадку, що стався 2 червня на шахті «Ювілейна», з 25 червня по 10 липня було введено особливий режим державного нагляду на підприємствах ВАТ «Суха Балка», піднаглядних Криворізькому гірничопромисловому теруправлінню.
У Івано-Франківській області з 2 липня також введено особливий режим нагляду на підприємствах газової галузі. Передбачається провести позапланові, оперативні, цільові, комплексні та раптові перевірки підприємств, де в цьому році зафіксовано зростання рівня виробничого травматизму. До перевірок залучено страхових експертів з охорони праці робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, технічного інспектора праці Федерації профспілок області, представників СЕС та Головного управління МНС області.



До списку