Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ СЛЮСАРЯ З КОНТРОЛЬНО-ВИМІРЮВАЛЬНИХ

ПРИЛАДІВ ТА АВТОМАТИКИ

(електроніка)

Київ



Узгоджено

Національний науково-дослідний

інститут охорони праці України

Лист№ 169

від 23.03.2005 р.

Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№ МЗ 05" .05" .20 05 року

ПІ 1.1.23-010-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ СЛЮСАРЯ З КОНТРОЛЬНО-ВИМІРЮВАЛЬНИХ

ПРИЛАДІВ ТА АВТОМАТИКИ

(електроніка)

Київ



Внесено: ВАГ "УЦЕБОПнафтогаз" Введено: На заміну ПІ 1.1.23-010-1998

Редакційна комісія: Коломєєв В.М. (голова комісії),

Болокан О.О., Разладов В.Г.

Розробники: Морозенко В.Г., Орехов О.О., Даніліна Т.М.



1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для слюсаря з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (електроніка) призначена для всіх осіб, що працюють за професією слюсаря з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (далі - слюсар з КВПіА) на об'єктах магістральних газопроводів (МГ).

1.2. До самостійної роботи допускаються особи у віці не молодше 18 років, які у навчальному закладі отримали професію для слюсаря з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (електроніка) та придатні за станом здоров'я. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь і навичок безпечного виконання робіт, слюсар з КВПіА повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) під керівництвом досвідченого кваліфікованого слюсаря з КВПіА. Допуск до самостійної роботи здійснюється при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу).

1.3. Робочим місцем слюсаря з КВПіА є майстерня та зони обслуговування магістральних газопроводів та споруд на них, де встановлені прилади вимірювання і контролю та системи автоматики.

Робота слюсаря з КВПіА полягає у виконанні робіт із обслуговування, ремонту, монтажу, налагодження контрольно-вимірювальних приладів, електричних і пневматичних систем автоматики.

1.4. Слюсар з КВПіА зобов'язаний:

- дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання робіт;

- знати і виконувати вимоги цієї інструкції, внутрішнього трудового розпорядку, правила поводження з обладнанням, користуватись засобами колективного та індивідуального захисту;

- проходити у встановленому на підприємстві порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Слюсар з КВПіА повинен знати характеристику шкідливих речовин, які можуть виділятись у процесі виконання робіт, їх дію на організм людини і заходи захисту.

Слюсар з КВПіА повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкції з охорони праці є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення слюсарем з КВПіА вимог цієї інструкції розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

1.5. По території підприємства необхідно пересуватись по пішохідних доріжках і спеціальних містках, прокладених над комунікаціями, реагувати на сигнали водіїв транспортних засобів. Бути уважним, проходячи біля тросів, ланцюгів і канатів. Не наступати на кришки колодязів та інші перекриття ям, траншей і котлованів.

1.6. Слюсар з КВПіА повинен виконувати тільки ту роботу, яка доручена адміністрацією згідно із змінним завданням; у робочий час, на території та обладнанні підприємства, не виконувати роботи з корисливою метою.

1.7. Слюсар з КВПіА, виконуючи професійні обов'язки і завдання адміністрації поза межами території підприємства, необхідно чітко виконувати завдання, не відхилятись від маршруту, коли це не зумовлено аварійною ситуацією.

1.8. Не дозволяється курити у виробничих приміщеннях і на території виробничого об'єкту. Курити дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

1.9. У процесі виробничої діяльності на слюсаря з КВПіА можуть діяти такі небезпечні і шкідливі виробничі фактори: підвищене значення напруги в електричному колі,


підвищений рівень шуму на робочому місці, підвищена запиленість і загазованість повітря, нервово-психічні перевантаження. Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.10. Згідно з Відомчими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям ДК "Укртрансгаз", затверджених наказом ДК "Укртрансгаз" № 417 від 26.12.03. (п.1.18), слюсарю з КВПіА видається наступний комплект засобів індивідуального захисту (313):

Костюм бавовняний

12 місяців

Ми, 3

Чоботи кирзові

12 місяців

Заг.призн.

Рукавиці комбіновані

1 місяць

Ми

Каска захисна

24 місяці

Склопласт

Підшоломник під каску

12 місяців


На зовнішніх роботах взимку додатково:


Куртка бавовняна на утеплювальній прокладці

36 місяців

Тн

Штани бавовняні на утеплювальній прокладці

36 місяців

Тн

Валянки на гумовій підошві

48 місяців

ТнЗО

Плащ водонепроникний

Черговий

Вн

Рукавиці теплі

36 місяців

Тн

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

Крім того, в залежності від умов роботи, повинні застосовуватись діелектричні рукавички, діелектричні килимки, ізолюючі підставки, ізолюючі кліщі для операцій із запобіжниками, покажчики напруги для визначення наявності напруги, переносні заземлення, тимчасові огорожі, попереджуючі плакати.

1.11. Під час роботи слюсар з КВПіА повинен користуватись 313 та дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом чи іншими миючими засобами. Застосовувати при митті рук бензин, гас, ацетон та інші легкозаймисті речовини забороняється;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання слід попередити керівника робіт та негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи необхідно провести огляд робочого місця згідно з маршрутним листом і перевірити:

- справність обладнання, пристроїв, інструменту і приладів;

- наявність і справність огорож, запобіжних пристроїв, блокувальних і сигналізуючих влаштувань, засобів індивідуального і колективного захисту;

- стан проходів, переходів, майданчиків, сходових пристосувань, поручнів, а також відсутність мотлоху і нагромаджування.

2.2. Перед роботою необхідно:

- одягти отриманий спецодяг, захисні засоби, запобіжні влаштування;


- оглянути і прибрати робоче місце від сторонніх предметів;

- ознайомитись з принциповою схемою системи чи приладу, уточнити обсяг роботи згідно з отриманим завданням, ознайомитись із записами про несправності в роботі приладів і систем;

- підібрати необхідні прилади, пристосування і інструмент в залежності від виду робіт і місця їх проведення;

- скласти схему перевірки, підготувати робоче місце (за необхідності, сумісно з експлуатаційним персоналом об'єкту); виконати необхідні записи в експлуатаційному журналі, виконати необхідні відключення, вивісити попереджуючі плакати.

2.3. Перевірити відповідність ручного інструменту основним вимогам охорони праці. Звернути увагу на те, щоб:

• напилки, викрутки, шабери та інші підсобні інструменти були надійно закріплені в ручках та мали на ручках бандажні кільця;

• ударні інструменти (зубила, кернери, просічки тощо) не мали тріщин, задирок, наклепань;

• довжина зубила повинна бути не меншою 150мм, а довжина його відтягнутої частини 60-70мм, різальна кромка зубила повинна являти собою пряму або дещо випуклу лінію;

• молотки і кувалди мали дещо випуклу, без скосів, тріщин, задирок і наклепань ударну поверхню, були надійно закріплені на рукоятках шляхом розклинення металевими клинами. Рукоятки всіх інструментів повинні мати гладку поверхню і бути виконаними з твердих порід дерев.

2.4. Перед роботою з електроінструментом необхідно:

- перевірити затяжку гвинтів, які кріплять вузли та деталі;

перевірити справність редуктора шляхом прокручування шпинделя електроінструменту рукою (при відключеному електродвигуні);

- перевірити стан щіток і колекторів;

- перевірити стан проводів електроінструменту, цілісність ізоляції, відсутність надломів жил;

- перевірити справність заземлення.

2.5. Про виявлені при огляді недоліки доповісти керівнику робіт (майстру, іншій посадовій особі за підпорядкованістю).

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Приступати до роботи тільки при достатній освітленості робочого місця.

3.2. Під час роботи слюсар з КВПіА повинен постійно бути одягненим у спецодяг і взутий у спецвзуття.

3.3. Під час роботи у приміщеннях редукування на ГРС, машзалах компресорних станцій та АГНКС тощо додатково одягаються протишумові навушники.

3.4. Під час виконання робіт на верстатному обладнанні, використанні слюсарного інструменту, інших роботах, при яких можуть відлітати металеві осколки, необхідно використовувати захисні окуляри.

3.5. Користування ізолюючими захисними засобами повинно здійснюватись за їх прямим призначенням в електроустановках (електрообладнанні) напругою не вище тієї, на яку розраховані захисні засоби і яка вказана на штампі (максимальна величина, до якої допускається використання даного засобу), і у відповідності до вимог правил електробезпеки та заводських інструкцій.

3.6. Всі основні ізолюючі засоби розраховані на застосування тільки в суху погоду.

3.7. Перед кожним використанням захисного засобу слюсар з КВПіА зобов'язаний:


- перевірити його справність і відсутність зовнішніх пошкоджень, очистити і обтерти від пилу: гумові рукавички перевірити на відсутність проколів;

- перевірити за штампом, для якої напруги допускається використання даного засобу і чи не закінчився термін його періодичного випробування. Користуватись захисними засобами, термін випробування яких вийшов, забороняється, так як засоби вважаються непридатними до роботи.

3.8. Покажчики напруги перед застосуванням перевіряються на справність шляхом торкання до струмоведучих частин, які явно знаходяться під напругою. Якщо перевірений таким чином покажчик падав чи піддавався поштовхам та ударам, то використовувати його без повторної перевірки забороняється.

3.9. У процесі щоденної роботи слід застосовувати безпечні методи праці, що визначені інструкціями за видами робіт.

3.10. Вимоги безпеки під час роботи в електроустановках:

3.10.1. Перед початком роботи необхідно підготувати робоче місце. В електроустановках при роботі з повним чи частковим зняттям напруги повинні бути виконані у вказаній нижче послідовності наступні технічні заходи:

- виконання необхідних відключень і вжиття заходів, які перешкоджають подачі напруги до місця роботи внаслідок помилкового чи самовільного включення комутаційної апаратури;

- вивішування плакатів "НЕ ВКЛЮЧАТИ - РОБОТА НА ЛІНІЇ", "СТІЙ - ВИСОКА 1 [АПРУГА", "ПРАЦЮВАТИ ТУТ" і т.п. і, за необхідності, встановлення огороджень;

- приєднання до "Землі" переносних огороджень.

- перевірка відсутності напруги на струмоведучих частинах, на які повинно бути накладене заземлення;

- накладення заземлень (безпосередньо після перевірки відсутності напруги).

3.10.2. В установках напругою до 1000 В, якими є всі схеми автоматики:

- для запобігання подаванню напруги до місця роботи внаслідок трансформації необхідно відключити всі пов'язані з підготовкою робочого місця силові і вимірювальні трансформатори як з боку вищої, так і нижчої напруги.

- на місці роботи повинні бути відключені струмоведучі частини, на яких проводяться роботи, а також ті, які можуть бути доступними при виконанні роботи. Доступні торканню струмоведучі частини можна не відключати, якщо вони будуть огороджені ізолюючими накладками із ізоляційних матеріалів.

Відключення повинно виконуватись таким чином, щоб визначені для виконання роботи частини електроустановки чи обладнання, були з усіх боків відокремлені від струмоведучих частин, що знаходяться під напругою, комутаційними апаратами чи зняттям запобіжників.

Відключення може бути виконано:

- комутаційними апаратами з ручним керуванням, положення яких видно з лицьового боку чи встановлюється оглядом панелей з заднього боку; відкриттям щитків, дверей кожухів чи зняттям самих кожухів, якщо конструктивне виконання останніх дозволяє виконати цю операцію без небезпеки замикання ними струмоведучих частин, що знаходяться під напругою чи доторкання до таких частин осіб, які виконують операцію. Якщо є повна впевненість, що у комутаційних апаратів із закритими контактами положення рукоятки чи покажчика відповідає положенню контактів, допускається не знімати кожухів для перевірки відключеного положення. У цьому випадку безпосередньо після відключення необхідно перевірити відсутність напруги;