Статьи

В Україні стартує глобальний проект Міжнародної організації праці (МОП) «Поліпшення стану безпеки та здоров'я на робочих місцях в контексті програми гідної праці» (далі – Проект) за фінансової підтримки Європейської Комісії. Основна мета Проекту – розробка та впровадження Національного плану дій з безпеки праці, реалізація якого дасть змогу підвищити рівень безпеки на виробництві та зменшити кількість нещасних випадків.

Ця програма стартує у шести країнах світу. Організатори глобального Проекту передбачають оцінити можливості його впровадження на різних континентах, у різних країнах, які мають різні системи і методи в сфері безпеки праці та здоров'я і потребують допомоги МОП. У Східній Європі це – Україна і Молдова, у Африці – Замбія і Малаві, у Центральній Америці – Гондурас і Нікарагуа (або Коста-Ріка).

(В повному обсязі матеріал читайте в журналі №3 2010 р.)

1З приводу підготовки та впровадження Проекту в Держгірпромнагляді 2 березня відбулась тристороння нарада, в якій взяли участь представники Комітету, МОП, Федерації роботодавців, Конфедерації роботодавців України, Всеукраїнської Асоціації роботодавців і Федерації профспілок України.

Делегацію МОП представляли Анні Райз (старший спеціаліст) і Манал Аззі (спеціаліст) з департаменту безпеки праці та здоров’я Міжнародного Бюро праці (Женева), а також Національний координатор МОП в Україні Василь Костриця.

У привітальному зверненні Голова Держгірпромнагляду Сергій Сторчак подякував представникам МОП за роботу з підготовки Проекту. Голова Комітету наголосив на його своєчасності з огляду на реформування системи державного нагляду, що триває сьогодні.

Сергій Сторчак ознайомив іноземну делегацію зі структурою Комітету та його функціями. «Держгірпромнагляд постійно вдосконалює свою структуру і систему нагляду, а також законодавство з охорони праці відповідно до Конвенцій МОП і європейських норм»,– зазначив він.

Під час перемовин йшлося про те, що багаторічний досвід з реалізації міжнародних проектів переконливо свідчить: українська сторона впевнена в успішності втілення разом із МОП поставлених завдань.

У промові-відповіді Анні Райз зауважила, що для неї надзвичайно приємно зустрітися одразу з усіма представниками ключових сторін у сфері безпеки праці – уряду, профспілок, роботодавців. І з урахуванням того, що склад колегії Держгірпромнагляду має також тристоронню структуру, представник МОП висловила переконання у позитивному розвитку справи охорони праці і здоров'я на виробництві у нашій державі. Вона підкреслила, що документ, над імплементацією якого сторони будуть працювати, повинен містити розробку певних механізмів, які б могли запроваджуватись у тій чи іншій країні.

З цього приводу Манал Аззі зазначила, що мета і заходи Проекту досить широко сформульовані. Це дає можливість соціальним партнерам визначати певні пріоритети. Проект буде реалізовано як на національному, так і на місцевому рівні та на рівні підприємств.

Одним із завдань Проекту є сприяння ратифікації базових конвенцій МОП у сфері охорони праці.

Анні Райз була приємно вражена, що питання, які лише планувалося включити до Проекту, Держгірпромнагляд вже опрацьовує в Україні. Гостя продемонструвала обізнаність щодо низки указів нового Президента України. І тому зараз, на її думку, є чудова можливість інкорпорувати питання безпеки праці та здоров'я на виробництві до контексту економічних реформ, нової політики зайнятості, програми подолання бідності. Адже всі ці проблеми входять до поняття гідної праці, яка фігурує у назві Проекту…

Костянтин Теличко, заступник головного редактора журналу «Охорона праці»



До списку