Статьи

У журналі № 10 за 2006 р. у статті П. Третяка і Д. Танського «На цей раз обійшлося» йшлося про незадовільний стан охорони праці на підприємствах житлово-комунального господарства Новомиргородського району Кіровоградської області.

Заступник голови Новомиргородської районної державної адміністрації В. Побережець повідомив редакцію, що керівництвом виробничого управління житлово-комунального господарства проведено загальні збори працівників підприємства, на яких проаналізовано причини нещасних випадків, розглянуто питання про забезпечення в повному обсязі працівників підприємства засобами індивідуального захисту, спецодягом, про заборону виконання робіт у колодязях без попередньої їх перевірки на загазованість. На підприємстві налагоджено постійний контроль за виконанням робіт та використанням працівниками засобів індивідуального захисту.
У травні 2006 р. було проведено позачерговий інструктаж з усіма працівниками підприємства, а також позачергову перевірку знань персоналу відділу водовідведення та інженерно-технічних працівників.
На сьогодні засоби індивідуального захисту є на всіх дільницях, кожні три місяці проводиться плановий інструктаж.

У журналі № 11 за 2006 р. було надруковано фотозвинувачення про порушення вимог нормативних актів з охорони праці на окремих будівельних майданчиках м. Хмельницького, на яких роботи ведуть ПП «Монолітбуд» та 55-те будівельне управління начальника робіт (УНР) Міністерства оборони України.

Заступник голови виконавчого комітету Хмельницької міської ради Г. Давиденко повідомив редакцію, що у 2006 р. спеціалістами відділу експертизи умов праці та охорони праці управління праці та соціального захисту населення міської ради здійснено 228 перевірок на 198 підприємствах усіх форм власності, розташованих на території м. Хмельницького. 35 перевірок проведено спільно з теруправлінням Держгірпромнагляду по Хмельницькій області, у т. ч. на п’яти підприємствах будівельної галузі. Керівникам підприємств будівельної галузі було внесено приписи на усунення виявлених порушень. На керівника будівельної компанії ЗАТ «Комунбуд» Р. Рауша підготовлено подання до міської прокуратури.
За результатами повторних перевірок спільно з представниками теруправління Держгірпромнагляду по Хмельницькій області, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків і професійних захворювань у м. Хмельницькому, Федерації профспілок України та відповідно до розроблених заходів щодо проведення Тижня охорони праці на тему «Безпечна праця — гідна праця» керівник ВАТ «Будівельний альянс» було визнано кращим роботодавцем будівельної галузі м. Хмельницького та відзначено Хмельницьким міським головою почесною грамотою і цінним подарунком.
Відділ експертизи умов праці та охорони праці в межах своєї компетенції проводить виїзні дні на підприємствах, де організовуються зустрічі з колективами підприємств, на яких здійснюється профілактично-роз’яснювальна робота, надається методична допомога, а працююче населення на місцях отримує від посадових осіб кваліфіковані консультації, відповіді тощо. У 2006 р. такі дні було проведено на дев’яти підприємствах, в яких взяли участь понад 740 працівників.
Що стосується конкретних фотозвинувачень, додатково повідомляємо, що спеціалісти відділу експертизи умов праці та охорони праці безпосередньо брали участь у роботі «Будівельного патруля», організованого теруправління Держгірпромнагляду по Хмельницькій області. Ситуацію, яка склалась на згаданих будівельних майданчиках міста, 26 грудня 2006 р. було обговорено на спільній нараді з керівниками трьох будівельних підприємств, з виконробами, майстрами, відповідальними за стан охорони праці.
З метою посилення профілактичної роботи на підприємствах будівельної галузі рада з питань безпечної життєдіяльності населення міста на 2007 р. запланувала заслуховувати керівників, які недотримуються вимог нормативно-правових актів з охорони праці, де на підприємствах сталися нещасні випадки, з подальшим висвітленням цих подій у засобах масової інформації

Директор департаменту будівництва Міністерства оборони України Д. Ісаєнко також повідомив редакцію, що за фактами, висвітленими у фотозвинуваченні, вжито відповідних заходів, зокрема:
55-те УНР замовило проект виконання будівельно-монтажних робіт 92-квартирного житлового будинку по вул. Молодіжній, 2/3в у м. Хмельницькому підприємству «Оргтехбудсервіс» та отримало позитивний висновок державного підприємства «Подільський експертно-технічний центр»;
у встановлений термін захисні козирки на зазначеній будівлі виконано в проектному варіанті;
з робітниками та інженерно-технічними працівниками проведено додаткові заняття та інструктажі з правил користування засобами спеціального захисту під час виконання будівельно-монтажних робіт.



До списку