ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ





ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ МИТНОГО ОГЛЯДУ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВАНТАЖІВ



м.Київ

УЗГОДЖЕНО

Директор Національного науково-дослідного інституту охорони праці


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державної митної служби України

22. 01. 2002р. №36


ПІ 9.7.00-198-2002


ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ МИТНОГО ОГЛЯДУ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВАНТАЖІВ


м.Київ

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ МИТНОГО

ОГЛЯДУ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВАНТАЖІВ

1 Загальні положення

1.1 Дана інструкція встановлює вимоги безпеки при проведенні митного огляду небезпечних вантажів (далі - митний огляд).

1.2 Інструкція поширюється на працівників митних органів, що здійснюють митний огляд, незалежно від місця проведення огляду.

1.3 Працівники, що здійснюють митний огляд, зобов'язані знати й виконувати вимоги цієї інструкції в залежності від виду транспортного засобу яким перевозиться вантаж, вимоги примірних інструкцій при проведенні митного огляду автотранспортних засобів (ПІ 9.7.00-014-1999), залізничного транспорту (ПІ 9.7.00-015-1999), повітряних суден (ПІ 9.7.00-016-1999), морських та річкових транспортних засобів (ПІ 9.7.00-095-2000) користуватися засобами колективного та індивідуального захисту, дотримуватися правил особистої гігієни та внутрішнього трудового розпорядку стосовно питань охорони праці.

1.4 Митний огляд можуть проводити тільки ті працівники, Які мають відповідну підготовку за фахом, пройшли медичний огляд, інструктаж і навчання з питань охорони праці у встановленому порядку (медичний огляд відповідно до наказу № 45 Міністерства охорони здоров'я України від 30.03.1994 р; інструктаж, навчання відповідно до "Типового положення про навчання з питань охорони праці", затвердженого наказом № 27 Держнаглядохоронпраці від 17.02.99 року).

1.5 Працівники, які проводять митний огляд, повинні знати:

- вимоги чинних нормативних документів з охорони праці (правил, інструкцій, положень, посадових інструкцій, технологічної документації), що регламентують безпеку проведення митного огляду;

- вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку стосовно питань охорони праці;

- наявність небезпечних та шкідливих факторів на маршрутах пересування та в місцях проведення митного огляду, заходи щодо попередження їх негативного впливу на працівників;

- визначені маршрути руху до місця проведення робіт;

- значення попереджувальних, сигнальних знаків та написів, розміток напрямків руху;

- вимоги пожежної безпеки, вміти застосовувати первинні засоби пожежегасіння;

- порядок надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків;

- порядок використання засобів колективного та індивідуального захисту;

- вимоги особистої гігієни.

1.6 Під час митного огляду застосовувати технічні засоби контролю (ТЗК): щупи, дзеркала, ліхтарі, вимірювальні прилади тощо. ТЗК повинні бути перевіреними, їх стан має відповідати вимогам безпеки праці.

1.7 Здійснюючи митний огляд небезпечних вантажів необхідно враховувати що вони за своїми хімічними властивостями поділяються на слідуючі класи:

клас 1 - вибухові речовини, які за своїми властивостями можуть вибухати, а також устрої, що містять вибухові речовини і засоби підривання, що призначені для провадження піротехічного ефекта.

клас 2 - гази стиснені, зріджені і розчинені під тиском. Загальною небезпечною властивістю речовин даного класу являється швидке збільшення тиску при підвищенні температури, що може визивати ушкодження посудин і привести до вибуху упаковки з газом.

клас 3 - легкозаймисті рідини, суміші рідин, а також рідини, що містять тверді речовини в розчині або суспензії, які виділяють легкозаймисті пари (що мають температуру спалаху в закритій посудині 61° С і нижче). Основною небезпекою речовин цього класу є здатність виділяти пар, що займається від короткочасної дії джерела запалювання (відкритого вогню, іскри, електричного розряду) і утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші. Пари цих рідин можуть мати наркотичні дії. Більшість рідин і їх пари являються високотоксичними речовинами.

клас 4 - легкозаймисті тверді речовини, самозаймисті речовини і речовини, що виділяють займисті гази при взаємодії з водою. Речовини і матеріали даного класу здатні легко загорятися від зовнішніх джерел запалювання, при взаємодії з водою або вологою повітря, від спонтанних хімічних реакцій, а також під час нагрівання.

клас 5 - речовини, що окиснюють і органічні пероксиди.

Речовини даного класу виділяють кисень, в результаті чого вони визивають самозаймання горючих речовин, сприяють їх горінню, збільшують інтенсивність пожежі або утворюють з іншими речовинами вибухові суміші.

клас 6 - отруйні і інфекційні речовини

Речовини даного класу здатні визивати отруєння або захворювання при попаданні усередину, контакту зі шкірою або при вдиханні.

клас 7 - радіоактивні речовини з питомою активністю більшою 0,002 мкКі/г. Основною небезпекою цих речовин являється їх здатність опромінювати як живі тканини, організми так і матеріали.

клас 8 - їдкі і (або) корозійні речовини. Основною небезпекою речовини являється їх

здатність ушкоджувати живу тканину і діяти руйнівно на різні матеріали, клас 9 - Інші небезпечні речовини, що не відносяться до класів 1-8. Для захисту від дії небезпечних та шкідливих факторів необхідно використовувати такі засоби індивідуального захисту:

- захисні окуляри ГОСТ 12.4.153-85

- респіратори або протигази ГОСТ 12.4.041-89

- рукавиці гумові ГОСТ 12.4.010-75

- костюми або комбінезони бавовняні ГОСТ 12.4.099-80, ГОСТ 12.4.100-80

- захисні каски ГОСТ 12.4.087-84.

2 Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1 Інспектор митної служби повинен отримати від керівника робіт завдання, з'ясувавши чи належать вантажі до небезпечних.

2.2 Перевірити справність технічних засобів контролю та зв'язку.

2.3 Перевірити справність та придатність до використання тих засобів індивідуального захисту які необхідно буде використовувати під час митного огляду небезпечних вантажів конкретного класу.

2.4 При виявленні несправностей пристроїв, технічних засобів контролю, засобів індивідуального захисту повідомити про це старшого по зміні, а в разі його відсутності -керівнику підрозділу.

З Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1 Ознайомитись з необхідними для митного контролю документами, які подані підприємством, що переміщує через митний контроль України небезпечні вантажі, вияснивши при цьому до якого класу вони відносяться за своїми хімічними властивостями.

3.2 Приступаючи до митного огляду небезпечного вантажу необхідно впевнитися що:

- небезпечні вантажі пред'явлені в тарі і упаковці, що передбачена стандартами та технічними умовами на дану продукцію;

(тара повинна бути міцною, справною і повністю включаючою витік або просип вантажа);

- небезпечні вантажі, що виділяють легкозаймисті, отруйні, їдкі, корозійні гази або пари, вантажі які становляться вибуховими при висиханні або можуть небезпечно

взаємодіяти з повітрям і вологою, а також вантажі, здатні окисляти, повинні бути упаковані герметично;

- небезпечні вантажі в скляній тарі повинні бути упаковані в міцні ящики (дерев'яні, полімерні, металеві) з заповненням вільного простору відповідними негорючими прокладочними всмоктувальними матеріалами);

- небезпечні вантажі в металевих або полімерних банках, бідонах і каністрах повинні бути додатково упаковані в дерев'яні ящики або обрешетування;

- на вантажних місцях з небезпечними вантажами повинно бути нанесено транспортне маркування;

- на кожне вантажне місце повинно бути нанесено маркування, що характеризує вид і ступінь небезпеки вантажа і містить:

знаки небезпеки, найменування вантажу, класифікаційний шифр, номер ООН. Огляд здійснювати тільки в присутності представника підприємства, яке переміщує пред'явлені вантажі.

3.3 Огляд небезпечних вантажів проводити з дотриманням вимоги безпеки, зазначених у технологічних схемах митного оформлення вантажів, та використанням відповідних засобів індивідуального захисту.

3.4 Якщо під час митного огляду виявлено небезпечний вантаж, про який раніше не було заявлено, пошкоджену тару з небезпечним вантажем, то митний огляд необхідно припинити, доповісти про це старшому по зміні та вжити запобіжних заходів згідно з вимогами технологічних схем митного оформлення вантажів.

3.5 Не палити, та не користуватися відкритим вогнем при проведенні митного огляду.

3.6. При виявленні підозрілих вкладень (речовин) у поштових відправленнях чи ручній поклажі, митний огляд припиняється до отримання від власника (перевізника) заключения відповідного органу, що характеризує підозрілий предмет (речовину) щодо шкідливості (небезпечності) її дії.

4 Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1 Після закінчення роботи необхідно відключити від електромережі електроприводи, очистити інструмент, технічні засоби контролю та засоби індивідуального захисту, що використовувалися в роботі.

4.2 Потрібно здати старшому по зміні технічні засоби контролю, інструмент та прибрати робоче місце.

4.3 Засоби індивідуального захисту, які використовувалися при огляді небезпечних речовин і мав місце безпосередній контакт з ними здати старшому по зміні для розміщення в спеціально відведеному місці для подальшої їх очистки (термічної обробки, прання, хімчистки).

4.4 Здійснити заходи особистої гігієни: вимити руки і обличчя з милом, при необхідності прийняти душ.

5 Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1 Ознаками можливих аварійних ситуацій можуть бути: порушення цілісності упаковки небезпечного вантажу;

порушення герметичності тари небезпечних вантажів, що виділяють

легкозаймисті, отруйні, їдкі, корозійні гази або пари;

проливання шкідливих та небезпечних речовин;

підвищена температура яка може призвести до ушкодження посудин із

стисненим, зрідженим або розчиненим газом і послідуючим вибухом;

можливості вибуху самих вибухових речовин.

5.2 У разі виникнення (виявлення) аварійної ситуації з небезпечним вантажем необхідно:

призупинити митний огляд і повідомити про це власника (перевізника) вантажу; повідомити про це керівництво;

- оповістити про подію особовий склад та працюючих поруч; забезпечити евакуацію особового складу в безпечну зону;

організувати при можливості вивезення небезпечного вантажу у спеціально відведене місце за межами зони митного огляду; організувати допомогу потерпілим та викликати відповідні служби; здійснити можливі заходи по нейтралізації шкідливого впливу та ліквідації аварії;

- доповісти керівництву митного органу про причини надзвичайної ситуації та заходи, яких вжито для її усунення.