УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНА КОРПОРАЦІЯ «УКРМЕТРОТУНЕЛЬБУД»

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ІЗОЛЮВАЛЬНИКА ПРИ БУДІВНИЦТВІ

МЕТРОПОЛІТЕНІВ, ТУНЕЛІВ ТА ІНШИХ

ПІДЗЕМНИХ СПОРУД

Київ 1999

УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНА КОРПОРАЦІЯ «УКРМЕТРОТУНЕЛЬБУД»

УЗГОДЖЕНО

Національним Науково-дослідним інститутом охорони праці (ННДІОП)

25.11.95 р. № 247 (число, місяць, рік)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державної корпорації «Укрметротунельбуд»

від 30.11.99 р.

(число, місяць, рік)

№ 24

ПІ 6.1.00-^1999

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ІЗОЛЮВАЛЬНИКА ПРИ БУДІВНИЦТВІ

МЕТРОПОЛІТЕНІВ, ТУНЕЛІВ ТА ІНШИХ

ПІДЗЕМНИХ СПОРУД

Київ 1999

ЗМІСТ

стор.

Вступ....................................................... 4

1. Загальні положення......................................... 5

2. Вимоги безпеки перед початком

роботи................................................... 8

3. Вимоги безпеки під час роботи................................ 11

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи.......................... 20

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях......................... 20

ВСТУП

Примірна інструкція розроблена НДІБВ Держбуду України відповідно до договору від 10.01.99 р. №411 з корпорацією «Укрметротунельбуд» з урахуванням вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 «Положення про розробку інструкцій з охорони праці».

З введенням у дію цієї примірної інструкції втрачає силу «Типова інструкція з охорони праці для ізолювальника при будівництві метрополітенів, тунелей і інших підземних споруд», затверджена Міністерством транспортного будівництва СРСР у 1990 році.

При виникненні необхідності в дану примірну інструкцію можуть бути внесені доповнення або зміни, що підлягають узгодженню і затвердженню у встановленому порядку.

Перегляд даної примірної інструкції (надалі - інструкція) проводиться в разі необхідності, але не рідше 1 разу в 10 років.

Інструкція переглядається до вказаного строку:

у разі зміни законодавства України про працю та охорону праці;

у разі набуття чинності новими або переглянутими державними нормативними актами про охорону праці;

за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного управління і нагляду за охороною праці;

у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду (зміни) інструкції;

при впровадженні нових технологій, зміні технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв і інструментів, видів енергії і т.ін.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

Дотримання вимог примірних інструкцій з охорони праці є однією з основних умов запобігання нещасних випадків на виробництві. Недотримання цих вимог розглядається як порушення трудової дисципліни, за які на порушника накладається стягнення відповідно до чинного законодавства.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Відомості про сферу застосування інструкції.

1.1.1. Вимоги примірної інструкції поширюються на ізолювальників при будівництві метрополітенів і підземних споруд (в подальшому - ізолювальник).

1.1.2. Зона виробництва робіт ізолювальника повинна бути освітлена відповідно до діючих норм. При довжині тунеля понад 150 м освітленість повинна бути не менше 50 лк.

1.1.3. Підземні виробки повинні мати примусову вентиляцію.

1.1.4. Примірна інструкція повинна знаходитися на дільниці в доступному місці.

1.2. Умови і порядок допуску робітників до самостійної роботи.

1.2.1. До роботи Ізолювальником при будівництві метрополітенів, тунелів і інших підземних споруд допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд, навчання і перевірку знань із питань охорони праці та одержали відповідні посвідчення. Надалі перевірка знань з питань охорони праці повинна проводитися щорічно.

У випадку незадовільних знань з питань охорони праці ізолювальники до роботи не допускаються і повинні пройти повторне навчання протягом одного місяця. На прохання робітника проводиться додатковий інструктаж з питань охорони праці. При незадовільних результатах повторної перевірки знань, робітника працевлаштовують відповідно до чинного законодавства.

Жінки до роботи ізолювальником на підземних роботах не допускаються.

1.2.2. Ізолювальник, який приймається на роботу повинен пройти вступний інструктаж для ознайомлення з загальними положеннями по охороні праці, виробничою обстановкою і правилами внутрішнього трудового розпорядку.

1.2.3. Отримавши вступний інструктаж, ізолювальник повинен розписатися в журналі реєстрації вступного інструктажу після того, як особа, що проводила інструктаж, зробить запис про його проведення і розпишеться.

1.2.4. Незалежно від кваліфікації і стажу попередньої роботи в перший день виходу на роботу ізолювальник повинен одержати первинний інструктаж з охорони праці у керівника робіт безпосередньо на робочому місці.

1.2.5. Допуск ізолювальника до самостійної роботи здійснюється після його стажування протягом 15 змін і оформляється записом у журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці.

1.2.6. Не рідше одного разу в три місяці ізолювальник повинен проходити повторний інструктаж, що проводить керівник робіт.

1.2.7. При зміні умов і вимог охорони праці, технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів, інструмента, зміні інших факторів, що впливають на безпеку праці та можуть призвести або призвели до травми, аварії, вибуху або пожежі, а також після перерви в роботі більш ніж на ЗО календарних днів проводиться позаплановий інструктаж відповідно до Типового положення з питань охорони праці.

1.2.8. По закінченні проведення первинного, позапланового або повторного інструктажу, ізолювальник повинен розписатися в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці після того, як особа, що проводила інструктаж, зробить запис про проведення інструктажу і розпишеться (при реєстрації позапланового інструктажу вказується причина його проведення).

1.2.9. Перед виконанням робіт в умовах підвищеної небезпеки ізолювальник повинен пройти цільовий інструктаж і розписатися в наряді-допуску, який дозволяє виконання робіт.

1.2.10. Після кожного виду інструктажу ізолювальник повинен пройти перевірку засвоєних ним при інструктажі знань, що здійснює особа, яка проводила інструктаж.

1.2.11. Власник має право притягнути працівника, що ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності і зобов'язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

1.2.12. Ізолювальник повинен мати II групу з електробезпеки.

1.3. Вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку.

1.3.1. Ізолювальник зобов'язаний:

а) дотримуватись зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором;

б) співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, що створює загрозу життю чи здоров'ю його або оточуючих його людей і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

в) до початку виконання будь-яких робіт ізолювальник повинен бути ознайомлений під розписку з проектом виконання робіт (ПВР).

1.3.2. Порушення Ізолювальником трудової і виробничої дисципліни, а також правил безпечної експлуатації устаткування тягне за собою дисциплінарне покарання, а в окремих випадках, визначених чинним законодавством, і кримінальну відповідальність.

1.3.3. В організаціях, що ведуть підземні роботи, організується позмінний облік осіб, що спустилися у виробки і вийшли на поверхню. Відповідальність за забезпечення такого обліку несе начальник дільниці.

Ізолювальник при опусканні в шахту повинен повісити свій номерний жетон на щит для осіб, що знаходяться в шахті. Після підняття із шахти - на щит для осіб, що знаходяться на поверхні.

1.3.4. Протягом робочої зміни виконувати тільки ті роботи, що визначені у «Журналі змінних завдань і щозмінного інструктажу» особою технічного нагляду.

1.3.5. Спуск у підземні виробки допускається тільки з дозволу рукоятчика (стволового шахтної поверхні).

1.3.6. При виконанні робіт ізолювальник не повинен:

переходити по поясах, зв'язках, подовжніх і поперечних балках та інших не огороджених конструкціях;

працювати під кліттю, що не поставлена на кулачки;

переходити через відділення відвалу. Прохід дозволяється тільки по обхідній виробці;

використовувати для проїзду електровози, вагонетки, платформи, якщо вони не обладнані спеціально для перевезення людей;

працювати з приставних драбин без запобіжних поясів.

1.4. У процесі роботи на ізолювальника можуть впливати такі небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

а) машини і механізми, що рухаються;

б) підвищений рівень шуму і вібрації на робочому місці;

в) недостатня освітленість робочої зони;

г) роботи на висоті;

д) підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони; є) підвищена напруга електричного поля;

ж) прориви пливуна або води;

и) гострі кромки, задирки на поверхнях заготовок, інструментів і устаткування.

1.4.1. Не вести роботи в підземних виробках одному.

1.4.2. При наявності в підземних виробках електровозної відкатки не переносити інструмент і будівельні матеріали на плечах (для уникнення дотику контактного провода), а також не проходити по рейковій колії (при наближенні рухомого складу).

1.4.3. Електропроводка для подачі напруги до механізмів повинна мати справну ізоляцію.

Електропроводка до пересувного торкретного агрегата повинна бути виконана зі шлангового проводу.

1.4.2. Справність розчинонагнітальних механізмів, розчинопровідної і повітряної магістралей, ін'єкційного сопла, кріплень, а також манометрів повинна перевірятись щозмінно черговим слюсарем і представником технічного нагляду із занесенням результатів перевірки в журнал прийому і здачі механізмів.

Не працювати на несправному розчинонагнітачі або з терміном чергового випробування, що сплинув.

1.4.3. Закриті приміщення, у яких проводяться роботи по приготуванню (а також нанесенню) ізоляційних матеріалів із застосуванням шкідливих для здоров'я людей речовин, повинні бути обладнані необхідною припливно-витяжною вентиляцією і забезпечені протипожежними засобами та аптечками з необхідними медикаментами і перев'язочним матеріалом.

1.4.4. Для забезпечення вентиляції повітря в місцях роботи піскоструминного апарата повинні бути обладнані вентиляційні установки або інші пристосування. При відсутності вентиляційної установки не слід користуватися апаратом. Пісок повинен бути просушений, обезпилений і складатися із зернин розміром не менше 1 мм.

1.4.5. У зоні роботи піскоструминного апарату, на відстані ближче ніж ЗО м не повинні знаходитися робітники, що не мають засобів захисту органів дихання.

1.4.6. Приготування бітумної мастики допускається відповідно до технологічних умов або інструкції по виконанню робіт на відведеній для цієї цілі площадці, узгодженій з місцевими органами пожежної безпеки, віддаленій на відстань не менше 200 м від житлових будинків і 50 м від вогненебезпечних будівель, складів бітуму, гідроізоляційних матеріалів, обладнаній засобами пожежогасіння.

1.4.7. Бітумоварочні котли повинні встановлюватись не ближче ніж 3 м від газопроводів, електричних і телефонних кабелів.

1.4.8. Не використовувати в роботі бітумні мастики температурою вище 180 градусів Цельсія.

1.4.9. Для підігріву бітумних сполук всередині приміщень не застосовувати пристрої з відкритим вогнем.

1.4.10. Не проводити ізоляційні роботи поблизу електропроводів, що знаходяться під напругою, або відкритих струмоведучих провідників, а також поблизу не огороджених частин механізмів, що рухаються.

1.5. Ізолювальник, при виконанні робіт, повинен використовувати такі засоби індивідуального захисту (ЗІЗ):

а) захисний одяг- по ГОСТ 12.4.103-83:

костюм бавовняний, костюм брезентовий;

білизна натільна;

чоботи гумові, черевики шкіряні;

рукавиці брезентові;

куртка і штани бавовняні утеплені;

каска - по ГОСТ 12.4.128-83*.

При необхідності:

окуляри захисні - по ГОСТ 12.4.013-85;

пояс запобіжний;

засоби індивідуального захисту органів дихання (респіратор) - по ГОСТ 12.4.034-85.

1.6. Вимоги санітарних норм і правил особистої гігієни, яких повинен додержуватися ізолювальник під час виконання роботи.

1.6.1. Особи, які ухиляються від користування захисними касками, спецодягом, спецвзуттям та інш. ЗІЗ до роботи не допускаються.

1.6.2. Ізолювальник повинен користуватися тільки особисто йому виданими спецодягом, спецвзуттям, захисними засобами і не передавати їх у користування іншим особам.

1.6.3. Спецодяг, який використовує ізолювальник, повинен бути обезпилений і випраний відповідно до Правил безпеки при будівництві метрополітенів і підземних споруд.

Сушка та обезпилювання спецодягу повинні проводитися після кожної робочої зміни, прання або хімчистка - у міру необхідності, але не рідше двох разів на місяць.

1.6.4. Ізолювальник зобов'язаний дотримуватися питного режиму з урахуванням умов праці. Для підтримки раціонального водно-сольового балансу необхідно користуватися незначно підсоленою водою (5 г солі на 1 л води) або мінеральною водою, необхідно також користуватися сатураторною установкою. Бажано також вживати чай, фруктові відвари, хлібний квас, білково-вітамінний напій у спеціально відведених для цього місцях.

Не використовувати для пиття воду з підземних джерел, водопроводів, не призначених для цих цілей.

1.6.5. Перед кожним прийомом їжі мити руки з милом у спеціально відведених для цього місцях. Для виключення випадків отруєнь не слід застосовувати етильований бензин або метанол (інші легкозаймисті та отруйливі речовини) для миття рук, спецодягу, деталей.