ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Устаткування метало- та деревообробне

ВЕРСТАТИ МЕТАЛОРІЗАЛЬНІ

Вимоги безпеки

Д

БЗ № 2, 3 - 94/287

СТУ 2752-94

Видання офіційне

ДЕРЖСТАНДАРТ УКРАЇНИ
КиївДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

УСТАТКУВАННЯ МЕТАЛО- ТА ДЕРЕВООБРОБНЕ

ВЕРСТАТИ МЕТАЛОРІЗАЛЬНІ

Вимоги безпеки

ОБОРУДОВАНИЕ МЕТЛЯЛО- И ДЕРЕВООБРАБАТЫВАЮЩЕЕ

СТАНКИ МЕТАЛЛОРЕЖУЩИЕ

ДСТУ

Требования безопасности 2752—94



METAL- AND WOODWORKING EQUIPMENT

METAL-CUTTING MACHINE TOOLS

Safety requirements

Чинний від 01.01.96

Цей стандарт поширюється на всі групи металорізального устат­кування, в тому числі на:

верстати токарної групи;

верстати свердлильно-розточувальної групи;

верстати шліфувальної групи;

верстати зубообробні;

верстати фрезерні;

верстати інших технологічних груп (крім спеціальних і спеціалі­зованих);

верстати спеціальні, спеціалізовані та агрегатні;

верстати металорізальні для ремонтних майстерень сільського гос­подарства;

верстати металорізальні для загальноосвітніх шкіл.

Цей стандарт не поширюється на раніше виготовлені металорі­зальні верстати, як» знаходяться в експлуатації, та на металорізальні верстати побутового призначення.

Видання офіційне © Держстандарт України, 1995

  1. Цей стандарт ие може бути повністю чи частково відтворений, тиражований
    і розповсюджений без дозволу Держстандарту УкраїниЗагальні положення

    1. Галузь застосування і призначення

      1. Цей стандарт встановлює вимоги безпеки для всіх груп металорізальних верстатів (далі за текстом — верстати).

      2. Стандарт повинен застосовуватися разом з ДСТУ 2807, доповнюючи вимоги останнього, а також з ДСТУ 2754.

      3. Специфічні вимоги безпеки, що обумовлюються особливо­стями конструкції верстатів і умовами їх експлуатації, тминні бути зазначені в нормативно-технічній документації на верстати.

      4. Верстати повинні відповідати вимінам цього стандарту про­тягом всього строку служби.

      5. Цей стандарт придатний для потреб сертифікації.

  2. Загальні вимоги до засобів,
    що забезпечують безпеку верстатів усіх типів

    1. Захист від елементів устаткування, що швидко переміщуються.

      1. Вимоги до засобів, що забезпечують безпеку, викладені в ДСТУ 2807.

Крім вимог, які викладені в цьому розділі, верстати повинні до­датково задовольняти вимогам, що відносяться до різних труп вер­статів, які викладені в розділі 3.

  1. Захисні огорожі повинні бути жорсткими, виконаними з листової сталі завтовшки не менше 0,8 мм, листового алюмінію за­втовшки не менше 2 мм, міцної пластмаси (типу текстоліту) завтовшки не менше 4 мм або іншого матеріалу з аналогічними міцнісиммм характеристиками. За необхідності, захисні огорожі повинні мати оглядові вікна достатніх розмірів. В разі наявності на верстатах, що працюють лезовим інструментом, оглядових вікон, останні повинні бути виготовлені із безосколкового скла завтовшки не менше 4 мм або іншого прозорого матеріалу, що не поступається за своїми яко­стями зазначеному матеріалу. Допускається застосування інших видів захисних огорож, що забезпечують ефективне огородження зони обробки.

  2. Автомати й напівавтомати, відкрита зона оброблення яких є небезпечною, повинні бути обладнані захисними огорожами, що мають блокування, яке усуває можливість вмикання автоматичного циклу, якщо захисна огорожа не закрита.

Випробування проводять відповідно до ДСТУ 2754.

Час гальмування шпинделя, після його вимкнення на всіх частотах обертання для верстатів різних груп, не повинен перевищу­вати значень, наведених у табл. 1. Час гальмування визначається без інструмента у шпинделі, а для токарних верстатів — без деталі у затискному патроні. Встановлюваний патрон повинен мати макси­мально допустимий діаметр, обумовлений в технічних умовах.

Випробування проводять відповідно до ДСТУ 2754.

  1. Необхідно передбачити автоматичне вимикання зіркоподіб­них штурвалів і маховичків з рукоятками, здатними обертатися з частотою обертання більше 20 об/хв, лід час механізованих перемі­щень складальних одиниць верстата.

Випробування проводять відповідно до ДСТУ 2754.

  1. Верстати а горизонтальним шпинделем (наприклад, токарні) з найбільшим діаметром оброблюваної деталі більше 630 мм, які передбачають можливість обробки неврівноважених деталей, повинні мати пристрої, що не допускають мимовільного повороту планшайби при встановленні деталі на верстаті.

Випробування проводять відповідно до ДСТУ 2754.

  1. У верстатах з числовим програмним керуванням (ЧПК) з механізованим кріпленням інструмента необхідно передбачати бло­кування вмикання верстата при незатисненому інструменті.

Таблиця І

Нормований час гальмування шпинделя верстатів

Типи верстатів

Характеристики верстатів або Інструмента

Час гальмуван­ня шпинделя, С, не більше

Токарні

Карусельні

Діаметр оброблюваної деталі, мм до 500 до 630 до 1000

5

10

10

Верстати свердлильної групи

Потужність голо­вного приводу, кВт не більше 4 більше 4

Частота обертан­ня шпинделя, об/хв не більше 3000 більше 2000

5

5

Верстати розточуваль­ної групи


6

Уиїверсальнофрсзе} їй і свердлильно-фрс- зеоно-позточувальні

Ширина столу не більше 630 мм

6

Зубофрезерні 1 зубо- довбальні

Діаметр оброблюваної деталі не більше 1000 мм більше 1000 мм

6

10

Закінчення табл.1

Типи верстатів

Характеристики верстатів або інструмента

Час гальмуван­ня шпинделя, с. не більше

Зубошевінгувальні, зу- бохонінгувальні і зубо- накатні


5

Зубошліфувальні

Працюють конусним, профільним абразивним кругом

ЗО

Працюють черв’ячним кругом

40

Примітка. Для інших типів верстатів час гальмування шпинделя не регламен­тується.



У випадку механізованого затискача, органи керування приводом для закріплення інструмента повинні бути зручно розташовані.

На пульті керування повинен бути сигнальний пристрій, який підтверджує кріплення інструмента.

Випробування проводять відповідно до ДСТУ 2754.

  1. Механізовані пристрої для закріплення заготовок на верста­тах та автоматичних лініях (наприклад, механізовані ключі для за­кріплення заготовок у патронах токарних верстатів, у пристроях агрегатних верстатів) повинні після закінчення операції автоматично відводитися від зажимного пристрою.

  2. У верстатах і пристроях для закріплення заготовок й ін­струмента, обладнаних знімними рукоятками, чотири- та шестигранні кінці гвинтів (валиків) і сполучені з ними поверхні у знімних руко­ятках повинні мати достатні площі для контакту та твердість не менше НРС, 35, щоб уникати зім’яття сполучених поверхонь, яке призводить до зриву рукояток під час обертання гвинтів.

  3. Пристрої для підводу мастильно-охоледжуючої рідини (МОР) у зону обробки верстатів повиині забезпечувати можливість зручного і безпечного регулювання їх положень, надійної фіксації * оптимального розподілу рідини в зоні різання.

  4. У верстатах, транспортерах -та інших пристроях повинні бути вжиті заходи для уникнення попадання МОР, стружки й пилу на пульти (панелі) електричного керування та кінцеві вимикачі.

Стружка, пил і МОР не повинні порушувати функціонування апаратів системи керування верстатом.

  1. Захист від можливої травми гострими кромками (стружкою)

    1. Розташування і конструкція органів керування, в тому числі кнопкових станцій пультів керування, повинні виключати можливість затримування на них стружки.

    2. Автомати, під час роботи яких протягом зміни утворюється більше ЗО кг стружки, повинні забезпечуватися автоматично діючими транспортерами для видалення її за межі верстата. У спеціальних автоматизованих верстатах та автоматичних лініях схеми відводу стружки слід узгоджувати із споживачем.

  2. Захист від контакту з поверхнями підвищеної температури

    1. Якщо верстат не забезпечує захисту від гарячих оброблю­ваних матеріалів (стружки, окалини, пилу), що викидаються, то експлуатаційна документація повинна містити вимоги щодо викори­стання засобів захисту, які не входять до конструкції верстата.

  3. Вимоги до встановлення і розмірів галерей, площадок і сходів

    1. Верстати, під час обслуговування яких вимагається перебу­вання працівника вище рівня підлога, повинні мати площадки і галереї, вимоги до яких викладені в ДСТУ 2807.

Для деяких типів верстатів (наприклад, важких токарних або круглошліфувальних) площадки можуть розташовуватися на поверх­нях корпусних деталей (наприклад, станин, супортів, бабок). На інших верстатах (наприклад, важких горизонтально-розточувальних, карусельних) вони можуть являти собою самостійні, надійно при­кріплені до корпусних деталей верстата елементи шириною не менше 550 мм.

    1. У випадку ручного завантаження верстатів-антоматів верхні кромки бункерів повинні знаходитися не вище 1300 мм від рівня підлоги. За більш високого розташування кромок бункера повинні передбачатися підніжки відповідної вигати.

  1. Захист від впливу вібрації, шуму

2 5.1, Верстати, що є джерелами шуму, ультразвуку та вібрації, повинні бути виконані так, щоб шум. ультразвук та вібрація у передбачених умовах і режимах експлуатації не перевищували до пустим! рівні, встановлені ДСТУ 2807.

Виґіробувамня проводять відповідно до Всі У 2754..

  1. Освітлення

    1. Універсальні верстати повинні, бути забезпечені пристро*'■*.» місцевого освітлення зови обробки, У пристроях повинна бути пе­редбачена можливість зручного, надійного встановлення і фіксації світильників у потрібних положеннях

    2. Конкретн» вимоги до місцевого освітлення (типи світильні; ків, місце кріплення, потужності й тип використовуваних ламп, рівень освітлюваності від світильників місцевого освітлення) встановлюють у технічних завданнях і технічних умовах на верстати конкретних груп.

Освітленість робочої поверхні в зоні обробки верстатів з ручним керуванням в системі комбінованої освітленості (загальна плюс місцева, що дорівнює 200 лк) повинна відповідати значенням, поданим > табл. 2.

Таблиц» 2

Освітленість робочої поверхні в зоні обробки

Групи 1 типи верстатів

Освітленість

ОСЙТЛСНН* МПШЫСВ» лк

1. Токарні, зубо- і різьбошліфувальні, заточувальні, фрезерні

2000

2. Шліфувальні, карусельні, поперечно-стругальні

2000

3. Свердлильні, поздовженьо-стругальні, протяжні, зу- бодовбальні, верстати з ЧПК

1500

4. Прецизійні універсальні металорізальні верстати

2500



  1. Нормовані значення освітленості в порядку зростання сту­пенів слід приймати за шкалою 100; 200; 300; 400; S00; 600;

750; 1000; 1250; 1500; 2000; 2500; 3000; 3500; 4000; 4500; 5000 лк.

    1. В разі наявності раціонально організованого місцевого ос­вітлення, що забезпечує високий видимий контраст об’ємних об’єктів і відсутність бликів, які засліплюють, нормована осгітлЫспі може бути знижена на ступінь.

    2. Освітленість від світильників загального освітлення в зоні обробки верстатів повинна становити не менше 300 лк у горизон­тальній площині.

    3. Освітленість лімбів, шкал та інших відлікових пристроїв повинна бути не менше 750 лк. Вимога не тсуспля самосвітних шкал.

    4. Випробування проводить відповідно до ДСТУ 2754.

  1. Захист від твердих і рідких аерозолів у повітрі робочої зойк

    1. Конструкція верстатів, автоматичних ліній, на яких під час обробки утворюється пил, дрібна стружка, шкідливі для здоров’я аерозолі й гази, концентрація яких у робочій зоні може перевищувати гранично допустиму, повинна передбачати можливість відсмоктування із зони обробки забрудненого повітря, очищення його від доміїяок. В разі технічної необхідності, верстати повніші обладнуватися приєд­нуваними до них індивідуальними пристроями, що включають пнло- стружкогазоириймачі та відсмоктувальні пристрої, а зона обробки повинна закриватися кожухом, до якого приєднується повітропровід відсмоктувальної системи.