Новини

На виконання протокольного рішення апаратної наради у Кабінеті Міністрів України, обумовленої різким збільшенням надзвичайних ситуацій, пов'язаних із експлуатацією газового обладнання в котельнях та житловому фонді, проводились позапланові перевірки опалювальних котелень, спеціалізованих підприємств газового господарства області, житлових організацій, суб'єктів господарювання, які виконують технічне обслуговування димовентканалів (ДВК).

Зокрема, увага державних інспекторів була зосереджена на утриманні та експлуатації димових і вентиляційних каналів у житлових будинках, а також дотримання вимог правил та умов експлуатації газового обладнання і безпечної експлуатації котлів в котельнях, які постачають тепло в житлові будинки.

За фактом перевірок виявлено 82 порушення. Такий стан речей свідчить про наявність недоліків у забезпеченні технічного обслуговування, утримання та експлуатації обладнання, що в свою чергу становить небезпеку для оточуючих.

В ході перевірок виявлено підприємства, які в установленому порядку не отримали дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки. Серед характерних порушень зафіксовано незабезпечення зберігання паспортів на котли, не призначення осіб, відповідальних за справний стан і безпечну експлуатацію котлів. В актах на періодичну перевірку та прочищення димових та вентиляційних каналів, не вказується наявність тяги в димовому каналі на день перевірки, не проведено перевірку сигналізаторів довибухонебезпечних концентрацій газу та справності клапанів-відсікачів, а також димовентканалів. Не складаються акти за результатами оглядів ДВК тощо.

Відтак, державними інспекторами територіального управління заборонено експлуатацію обладнання та виконання певних видів робіт, що не відповідали вимогам безпеки, у 20 випадках. За допущення виявлених порушень до адміністративної відповідальності притягнуто 13 осіб. Наразі перевірено 18 підприємств Городищенського, Жашківського, Звенигородського районів, міст Ватутіне, Корсунь-Шевченківський, Сміла, Умань, Черкаси, Шпола. За безпекою використання газового обладнання і надалі вестиметься пильний нагляд.



До списку новинВпередНазад