ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ



НРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

при проведенні митного огляду
залізничного транспорту та вантажів,
що ним перевозяться

Номативно правовая библиотека

НОРМАТИВ PRO

(044) 537-1589, 599-7658

www.normativ.com.ua

м.КТЙВУ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державної митної служби України

BUg9.03.99 № 192

ЗГОДЖЕНО

Комітет по нагляду за охороною праці

України

лист від 03.03.99 №06.-14/643

На ці о пал ь н и й науко во- дослідиий інститут охорони праці лист від 26.01.99 №18

Ш З.г.ОЯ-Я/З-іШ

ПРИМІРКА ІНСТРУКЦІЯ
З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПРИ ПРОВЕДЕННІ МИТНОГО ОГЛЯДУ
ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ ТА ВАНТАЖІВ,
ЩО НИМ ПЕРЕВОЗЯТЬСЯ

М.КЕЙВЗМІСТ

Crop.

  1. Загальні положення 4

  2. Вимоги безпеки перед початком роботи 6

  3. Вимоги безпеки під час виконання роботи..... 6

  4. Вимоги безпеки після закінчення роботи 9

  1. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях 9ЗАГАЛ ЬНІ 11ОЛ ОЖ Е Н НЯ

  1. Ця інструкція поширюється на всіх працівників Державної митної служби України (далі - працівники), які здійснюють мит­ний огляд залізничного транспорту., що перетинає митний кордон України, та вантажів, що ним перевозяться (далі - митний огляд).

  2. Інструкція визначає вимоги з охорони праці при виконанні митного огляду.

  3. Вимоги з охорони праці, визначені інструкцією, є обов'яз­ковими для виконання працівниками незалежно від місця розташування (знаходження) об'єктів, де проводиться митний огляд, їх відомчої належності та форми власності. Особи, які не виконують або порушують вимоги інструкції при здійсненні митного огляду, притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

  4. Інструкція розроблена з урахуванням вимог чинних зако­нодавчих і нормативних актів з охорони праці.

  5. Інструкції з охорони праці, що розробляються та затверд­жуються митними органами і обумовлюють вимоги безпеки при проведенні митного огляду, повинні відповідати вимогам цієї інструкції.

  6. Розташування зон (об'єктів) митного огляду та маршрути руху працівників на території підприємств (організацій) визначаються розпорядчими документами митних органів з урахуванням вимог безпеки, іцо діють на залізниці.

  7. Митний огляд може здійснюватися в поїздах, в приміщен­нях, на площадках та в інших місцях, визначених митним органом.

  8. Технічні засоби контролю (ТЗК): вимірювальні прилади, щупи, електричні ліхтарі, дзеркала та ін., що застосовуються при митному огляді, повинні бути перевіреними, їх технічний стан має відповідати вимогам безпеки.

  9. Митний огляд можуть проводити працівники, що мають відповідну підготовку, пройшли медичний огляд та інструктаж з охорони праці у встановленому порядку.

  10. Працівники, які проводять митний огляд, повинні знати:

  • вимоги чинних нормативних документів з охорони праці (правил, інструкцій, положень, посадових інструкцій, техноло- річної документації), що регламентують безпеку проведення мит­ного огляду;

  • вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку стосовно питань охорони праці;

  • визначені маршрути руху до місця проведення робіт;

  • наявність небезпечних та шкідливих факторів на маршру­тах пересування та в місцях проведення митного огляду;

  • значення попереджувальній, сигнальних знаків та написів, розміток напрямків руху;

  • систему звукової та візуальної сигналізації, що діє на заліз­ниці (станції, місці проведення робіт), та значення сигналів.

  1. Митний огляд небезпечних вантажів здійснюється з ура­хуванням вимог безпеки, зазначених в технологічних схемах мит­ного оформлення вантажів.

  2. Працівники, що здійснюють митний огляд, повинні дотри­муватися правил особистої гігієни, знати місцезнаходження вми­вальників, душових, туалетів, змивальних і знешкоджувальних засобів та вміти 'їх використовувати.

  3. Якщо митний огляд проводиться в умовах підвищеної загазованості чи насиченості пилом повітря, необхідно використо­вувати відповідні засоби індивідуального захисту: респіратори, протигази, окуляри.

  4. Особи, які здійснюють митний огляд, повинні знати й виконувати вимоги пожежної безпеки та вміти користуватися первинними протипожежними засобами, знати місце їх розташуван­ня.

  5. Для запобігання нещасним випадкам необхідно:

  • користуватися документально визначеними маршрутами руху;

  • виконувати вимоги знаків і сигналів небезпеки;

  • не знаходитися під піднятим вантажем та в інших небезпеч­них зонах;

  • не заходити за огорожі;

  • не торкатися ліній електропередач, обірваних проводів контактної електромережі;

  • стежити за рухом поїздів, локомотивів, самохідних колій­них машин, кранів, дрезин (далі - рухомий склад), не переходити колії на небезпечній відстані перед рухомим складом ;

  • при виконанні робіт на висоті їм і більше користуватися об- ладнаними згідно з вимогами безпеки естакадами, площадками, інвентарними драбинами;

  • прининяти митний огляд до усунення недоліків за межами митної зони при виявленні пошкодженої тари з їдкими, отруйними та інфекційними речовинами.

2.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

  1. і. До початку митного огляду працівник повинен:

  • отримати від старшого по зміні завдання з визначенням місця проведення робіт та маршрутів руху;

  • з'ясувати у старшого по зміні питання про наявність небез­печних та шкідливих факторів на маршруті та місці проведення робіт;

  • отримати у старшого по зміні відомості про рухомий склад та вантажі, що підлягають митному огляду, про наявність у них гострих, кілких та інших небезпечних предметів та шкідли­вих речовин, що можуть призвести до травмування чи іншого ушкодження здоров'я;

  • підготувати необхідніш інструмент, технічні засоби контро­лю, засоби індивідуального захисту, засоби зв'язку, пересвідчитись у їх справності; w

  • доповісти старшому по зміні про виявлені недоліки з охоро­ни праці та з'ясувати у нього всі незрозумілі питання щодо безпеки проведення митного огляду.

  1. Підготовка до здійснення митного огляду небезпечних вантажів проводиться з додержанням додаткових заходів безпеки в залежності від виду вантажу.

  2. Перед проведенням митного огляду в приміщеннях та на площадках необхідно пересвідчитися в наявності первинних засобів пожежогасіння, перевірити ші не пройшов термін придат­ності вогнегасників, чи е вода та пісок, протипожежний інвентар та ін.

. 2.4. Ознайомитися з записами попередньої зміни щодо питань охорони праці в журналі передачі зміни (оперативному' журналі).

З.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

  1. При знаходженні (виконанні робіт) в зоні, де проходять залізничні колії, необхідно бути уважним, стежити за пересуван­ням рухомого складу, за сигналами світлофорів, положеннями стрілочних переводів, звуковими та ручними сигналами, що пода­ються, та дотримуватися їх вимог.

Необхідно слідкувати за пересуванням рухомого складу по суміжних коліях. Пильність і обережність необхідно виявляти в темний час доби, при сильному тумані, зливі, снігопаді, хуртови­ні, які погіршують видимість рухомого складу, що наближається.

  1. Проходити вздовж залізшічної колії по її узбіччю на від­стані не менше 2 м до найближчої рейки, чи по середині найбільш широкої міжколії.

При цьому потрібно звертати увагу на гранишіі стовпці, водо­від, кабельні стояки та муфти, електроприводи стрілочних перево­дів, коробки дросель-трансформаторів та інші прилади й предмети.

  1. Перш ніж перейти залізничну колію, необхідно зупинитися та переконатися у відсутності на цій колії рухомого складу, що наближається. Треба бути уважним і обережним при виході на колію з-за рухомого складу, будівель і споруд, які погіршують видимість рухомого складу, що наближається.

Колію слід переходити під прямим кутом, при цьомуг не ставати на рейки і не переходити колії в районі стрілочного переводу.

  1. При необхідності перейти колію, зайняту рухомим скла­дом, треба користуватися перехідними площадками вагонів, не про лазити під вагонами і не переходити по автозчепах.

Перед тим, як скористатися перехідною площадкою, необхід­но переконатися у справності поручнів і підніжок, а також настилу площадки.

Перш ніж зійти з перехідної площадки, необхідно перекона­тись у відсутності на сусідній колії рухомого складу, що наближа­ється, та відсутності на міжколії (в місці сходу) канав і сторонніх предметів.

Підійматися та сходити по східцях потрібно, тримаючись за поручні, обличчям до вагону.

  1. Переходити через колію поблизу рухомого складу, що стоїть, допускається на відстані не менше 5 м від автозчепу край­нього вагона (локомотива), а між розчепленими вагонами - якщо відстань між їх автозчепами складає не менше 10 м. При цьому необхідно бути обережним і пам'ятати, що по сусідній колії може пересуватися рухомий склад.

  2. Працівнику, що знаходиться біля колії, по якій пересува­ється рухомий склад, необхідно відійти в спеціально відведене місце (острівок безпеки) або на узбіччя колії. Мінімальна відстань від працівника до крайньої рейки колії має бути не менше 2,5 м.

Стояти необхідно обличчям до рухомого складу.

Ні в якому разі не перебігати колії перед рухомим складом.

  1. Для уникнення ураження електричним струмом у місцях, де проходить контактна електромережа, не наближатися до неї на відстань ближче 2 м, не торкатися до відкритих частин електричного устаткування рухомого складу. Не підійматися на вагони, цистерни, контейнери тощо, що знаходяться під кон­тактною мережею.

Не виконувати будь-які роботи, коли працівники або механіз­ми, пристрої, що вони використовують, можуть під час роботи наб­лизитися на відстань менше 2 м до контактної мережі.

  1. Починати митний огляд рухомого складу дозволяється тільки при повній його готовності до відправки та в присутності начальника або бригадира поїзда.

  2. Огляд вагонів проводити в присутності провідника. При огляді ручної поклажі та багажу пасажирів через опитування з'ясувати наявність колючих і ріжучих предметів, що можуть призвести до травмування.

  3. Огляд електроприладів та місць, де проходять електро­мережі, проводиться в присутності провідника або електромеха­ніка з додержанням вимог електробезпеки. Електрощити пови­нен відкривати електромеханік або провідник.

  4. При огляді місць, де проходять електромережі, викори­стовувати тільки інвентарні ТЗК, випробувані та перевірені.

  5. Митний огляд локомотивів проводиться тільки в присут­ності члена локомотивної бригади при зупиненому двигуні і опущеному пантографі.

  6. Відкриття шаф, кришок, частковий демонтаж меха­нізмів здійснюється членами локомотивної бригади.

  7. Митний огляд вагонів, цистерн та контейнерів з ванта­жем здійснюється з дотриманням таких вимог безпеки:

  • під час проведення вантажно-розвантажувальних робіт необхідно знаходитися за межами небезпечної зони;

  • під час відкриття вагонів та контейнерів потрібно знаходитися на безпечній відстані (не ближче 5 м) від дверей, що відкриваються;

  • використовувати перевірені технічні засоби контролю;

  • огляд приладів, які діють як пружинно-виштовхувальні механізми та інших, що можуть призвести до травмування, здій­снювати після консультації з працівниками відділу технічних засобів контролю;

  • при виявленні хімічних речовин або речовин, схожих на наркотики, не слід їх нюхати чи пробувати на смак;

  • якщо виявлено вибухові пристрої, не слід до них доторка­тись.

  1. Щоб уникнути травм, не підніматися на площадки вагонів та не зістрибувати з них, коли поїзд рухається, не пере­скакувати та не переходити з одного вагона в інший, якщо вони не обладнані безпечними переходами, не ховатися під вагони під час дощу або снігу.

  2. Якщо під час митного огляду виявлено небезпечний ван­таж, про який раніше не було заявлено, пошкоджену тару з їдки­ми, отруйними, інфекцвпіими речовинами, то митний огляд необ­хідно припинити, доповісти старшому по зміні та вжити запобіж­них заходів згідно з вказівками технологічних схем митного оформлення вантажів.

Робота прішиняється також при землетрусах, підтопленнях, пожежах та інших надзвичайних ситуаціях.

  1. При митному огляді сипучих вантажів, що перевозяться в спеціальних вагонах-хоперах, хоперах-дозаторах тощо, облад­наних пневматичною системою розвантаження, огляд потрібно здійснювати зі спеціально обладнаної площадки (естакади) при відключеній системі розвантажування.

4.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

  1. Після закінчення роботи необхідно:

  • відключити обладнання та прилади від електромережі;

  • встановити на постійні місця огорожі, дорожні знаки та ін., якщо вони переміщалися під час проведення робіт;

  • технічні засоби контролю очистити від забруднення, здати старшому по зміні та прибрати робоче місце;

  • зробити запис у журналі передачі зміни чи іншому опера­тивному документі та доповісти старшому по зміні про стан безпеки праці при проведенні митного огляду протягом зміни.

4.2.3дійснити заходи особистої гігієни: помити руки, обличчя а при необхідності, прийняти душ.

5.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

  1. У разі аварії необхідно терміново повідомити старшого по зміні абЬ чергового і здійснити заходи по її локалізації та нероз- повсюдженню в залежності від виду аварії та обставин: