Про проект національного стандарту «Черепиця полімерпіщана.

Технічні умови» (відповідно до ЕN)»

Рішення НТР від 24 грудня 2007 р. № 105

Розглянувши проект національного стандарту ДСТУ … «Черепиця полімерпіщана. Технічні умови» (відповідно до ЕN)», розроблений Науково-дослідним і проектним інститутом будівельних матеріалів та виробів (НДІБМВ), науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити та рекомендувати до прийняття проект національного стандарту ДСТУ…«Черепиця полімерпіщана. Технічні умови» (відповідно до ЕN)».

2. Управлінню технічного регулювання в будівництві (Барзилович Д.В.) підготувати в місячний строк наказ про прийняття зазначеного національного стандарту та сформувати Справу нормативного документа в установленому порядку.

Заступник голови

науково-технічної ради

А.В.Беркута

***

Довідка

Проект національного стандарту «Черепиця полімерпіщана. Технічні умови» розроблено за дорученням Міністерства регіонального розвитку та будівництва України.

Актуальність створення національного стандарту полягає в тому, що полімерпіщана черепиця – на сьогоднішній день дуже поширений в Україні покрівельний матеріал, а нормативного документа національного рівня досі немає. Існує численна кількість технічних умов, за якими підприємства та приватні підприємці виготовляють полімерпіщану черепицю. Технічні умови в кожному випадку є власністю розробника (виробника) і недоступні широкому колу проектних та будівельних організацій для ознайомлення із технічними й експлуатаційними характеристиками продукції.

Основною перевагою виробництва полімерпіщаної черепиці є можливість використання вторинної полімерної сировини відповідно до ДСТУ 2731-94 «Сировина полімерна вторинна. Порядок збирання, зберігання і перероблення відходів». Використання вторинних сировинних матеріалів, запаси яких є практично необмеженими в усіх регіонах України, дозволяє також вирішувати важливе питання утилізування вторинних полімерних матеріалів.

Однією з переваг виробництва є простота і ергономічність технологічного процесу, в якому з трьох-чотирьох компонентів, основними з яких є пісок, полімерна сировинна маса та барвники, виготовляють черепицю. Полімерна маса може бути кольоровою, або на стадії виробництва черепиці здійснюють забарвлення формовочної композиції. Це дозволяє створювати широку гаму архітектурного оздоблення покрівель.

Національний стандарт розроблено вперше. Ступінь відповідності ДСТУ – МОD – модифікований до ЕN 1304:1998 Черепиця покрівельна з глини для мурування внапусток – Терміни та визначення понять і технічні умови на продукцію.

Підготовку проекту національного стандарту виконано ДП «НДІБМВ».

Проект ДСТУ погоджено з Міністерством охорони здоров‘я України та з Державним департаментом пожежної безпеки МНС України.

Експертизу проекту ДСТУ провів Технічний комітет «Будівельні матеріали».

Проект національного стандарту розглянутий на засіданні секції з питань технічного регулювання у будівництві (протокол № 13 від 30.11.2007р.) та рекомендовано до розгляду президією науково-технічної ради з метою прийняття.

Начальник Управління

технічного регулювання в будівництві

Д. Барзилович