Про проект державного стандарту

Рішення НТР від 17 грудня 2003 р. № 97

Розглянувши поданий на затвердження до Держбуду України проект державного  стандарту (ДСТУ) “Огородження дорожнє парапетного типу. Загальні технічні умови”, розроблений Українським державним виробничо-технологічним підприємством “Укрдортехнологія”, науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити і рекомендувати до затвердження проект державного  стандарту “Огородження дорожнє парапетного типу. Загальні технічні умови”.

2. Управлінню науково-технічної політики та інформаційних технологій у будівництві (Д.Барзилович) підготувати наказ про надання чинності зазначеному державному стандарту та сформувати “Справу нормативного документа” в установленому порядку.

Голова НТР

В. Череп

*         *       *

Довідка

Державний стандарт “Огородження дорожнє парапетного типу. Загальні технічні умови” розроблений Українським державним виробничо-технологічним підприємством “Укрдортехнологія” на замовлення Української державної корпорації “Укравтодор”.

Створений нормативний документ визначає вимоги до конструкції дорожнього огородження парапетного типу та правила його застосування на автомобільних дорогах, вулицях з метою запобігання  з‘їзду транспортних засобів у небезпечну зону.

Предметом стандартизації є огородження парапетного типу, які можуть бути застосовані на дорожніх спорудах і ділянках автомобільних доріг, вулиць у стаціонарних утримувальних системах, а також тимчасово на проїзній  частині вулиць, узбіччі доріг на період виконання дорожніх, аварійних та інших робіт.

Наведені у стандарті нормативи щодо основного показника призначення огородження - стримувальної здатності  та критеріїв і методів проведення натурних випробувань - гармонізовані з відповідними вимогами європейських норм (EN 1317-1: 1998 та EN 1317-2 : 1998)   і дозволяють на стадії проектування ділянки дороги чи всієї дорожньої  споруди визначитись щодо марки огородження та її основних технічних показників.

Проект стандарту узгоджений Державною службою автомобільних доріг України (Укравтодор) та Науково-дослідним центром з безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ України і має позитивний висновок науково-технічної та правової експертизи, яку виконав Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій.

Проект зазначеного державного стандарту розглянуто секцією будівельних матеріалів НТР Держбуду України (протокол від 26 листопада 2003 року № 12).

 

Начальник Управління науково-

технічної політики та інформаційних

технологій у будівництві    

                                                                       Д. Барзилович