ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ



ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
з охорони праці

при проведенні митного огляду повітряних
суден та вантажів, що ними перевозятьсяУЗГОДЖЕНО


ЗАТВЕРДЖЕНО




К

Наказ Державної митної служби України від 14.06.99 №356

омітет но нагляду за охороною праці України лист від 17.05.99 №10/19445

Національний науково- дослідний інститут охорони праці лист від 06.04.99 №59


Примірка інструкція з охорони праці при проведенні митного огляду повітряних суден та вантажів, що ними перевозятьс

яЗМІСТ

Стор.

  1. Загальні положення . 4

  2. Вимоги безпеки перед початком роботи 5

  3. Вимоги безпеки під час виконання роботи. 6

  4. Вимоги безпеки після закінчення роботи 7

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях 81.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

  1. Ця інструкція поширюється на всіх працівників митних органів України (далі - працівники), які здійснюють митний огляд повітряних суден та вантажів, що ними перевозяться, (далі - митний огляд).

  2. Інструкція визначає вимоги з охорони праці при прове­денні митного огляду.

  3. Вимоги з охорони праці, визначені цією інструкцією, є обов'язковими для виконання всіма працівниками незалежно від місць розташування об'єктів, де проводиться митний огляд. За порушення (невиконання) вимог цієї інструкції працівники несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

  4. Інструкція розроблена з урахуванням вимог чинних законо­давчих і нормативних актів з охорони праці.

  5. Інструкції з охорони праці, що розробляються та затверджуються митними органами й обумовлюють вимоги безпеки при проведенні митного огляду, повинні відповідати цій інструкції.

  6. У трудові обов'язки працівників, що здійснюють митний огляд транспортних засобів та вантажів, що перетинають митний кордон України, входить:

  • проведення перевірок відповідності заявленої в декларації номен­клатури і кількості вантажів фактичній їх наявності;

  • виявлення не заявлених у декларації вантажів, що підлягають декларуванню;

  • виявлення заборонених для ввозу чи вивозу вантажів.

  1. Митний огляд може здійснюватися на борту повітряного судна, на майданчиках, в приміщеннях аеропорту, в приміщеннях складів та в інших, визначених митним органом, місцях. Розташування зон митного огляду та маршрути руху працівників, що здійснюють митний огляд, на території підприємств, організацій визначаються розпорядчими документами митних органів з урахуванням вимог безпеки та доводяться до відома працівників.

  2. Під час митного огляду застосовуються технічні засоби контролю (ТЗК): щупи, дзеркала, ліхтарі, вимірювальні прилади тощо. ТЗК повинні бути перевіреними, їх стан має відповідати вимогам безпеки.

  3. Митний огляд можуть здійснювати працівники, що мають відповідну підготовку, пройшли медичний огляд та інструктаж з питань охорони праці у встановленому порядку.

  4. Працівники, що здійснюють митний огляд, повинні знати й виконувати вимоги пожежної безпеки, вміти застосовувати первинні протипожежні засоби, використовувати засоби колективного та індивідуального захисту, дотримуватися правил особистої гігієни та внутрішнього трудового розпорядку стосовно питань охорони праці.

  5. Приміщення, де здійснюється митний огляд, повинні бути забезпечені засобами надання першої медичної допомоги. Працівники повинні вміти надавати першу медичну допомогу при нещасних випадках.

  6. У місцях проведення митного огляду можуть мати місце такі основні небезпечні та шкідливі фактори, які можуть призвести до погіршення стану здоров'я чи загибелі:

  • наїзди автотранспорту на працівників при їх русі по дорогах чи території аеропорту, падіння працівників з висоти при русі по трапу, що можуть призвести до травм або загибелі;

  • потужний потік повітря при наближенні до працюючих двигунів повітряних суден, що може привести до травм;

  • опромінення радіоактивними ізотопами при наближенні на відстань ближче 1 м до правого боку носової частини повітряного судна, де встановлено датчик приладу РІО-ЗМ;

  • радіохвилі високої частоти при знаходженні працівників перед носовою частиною повітряного судна, коли горять посадкові вогні, можуть негативно впливати на здоров'я;

  • підвищена температура повітря в літній період року, що може бути причиною погіршення стану здоров'я;

  • знижена температура повітря в холодний період року, що може привести до переохолодження.

2.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

  1. Перед початком митного огляду працівник повинен:

  • отримати від старшого по зміні завдання;

  • взнати місця проведення робіт та маршрути руху;

  • вивчити (записати) розклад руху повітряних суден, яісі йому необхідно оглянути;

  • перевірити справність технічних засобів контролю та з'язку. При виявленні їх несправності доповісти про це старшому по зміні;

  • ознайомитися з записами попередньої зміни щодо питань охорони праці в журналі передачі зміни (оперативному журналі);

  • доповісти старшому по зміні про виявлені недоліки з охорони праці та з'ясувати у нього всі незрозумілі питання щодо безпеки проведення митного огляду.

  1. Перед використанням стрем'янок, помостів, драбин та інших допоміжних засобів необхідно переконатися в їх справності. При виявленні несправностей доповісти старшому по зміні.

  2. Перед проведенням митного огляду в приміщеннях та на майданчиках старший по зміні перевіряє наявність і придатність до застосування первинних засобів пожежогасіння та засобів надання першої медичної допомоги.

З.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

  1. При знаходженні в зоні, де рухається транспорт, (на території аеродрому, в складських приміщеннях, інших місцях) необхідно бути уважним, стежити за пересуванням транспорту, ходити тільки у визначених для руху пішоходів місцях, викону­вати вимоги Правил дорожнього руху. Не заходити на території, обмежені огорожами, заборонними знаками або попереджувальними щитами. Пересуватися тільки транспортними засобами, які призначені для перевезення людей.

  2. Не знаходитись у небезпечній зоні при роботі вантажно- розвантажувального обладнання, не підходити на відстань ближче 2 м до механізмів, що працюють (транспортерів, штабелерів та інших), не торкатися відкритих рухомих частин обладнання.

  3. Виконувати роботи на висоті понад 1 м тільки зі спеціаль­них помостів, естакад, площадок або інвентарних драбин.

  4. Під час знаходження поблизу повітряного судна не стояти перед його носовою частиною, якщо горять посадкові вогні, що свідчить про перевірку радіолокаційної системи.

  5. Не стояти ближче 1 м до правого боку носової части повітряного судна біля приладу РІО-ЗМ, щоб уникнути опромінення радіоактивними ізотопами, що входять до його складу.

  6. Не користуватися несправним трапом, трапом без опор чи покритим снігом, льодом, мастилами.

Підіймаючись чи спускаючись по трапу, бути обережним і триматися за поручень.

  1. Під час прямування до стоянки літака на автобусі не стояти в отворі відчинених дверей, не заходити в автобус і не виходити з автобуса, коли він рухається.

  2. Не ставати на самохідний трап і не сходити з нього, ко­ли він рухається.

  3. Наближатися до повітряного судна можна тільки після повної зупинки двигунів. При працюючих двигунах - знаходитися від нього на відстані не ближче 50 м.

  4. Під час митного огляду вантажів та речей пасажирів в оглядових приміщеннях аеропорту чи митниці необхідно:

  • користуватися тільки справними електророзетками, вимикача­ми, іншими електроприладами;

  • не перевіряти розібрані електроприлади, коли вони ввімкнуті в електромережу.

  • прилади, що працюють як пружинно-виштовхувальні механізми, оглядати після консультації з фахівцями відділу технічних засобів контролю;

  1. При виявленні речовин, схожих на наркотики чи хімікати, не слід їх пробувати на смак та нюхати.

  2. Уразі виявлення вибухових пристроїв чи вибухівки не слід до них доторкатися.

  3. При виявленні небезпечних вантажів, пожежонебезпеч- них, вибухонебезпечних речовин чи приладів, інфекційних, отруйних, небезпечних хімічних речовин митний огляд припиняється, про що доповідається старшому по зміні. Робота припиняється також при землетрусах, підтопленнях, пожежах та інших надзвичайних ситуаціях в зоні виконання роботи.

  4. Для запобігання пожежам на льотному полі, в приміщен­нях аеропорту та митниці дотримуватися правил пожежної безпеки, визначених інструкціями з пожежної безпеки.

  5. При нещасних випадках або раптових захворюваннях працівників потрібно негайно повідомити про це старшого по зміні, викликати лікаря та надати потерпілому першу медичну допомогу.

  6. Про виявлені недоліки з питань безпеки праці негайно доповісти старшому по зміні.

^.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

  1. Після закінчення роботи необхідно:

  • вимикачами або шляхом витягнення штепселів з розеток відключити обладнання та прилади від електромережі;

  • технічні засоби контролю та зв'язку очистити від забруднення та здати старшому по зміні, прибрати робоче місце;

  • зробити запис у журналі передачі зміни та доповісти старшому по зміні про всі недоліки з питань безпеки праці, що виникли в процесі роботи і не були усунуті.

4.2.Здійснити заходи особистої гігієни: помити руки, обличчя, а при необхідності прийняти душ.

5.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

  1. У разі аварії необхідно терміново повідомити про неї старшого по зміні або чергового та здійснити заходи щодо попередження її небезпечного впливу на людей та довкілля: - якщо аварія сталася при роботі обладнання, машин, механізмів, агрегатів, то необхідно залишити небезпечну зону і повідомити про це власника обладнання. Заходи безпеки, усунення аварії та її наслідків здійснює власник обладнання;

- у випадку витікання пальних речовин з повітряного судна або автозаправної машини потрібно негайно залишити небезпечну зону та повідомити про це чергову службу аеропорту.

  1. При пожежах необхідно терміново викликати пожежну команду, повідомити старшого по зміні, гасити пожежу первинними засобами пожежогасіння. Діяти відповідно до інструкцій з пожежної безпеки.

м.КИІВ